Manelele un gen muzical de succes

Oricat ne-ar ingretosa, nu putem recunoaste ca manelele au un merit: succesul la public.

Pe tot teritoriul tarii, in orase sau sate, prin cartiere sau in mahalale, la petrecerile de apartament sau la cele simandicoase de prin restaurante de lux, pe I-pod-uri sau CD-playerele din autoturismele romanilor, peste tot, la nunti, botezuri, cumetrii, manelele sunt nelipsite.

Cum de au cucerit ele sufletele romanilor? Ar putea exista mai multe raspunsuri: poate pentru ca suntem un neam de mahala, sau poate pentru ca se adreseaza unor persoane lipsite de cultura muzicala al caror instinct primitiv de miscare a ombilicului in toate partile, fac ca acest un gen muzical (daca o fi gen muzical), sa fie unul de succes in muzica romaneasca.

Specialistii au incercat sa explice sistemul ritmic a manelelor cum ca ar fi un hibrid intre giusto sirubato, in care uneori stabilitatea giusto-ului permite folosirea efectuluibehind beat”… etc, te doare capul.

Sa o lasam moarta, ne avand o scoala, manelistii improvizeaza dupa ureche fura sonoritatile auzite si le adapteaza permanent. Au curajul de a incerca si nu-i costa nimic. Nu investesc decat transpiratia ce li se scurge pe camasa, dar fac bani la o nunta, cati multi alti oameni de afaceri intr-un an.

Da, vor fi voci care se vor ridica sa puna ca statul roman incurajeaza productia de manele pe cap de locuitor prin lipsa oricaror taxe si impozite aplicate producatorilor. Desigur ca aveti dreptate dar luati aceasta ca un fel de sponsorizare tacita pentru poporul roman. Recunoasteti ca va manifestati invidia pe curajul altora de a bate la portile succesului cu ce au ei mai bun. La urma urmei, cine plateste, comanda muzica.

  1. am luat articolele cu muzica, la rand.
    si hop, am ajuns la asta! mi-am zis ca-l inchid. apoi m-am hotarat sa citesc, sa vad ce ai putea scrie despre asta. si…. cred ca ai dreptate. oamenii care canta asa ceva au curaj. cred ca e acelasi gen de curaj care a propulsat multe nulitati in politica…

    • Comentariul tau mi-a dat mai multe motive de bucurie. Mai intai pentru ca ai decis sa citesti si articole mai vechi, in al doilea rand pentru ca nu te-ai lasat prada primului impuls, acela de a inchide articolul si in al trilea rand pentru ca mi-ai exprimat sincer si punctual, parerile tale intr-un comentariu. Oricine cred, isi doreste asta. Cu multumirea mea pentru toate astea, primeste invitatia ca uneori, cand timpul iti permite, sa parcurgi si alte articole.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: