Baku – Azerbaidjan

Imaginile din prezentarea de la Festivalul Eurovision 2012 si-au atins scopul si mi-au trezit interesul de a afla mai multe despre tara care l-a gazduit si despre lucrurile frumoase de aici.
foto11
Aflat la zona de intalnire a continentelor, European si Asiatic, la confluenta multor culturi si civilizatii incepand cu cea zoroastriana, sasaniana, araba, persona, otomana si terminand cu cea rusa, orasul Baku, se afla construit pe peninsula Apsheron, avand la sud Marea Caspica.
Localitatea cu o vechime de peste 2000 de ani de existenta atestata, are o populatie de aproape 1.9 milioane de locuitori si a devenit capitala culturii islamice in 2009.
Secole intregi de istorie care s-au asternut asupra lui, au facut ca orasul sa fie impartit in trei parti: orasul vechi, orasul nou si orasul construit de fosta Uniune Sovietica.
Datorita valorii sale istorice si culturale, o zona a acestiua, Zona Vechiului Oras – Ichari Shahar, a fost integrata in Patrimoniul Universal UNESCO.
foto 2
Orasul Baku are o istorie foarte agitata. Primele inregistrari scrise, poarta data 885 si defineste orasul ca un centru al zoroastrianismului.
In Evul Mediu, Baku intra sub controlul statului Shirvan-shahs, al carui conducatorii arabi isi exercita o mare putere in intreaga regiune. Dupa ce un cutremur distruge capitala Shamakhy, Baku devine noua capitala a intregului imperiu.
In 1923 este invadat de mongoli care il tin aproape 200 de ani, dupa care este recucerit de Shirvan-shahs care ii reda inflorirea anterioara cu precadere datorita extractiei si comertului petrolului.
In 1501 dinastia Safavida a Iranului asediaza Baku si preia orasul pentru mai bine de 200 de ani.
Petru cel Mare cucereste orasul in 1723 si pana in anul 1735, ramane al Rusiei, cand trebuie sa il cedeze lui Nadir Shah al Iranului. Acesta moare in 1747 si Azerbaidjan-ul se divide intr-un numar mare de khanates dintre care cel mai mare ramane Baku. Puterea de aparare a acestora devenise foarte slaba asa ca Rusia isi trimite flota si isi asigura din nou dominatia in urma unui tratat cu Iranul care cedeaza Baku, Rusiei in 1813.
Din anul 1936 pana in 1991, Baku devine capitala Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan, iar din 1991, Baku devine capitala a Republicii Azerbaidjan.
Vestigiile istoriei se vad la tot pasul dar poate cel mai elocvent este turnul Giz Galasy.
Construit peste niste structuri existente, a fost terminat prin sec XII. Turnul are o forma cilindrica cu un diametru de 16,5 metri avand grosimea zidului de de 5 m la baza si 4 m la varf.
De la inaltimea sa de 29.5 metri, turnul care constituie o emblema neoficiala a orasului, ofera turistilor o priveliste cuprinzatoare asupra intregii capitale.
Palatul Shirvanshahs, este de asemenea o alta piesa a colierului din perle a Azerbaidjan-ului si unul din marile atractii turistice.


Anii de sub conducerea sovietica si-au pus si ei amprenta asupra arhitecturii orasului prin constructii imense a caror linii arhitecturale ne sunt binecunoscute si noua.
foto5
Despre orasul modern ce se intinde pana la Golful Baku, acesta a fost construit dupa inceperea exploatarilor de petrol cu peste un secol in urma si are constructii moderne. Un exemplu in acest sens sunt Turnurile Flacarii ce par a fi eterna lumina amintita de profetul Zarathustra care spune ca tatal sau a venit din Peninsula Apsheron si a petrecut 20 de ani intr-o pestera luminata de o flacara supranaturala.
Numele acestora poate veni si de la faptului ca Azerbaidjan-ul a fost mult timp numit „Tara de Foc”, datorita flacarilor ce se aprindeau ca urmare a gazelor iesite prin crapaturile din pamant.
Constructia turnurilor a durat doi ani si jumatate, incepand in octombrie 2007 pana in aprilie 2010.
foto4
Castigarea editiei cu numarul 56 a Eurovision de catre reprezentantii Azerbaidjan, Ell & Nikki din Azerbaidjan cu piesa „Running Scared”, a dat posibilitatea acestei tari sa devina gazda urmatorului festival musical international, Romania contribuind atunci cu 10 puncte la clasarea aceastei, tari pe primul loc.
Articolul acesta s-a dorit a fi doar o invitatie la cunoastere si nu trebuie sa se incheie aici.
Un mare numar mare de imagini incredibile din Baku sunt accesibile si va asteapta.

Anunțuri

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: