Cum poti face rating, cum poti face bani la greu

“Raul este lipsa binelui, asa cum intunericul este lipsa luminii.”
(Sfantul Ioan Damaschin)

Descoperim fara efort ca principalul element pe care-l foloseste mass-media pentru a crea o stire si bineinteles, rating, este declansarea emotiei. Si ce produce cea mai puternica emotie asupra omului decat, moartea? Unora ne pare inexplicabil de ce aceasta exercita asupra atator oameni, o fascinatie, o atractie fatala catre carne, sange si distrugere, duse pana la limita insuportabilului, de ce grotescul atrage atat de insidios, facandu-i sa priveasca aproape hipnotizati la spectacolul bizar al lumii.
O explicatie interesanta am gasit-o in ceea ce scria intr-un esseu Ioana-Gabriela Griga, intr-o reproducere relativa si anume ca “frumosul, sublimul ne induce un sentiment de inferioritate, de limitare, pe cand uratul, diformul si hidosul ne creaza placere, ne pune intr-o lumina potrivita pentru a ne estompa defectele”.
Si astfel comertul cu moartea a devenit astfel, cea mai profitabila afacere mass-media. Dar sa nu ne miram, are si cumparatori. Aici nu mai poate fi vorba doar de o lipsa acuta de discernamant si profesionalism de care se face vinovata media, ci mai degraba, de o simbioza cu publicul. Unii ofera hrana, fara de care cei din urma, nu pot trai. Mass-media este oricand pregatita sa exploateze in mod nemilos, rascolind adanc cu microfonul si obiectivul camerei de luat vederi dezechilibrul emotional al oricarei rude indurate.
Si se pare ca unii traiesc bine de pe urma acestui comert mortuar, daca ne referim la televiziuni care, dincolo de obsesia pana la urma, cumva legitima, a ratingului, se pare ca manifesta aceeasi stupefianta atractie catre oribil.
Ce fel de lege poate ingradi ca media sa ne faca pe toti partasi la aceste emotii ?
Publicul are propriul lui apetit de a urmari stiri morbide, iar interesul acestuia nu va putea fi ponderat prin lege.
Oare astia suntem noi, o natiune ajunsa deja la un prag patologic cu atractie morbida, pentru violenta, scandal, indecenta si macabru.
Unde sunt aspiratiile noastre catre o societate decenta…
Uneori telecomanda este prea departe pentru a opri fluxul stirilor ce ne sunt infipte in ochi si ne sfredelesc urechile.
P.S. Poate ar trebui sa explice toate acestea intelectualii nostri mioritici, revendicatori ai papion-ului, al caror rol ar trebui sa fie acela de a ne comunica Adevarul si de a veghea asuprea Binelui cetatii, daca mai consideram valabila definitia.


***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: