O mie de maxime si cugetari

… Nu fac atat, pe cat o poate face experienta proprie, spunem majoritatea dintre noi. Atunci, ne intrebam firesc, la ce mai sunt bune acele maxime sau cugetari, care ascund in ele milenii de experienta condensata, fie ea individuala sau colectiva. De obicei ne place doar sa le adunam, sa le inventariem sa le arhivam si sa le etichetam ca pe urma sa aruncam prin fundul unui sertar al mintii.

Raspunsul la intrebare il gasim, unde altundeva, decat tot printre acele maxime, de data aceasta, ramasa cu autor necunoscut: “Experienta este un lucru minunat: iti permite sa recunosti o greseala atunci cand o repeti”.

Dar sa lasam gluma la o parte. Vom continua sa invatam din propriile greseli atat timp cat va exista in noi minunatul orgoliu. Expresia “Lasa ca stiu eu mai bine”, va suna cunoscut?

Adesea ma gandesc la poporul care a supravietuit Istoriei tocmai datorita pazirii intelepciunii strabunilor si care si-a continuat drumul necontenit, fara a bate pasul pe loc, in timp ce vestul orgolios, suferea o ruptura genealogica.

Trebuie sa invatam ce ne invata una din acele cugetari: “Mandria prostia si domnia se platesc” si sa trecem peste orgoliu, invatand cate ceva din intelepciunea celor dinainte, pentru a reusi atunci cand ne propunem ceva in vata:

Iti petreci cea mai mare parte a vietii facand ce nu trebuie, iar o buna parte a ei, nefacand nimic, toata viata te-ai preocupat de cu totul altceva decat ceea ce ar fi trebuit” *Asa ca trezeste-te dimineata zicandu-ti: “Trebuie sa indraznesc, fie ca izbutesc fie ca nu”stiind ca: “Adesea din cauza deliberarii dispare prilejul”. Si sa nu uitam nicicand ca: “Lucurile marete se fac de obicei cu riscuri foarte mari” si ca “Greutatile se inmultesc cand ne apropiem de tinta.” Cat despre “Noroc – asta-i numele pe care cei slabi il dau curajului.

* citate in ordine, dupa: Seneca, Euripides, Syrus, Herodot, Goethe, G. Duhamel

Moise

Reclame

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: