Vaccinarea cu vaccin BCG

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare ora 49 de europeni devin purtatori ai bacilului Koch, care provoaca tuberculoza, o boala care afecteaza o treime din populatia lumii si ucide sapte persoane pe ora, in Europa.
Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana in ce priveste incidenta cazurilor de imbolnavire cu tuberculoza, cu 7,1 decese la suta de mii de locuitori, altfel spus, anul trecut au murit aroape 1.500 de romani bolnavi de TBC, in timp ce media europeana este de 1,6 decese. Mai mult, in 17 din cele 27 de tari membre ale UE, rata deceselor este sub 1%.
Tuberculoza este provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care se dezvolta in mediile bogate in sange si oxigen. Adesea infectia se localizeaza la nivelul plamanilor dar se poate raspandi si in alte parti ale organismului mai ales in sistemul osos si creier. Persoanele infectate nu simt boala si nu au simptome. Infectia se poate prelungi toata viata, fara ca boala sa se declanseze. Contaminarea cu bacteria de tuberculoza poate avea loc la orice varsta, prin aerul pe care il inspiram de la o persoana bolnava care tuseste sau stranuta, prin microbii care ii raspandeste in aer.
Vaccinarea cu vaccin antituberculos, BCG, a fost introdusa in tara noastra, in anul 1926, de catre prof. Ioan Cantacuzino, care a pus la punct si formula vaccinului astfel ca Romania a devenit a doua tara din lume, dupa Franta, care a aplicat aceasta imunizare.
Profesorul Dr. I. Cantacuzino inca din 1901, de cand a fost numit profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, a creat si condus “Laboratorul de Medicina Experimentala” care, a constituit nucleul initial al Institutul Cantacuzino. Intr-un raport de la inceputul anului 1921, Profesorul Cantacuzino afirma:

“Inca de la inceputul razboiului national (primul razboi mondial) si de-a lungul intregii sale durate (1916-1918), laboratorul nostru a avut ca sarcina de a produce toate vaccinurile si serurile necesare armatei (precizez ca este vorba atat de armata romana, cat si de cea rusa si, apoi, de misiunea Aliata), cat si populatiei din Moldova, unde laboratorul nostru a fost evacuat. In aceste imprejurari si in ciuda dificultatilor tehnice, am reusit sa facem fata necesitatilor colosale ale razboiului, fara a fi obligati sa apelam la un ajutor venit din strainatate.”

Din 1925, de cand Ioan Cantacuzino a adus tulpina bacilului de la Institutul Pasteur de la Paris, si pana in 2009, productia de vaccin anti TBC nu a fost intrerupta in Instititut.
Dar ce nu a facut razboiul, a facut pacea. Declinul Institutului Cantacuzino, a inceput in februarie 2010, atunci cand Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras Institutului autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. Unii bebelusi norocosi au fost vaccinati impotriva tuberculozei cu produse ale carui termen expirase de sase luni dar curand si ultimele stocuri de vaccin BCG romanesc s-au epuizat in 31 ianuarie 2010.
Romania a fost nevoita sa cumpere ser de la una din tarile care au fabrici acreditate de Organizatia Mondiala a Sanatatii intre care Bulgaria, Danemarca sau India. Conditia era ca serul sa contina o tulpina a bacilului care circula in Romania. A castigat Danemarca de unde Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze de vaccin cu care au fost imunizati peste 200.000 de copii.
Urmarea… au fost inregistrate numeroase cazuri de reactii adverse, unele chiar si dupa cinci luni. Unii copii intre doua si patru luni au trebuit internati si operati, iar in prezent aflandu-se sub tratament, avand TBC ganglionar. Printre reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numara marirea ganglionilor axiali si latero-cervicali, precum si ulceratii.
O analiza a situatiei arata asa: la vaccinul romanesc reactia adversa a serului era de 0,02 la mie, iar la vaccinul din Danemarca de 0,8 la mie.
Imunologii spun ca tulpina vaccinului danez este printre cele mai virulente, fapt care ar fi impus efectuarea unui studiu clinic inainte de imunizarea nationala.

Pe 22 noiembrie, MS a anuntat ca imunizarea cu vaccinul impotriva tuberculozei importat din Danemarca va fi sistata temporar pana la venirea unor experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile.
Pentru inceperea productiei la Institutul Cantacuzino este nevoie de doua milioane de lei, pe care Institutul nu ii are…

vaccin

, , , ,

  1. Scrie un comentariu

Puteti lasa un comentariu ...

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d bloggers like this: