Capusele si boala Lyme

Dupa gripa porcina, boala vacii nebune si gripa aviara, iata un nou pericol, „capusele in calduri”, pun in pericol gratarul traditional romanesc de weekend.
Infectia cu Borrelia burgdorferi baga spaima in amatorii de mici, bere, carnati si copanele la gratar dar si in producatorii traditionali de carne de import a caror castiguri scad precum carnea pusa in tigaie.
Banuita a fi aparut in ultmii 20 de ani datorita incalzirii globale (datorata in mare parte gratarele incinse ale romanilor), parsiva asta de „boala cu o mie de fete” a cucerit tot mai mult Romania, incepand cu jumatatea de nord a tarii unde au fost semnalate cele mai multe cazuri de infectare. Cica ar fi normal sa se intample asa deoarece capusele traiesc in zonele impadurite, mai ales pe veverite. Si deoarece atat veveritele cat si padurile s-au rarit, pentru ca se stie ca acestea coexista intr-o oarecare simbioza, zona afectata a inceput sa coboare la vale pana in capitala. Judetul Sibiu e fruncea cu un record de 861 de cazuri diagnosticate adica 35% din numarul total de persoane afectate.
Se spune ca Lyme mai este denumită si „boala cu 1.000 de fete„, intrucat poate copia simptomele altor 200 de alte afectiuni, ceea ce o face si mai greu de diagnosticat. La cei infectati anticorpii apar cam de la trei pana la sase saptamani iar leziunile pe piele pot intarzia pana la o luna. Persoanele muscate trebuie sa se prezinte la spital, daca mai au unde, intrucat fiecare persoana reactioneaza diferit si tratamentul trebuie aplicat diferentiat.

Afectiunile pot incepe cu atrofierea muschilor si poate afecta sistemul nervos sau osos al unei persoane, iar netratata poate duce chiar la deces.
Totul incepe de la „Am gasit un punct negru infipt in piele, cam cat un bob de mac”…

Un sfat amatorilor de distractii in fum de gratare si manele:
Atentie capusa e in calduri…

romani_la_gratar

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: