Hamburger din celule stem – un succes al fiziologiei

Dr. Mark Post, medic si sef al departamentului de fiziologie al Universitatii din Maastricht, este asa de preocupat in viitorul hranei generatiilor viitoare incat si-a sacrificat tot timpul gasirii unui substituent care sa asigure necesarul de hrana pentru urmatoarele decenii, intrucat se stie ca populatia lumii va creste intr-un ritm atat de alert, incat nu va mai fi suficienta hrana pentru toti, argumenteaza el. Atunci si-a spus: „Carnea in vitro va fi singura varianta ramasa”. Pornind de la celule stem de bovine, cercetatorul a crescut fibre musculare ajunse pana acum la lungimea de trei centimetri si grosimea de jumatate de centimetru. Fibrele rezultate sunt incontinuu „hranite” intr-o solutie ce contine zahar, aminoacizi, lipide si minerale si sunt „antrenate” continuu, pentru a se dezvolta, precum muschii.
Multumit de rezultat, cercetatorul Mark Post a prognozat: „In octombrie, vom arata cum culturile in vitro pot fi folosite pentru a crea un produs din celule stem care arata precum carnea si, sa speram, are gust de carne”. trebuie mentionata culoarea actuala a tesutului crescut in laborator: roz-galbui, dar cum exista coloranti artificiali i se va trage o dunga rosie, de n-o sa va vina a crede. „Incercam sa dovedim lumii ca se poate face un produs din aceasta si avem nevoie de o persoana curajoasa care sa fie dispusa sa guste prima din aceasta carne. Daca nu se ofera nimeni, cred ca as putea sa ma ofer eu” a spus, incurajat fiind si de faptul ca finantatorul anonim al proiectului sau de cercetare nu a decis inca cine va manca din cel mai scump hamburger, in valoare de 250.000 de euro. Mai usor a fost de gasit si bucatarul care sa pregateasca minunea gastronomica: celebrul bucatar britanic Heston Blumenthal care va prezenta acest hamburgher in toamna la o ceremonie ce va avea loc la Maastricht.
Iata inca o dovada a victoriei spiritului impotriva materiei!

  1. krab

    Articolul tau ma duce cu gindul la un film SF, al carui nume din pacate ma straduiesc sa-l rememorez si nu reusesc. Subiectul pe scurt trata problema unui Pamint suprapopulat, avind acceasi problema majora: cea a asigurarii hranei.Finalul este socant:materia prima din care se prepara hrana provenea din cadavrele umane. Sa inteleg ca noua „descoperire” ar putea fi un prim-pas catre un astfel de viitor?
    P.S – As fi dorit sa stiu numele filmului…

    • Hrana verde?… uite cateva detalii de pe cinemagia.ro : In anul 2022, New York-ul e populat de 40 de milioane de cetateni infometati. Hrana a devenit o raritate, din pricina distrugerii resurselor naturale. De aceea guvernul lanseaza un produs nou, Soylent Green, in spatele caruia se ascunde,insa, un secret inspaimantator.

  2. krab

    Am revenit. Filmul SF Soylent Green (1973), al carui titlu tradus in romaneste este „Hrana verde”.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: