Violonist de talie mondiala canta in statia de metro

Cel care a scris despre asta, a primit un premiu Pulizer.
Era intr-o dimineata de ianuarie, prin jurul orei 7:50. Un barbat tanar, imbracat in blugi albi si tricou cu maneci lungi, purtand o sapca de baseball de la Washington Nationals, a scos vioara sa, un Stradivarius din 1713, estimata la valoarea de 3,5 milioane de dolari si a inceput sa cante.
Gura statiei de metro L’Enfant Plaza, s-a umplut de acordurile unora dintre cele mai grele sase piese clasice, compuse pentru vioara, dintre care doua apartinand lui Johann Sebastian Bach* .
In total un numar de 1097 persoane au trecut pe langa tanar, fara ca macar sa ii acorde o privire. Cu trei zile in urma, acesta sustinuse un concert, unde s-au vandut bilete de intrare a caror pret a fost in jurul sumei de 100 dolari fiecare.
Dupa trei sferturi de ora, in cutia viorii lui s-au strans 32,17 dolari. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat, nimeni nu l-a remarcat pe acest tanar cu exceptia a sapte persoane printre care un baietel de trei ani, care s-a oprit sa il vada pe violinist si a fost tras de brat de catre parintele lui pentru a-si continua drumul dar si de catre un barbat care l-a ascultat timp de trei minute, rezemat de un perete si care a oferit tanarului bani. Dupa ce a terminat de cantat, in holul metroului din centrul Washington-ului, s-a lasat tacerea.
Asta este povestea care il are ca erou pe Joshua Bell, un violonist de talie mondiala care a interpretat cateva melodii intr-o statie de metrou, si pentru care Gene Weingarten de 53 de ani , staff writer la The Washington Post Magazine a primit a primit un prmiu Pulizer, la categoria: Jurnalism.

Evenimentul a avut loc in cadrul unui experiment initiat de catre The Washington Post, privind perceptia, gusturile si prioritatile oamenilor, iar concluziile s-au terminat cu o intrebare: Daca nu ne putem opri o clipa si sa ascultam pe unul dintre cei mai mari muzicieni din lume, cantand cea mai buna muzica scrisa vreodata, atunci cat de multe alte lucruri pierdem zilnic?

*Johann Sebastian Bach – Ieri s-au implinit 262 de ani de la trecerea in eternitate a compozitorului german (21/31 Martie 1685 – 28 Iulie 1750)

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: