Este democratia un drept ?

Multi cred ca democratia este un dat tuturor si ca asa trebuie sa fie oriunde si oricand.
Se stie ca nu este deloc asa. Sunt numeroase state care nu impartasesc aceleasi idealuri.
Ideea nu i-a a venit nici presedintelui Lincoln care a descris democratia ca fiind „guvernarea poporului de catre popor pentru popor”.
Cuvantul a fost pentru prima data folosit cam acum 2500 de ani in urma, in Atena antica, atunci cand oamenii se intalneau intr-un singur loc pentru a face legi pentru comunitatea lor. Era o forma de democratie directa, in care fiecare putea astfel sa ia parte in mod nemijlocit, la adoptarea deciziilor de interes public. Democratia a cunoscut o dezvoltare deosebita mai ales in secolul urmator, in timpul lui Pericle. Desigur ca acest tip de guvernare nu a rezistat prea mult timp, functionand doar aproximativ 200 de ani, fiind distrusa de conflicte interne si oligarhi.
Daca ar fi sa mergem si mai adanc in istorie, putem spune ca primele forme ale democratiei s-au manifestat inca din timpul Evului Mediu, atunci cand Crestinismul a afirmat ca toti sunt egali in fata lui Dumnezeu.
Lui Thomas Jefferson ii datoram insa readucerea ideii ca adevarata functie a unui guvern este de a oferi drepturi inalienabile unui popor, cum ar fi dreptul la viata, libertate si fericire.
Dupa cum am spus la inceput, democratia nu apare de la sine, ea trebuie uneori cucerita prin forta si de asemenea alteori trebuie aparata prin forta. Ca orice sistem nu poate fi perfect si are pe langa avantaje si dezavantaje generate de insasi aceasta „guvernare a poporului de catre popor si pentru popor”, ceea ce ne duce cu gandul ca atat lucrurile bune cat si cele relele, apar din interiorul acelui popor care o experimenteaza. Sa rememoram cateva din caracteristicile democratiei si sa le analizam pe fiecare, cu mintea noastra:
– In democratie aceste se aplica „regula majoritatii”.
– Democratia este sistemul politic in care puterea este a celor care ii aleg pe cei care sa ii reprezinte.
– Democratia presupune alegeri la intervale precise de timp. Guvernele ne populare ajung sa lase locul altora care sunt nevoite sa puna in aplicare politici favorabile majoritatii, daca doresc sa ramana la putere.
– Schimbarea guvernelor se poate face fara violenta si numai la momentul alegerilor, doar prin votul tuturor celor care merg la urne.
– Puterea poate fi transferata unui partid sau altul numai prin alegeri.
– Democratia permite mai multor partide sa ia parte la alegeri iar electoratului i se da posibilitatea de a alege dintre numerosii reprezentantii ai acestora.
– Numai intr-o democratie poporul poate sa isi faca vocea auzita si uneori, dorintele indeplinite…
Desigur ca asa cum am spus democratia nu reprezinta sistemul perfect care sa ii multumeasca chiar pe toti, intrucat de functionarea lui ar trebui sa fim responsabli cu totii, ceea ce in realitate nu se intampla, asa ca mai au loc si derapaje:
– Democratia nu garanteaza justitia sociala.
– Reprezentantii puterii pot fi uneori corupti.
– Uneori reprezentantii puterii pot lua decizii in secret, fara ca cei care vor suporta consecintele, sa aiba cunostinta despre aceste decizii.
– Adesea democratia face ca unele deciziile sa se ia incet si astfel face fata mai greu unor situatii de urgenta.
– Intr-o natiune democratica, din pacate, nu toti cetatenii care au dreptul de a-si alege reprezentantii, sunt constienti de problemele politice din tara lor si astfel se poate intampla ca acestia sa faca alegeri gresite la momentul votului, fapt care ii va afecta pe toti membrii societatii.
– Intrucat guvernele sunt subiectul schimbarilor la termenele alegerilor, acestea sunt supuse a lucra doar pentru un timp scurt, pentru ca apoi sa isi concentreze atentia pe castigarea viitoarelor alegeri.
Pentru a-si produce efectele, democratia trebuie continuu aparata de insusi poporul care si-a ales aceast drum, este necesar ca sa fim cu totii atenti la ce se intampla in jur si sa ne ridicam vocile impotriva nedreptatilor si atrocitatilor.
Democratia poate avea unele neajunsuri dar ganditi-va la celelalte forme de guvernare: monarhia, comunismul, totalitarismului sau teocratia si sa nu uita vreodata:
Puterea absoluta corupe absolut. Orice om poate fi corupt, difera numai pretul.

Reclame

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: