Sarutul frantuzesc

Robert Doisneau – Le baiser de l’hôtel de ville (Sarutul)

Robert Doisneau

Google omagiaza astazi pe Robert Doisneau ,cel care a fost denumit si pionierul fotojurnalismului.
Artistul s-a nascut pe 14 aprilie 1912, in Gentilly, Val-de-Marne. Cariera sa incepe sa prinda contur dupa 1930 astfel ca in anul 1932 vinde primul sau material foto revistei Excelsior.
In 1934, Doisneau incepe sa lucreze ca fotograf pentru reclamele uzinei de automobile Renault dar este concediat in 1939, pentru intarzierile sale repetate de la program.
Este obligat de a lucra in publicitate, gravura sau fotograf pentru ilustrate pentru a-si castiga existenta.
In 1939 este concediat si de Charles Rado de la Rapho photo agency si astfel incepe sa calatoreasca prin Franta, urmandu-si astfel chemarea, si facand prin imaginile sale o radiografie a intregii societati franceze interbelice. Razboiul al doilea mondial il gaseste ca soldat dar fotograf deopotriva.
In 12 iulie 1950 el realizeaza una din cele mai reusite fotografii pentru revista Life. Le baiser de l`Hôtel de Ville. Un cuplu de tineri sarutandu-se, pe o strada din Paris, fotografie care a devenit imediat un simbol recunoscut international, al iubirii tinerilor in Paris.
Identitatea cuplului a ramas un mister pana in 1992, cand aceasta fotografie a iscat numeroase controverse intr-un proces in care autorul a fost acuzat de catre Jean si Denise Lavergne care au sustinut ca ei ar fi fost cei din fotografia respectiva fiind „fotografiati fara permisiune” astfel incalcandu-li-se un drept.
Curtea l-a fortat pe Doisneau sa destainuie identitatea celor doi si imprejurarile in care acestia au fost fotografiati. Acesta a raspuns ca ia vazut sarutandu-se pe cei doi tineri, Françoise Delbart si Jacques Carteaud, dar nu i-a fotografiat dintr-o anumita rezerva interioara, insa cei doi apropiindu-se, au fost rugati sa repete sarutul.
Curtea i-a dat castig de cauza lui Doisneau si astfel a castigat procesul.
Ca orice poveste despre un sarut frantuzesc si aceasta s-a incheiat dupa noua luni, Delbart si-a continuat cariera in teatru iar Carteaud a renuntat la studii, pentru ca sa devina ulterior producator de vinuri.

Reclame

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: