9 Mai – Ziua Europei

Uniunea Europeana, asa cum o stim noi astazi, a fost infiintata, de fapt,   in urma cu 62 de ani, cand la data de 9 mai 1950, pe fundalul amenintarii cu nou razboi in Europa, ministrul afacerilor externe al Frantei, Robert Schuman deschidea calea infaptuirii actualei Uniuni Europene, citind presei o declaratie, prin care chema cele doua mari puteri Franta si Germania sa isi puna sub control international,  productia de otel si carbune si implicit industiria de razboi,  astfel incat niciuna dintre aceste tari,  sa nu se mai poata pregati in secret de un razboi, ca cel prin care trecuse Europa cu cativa ani inainte.
La aceasta idee au aderat pe langa Franta si Germania,Italia, Tarile de Jos, Belgia si Luxemburgul, creandu-se astfel cea dintai comunitate europena. Au urmat pe rand:
1973- Danemarca, Irlanda si Regatul Unit
1981- Grecia
1986- Spania si Portugalia
1995- Austria, Finlanda si Suedia
2004- Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia si Slovacia.
2007- Romania si Bulgaria  (1 ianuarie)
In cadrul summitului de la Milano din 9 mai 1985, liderii Uniunii Europene sa decida ca data de 9 mai sa fie sarbatorita ca si Ziua Europei.
Identificarea entitatatii politice a Uniunii Europene se face printr-un drapel, un imn si moneda unica si fiecare tara care alege in mod democratic sa adere la Uniunea Europeana trebuie sa isi insuseasca valorile sale fundamentale, de pace, cooperare si solidaritate, sa respecte libertatea si identitatea tuturor natiunilor.
Din anul 2007, Romania sarbatoreste si ea, Ziua Europei, in calitate de membru, alături de celelalte 27 de state ale Uniunii Europene. Cu o populatie totala de 492,8 milioane de locuitori UE are 23 de limbi oficiale.
Pentru Romania aceasta zi are o tripla semnificatie:
• Ziua Uniunii Europene din care tara noastra face parte (1 ianuarie 2007)
• Ziua Independentei Romaniei, fata de Imperiul Otoman, (9 mai 1877), ziua cand ministrul Mihail Kogalniceanu, a rostit cuvintele antologice: „suntem independenti, suntem natiune de sine-statatoare”.
• Ziua Victoriei impotriva fascismului (9mai 1945), la care trupele romane au avut un rol important in infrangerea trupelor celui de al Treilea Reich si nazismului in Europa.
Romanii vor sarbatori evenimentul prin parade militare, porumbei, mitinguri, demonstratii pasnice speram si dansuri populare. Nu vor lipsi traditionalele sarmalele si micii cu mustar, evenimentul transformandu-se ca de obicei intr-o sarbatoare cu iz de campanie electorala.
Nu vor lipsi nici in acest an de la ceremonii, nici personalitati din conducerea Bisericii Ortodoxe Romane, cadre militare din cadrul Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Administratiei si Internelor si nici veterani de razboi sau cadre militare in rezerva.

UE flag

Imaginea: roportal.ro

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: