TVA 9% si Canalul Siret-Baragan

24 iulie 2012. Fie ca este in plina campanile fie ca nu, premierul a anuntat implementarea incepand cu data de 1 ianuarie 2013, a unui TVA de 9% diferentiat pentru produsele alimentare dorind prin aceasta sa combata evaziunea fiscala si in acelasi timp sa sprijine pe producatorii agricoli.
Sustin introducerea de la 1 ianuarie, cu toate implicatiile ideii de TVA diferentiat pentru produsele alimentare, de 24%, din care 9% sa mearga la buget si 15% sa fie rambursat producatorului.”
Printre alte masuri se sprijinire a fermierilor romani a mai anuntat reducerea tarifului pentru irigatii cu 50 de lei la 1000 de metri cubi, si alocarea de 25 de milioane de euro pentru o noua sesiune de depunere de proiecte, ce va dura pana la sfarsitul anului dar si masuri privind acordarea de despagubiri fermierilor afectati de seceta.
Daniel Constantin, aflat alaturi de premier in cadrul aceeasi conferinte de presa, a anuntat masuri privind refacerea sectorului de irigatii, reducererea tarifului la energie, cat si si o hotarare de guvern pentru despagubiri, atat pentru IMM-uri si fermieri. De asemenea dorinta de a obtine suma de 32 de milioane de euro, de la Comisia Europeana, pentru finantarea a 16 proiecte destinate modernizarii comunelor din Romania.
Un lucru important in discursul sau a fost acela legat de un vechi proiect inceput de regimul comunist care ar scapa agricultura romaniei de efectele secetei: Canalul Siret-Baragan
Canalul Siret-Baragan poate fi finanţat pe partea de infrastructura din fonduri de coeziune, iar conectarea fermelor la aceste sisteme ar putea fi facuta prin Politica Agricola Comuna.”
Canalul a fost inceput in 1986, au fost finalizaţi primii 11 kilometri , Canalul porneste din Siret (Calimanesti) si ar trebui sa traverseze Vrancea, Braila, Buzau si Ialomita si sa faca legatura cu lacul Dridu.Lungimea acestui canal ar trebui sa aiba 198 km.
Chiar daca constructia acestui canal ar scapa Moldova de inundatii, ar putea iriga peste 500.000 de hectare de terenuri agricole, ar putea fi navigabil avand o adancime de 8 metri si o latime de 20 de metri, abandonarea dupa `89 a lucrarilor, s-a datorat nevoii de investire a peste 3 miliarde de euro, pe care un investitor nu si-ar putea-o recupera prea repede, proiectul canalul aparand mai degraba, unul comunist …
Despre acest proiect, Valeriu Tabara fostul ministru al Agriculturii spunea:
Un astfel de obiectiv este mai important decat o autostrada deoarece imi da durabilitate intr-un sector vital pentru Romania, acela al productiei agricole, si nu intr-unul care imi da 10 tone la hectar pe un an si doua tone in anul urmator, ci imi asigura opt tone la hectar in fiecare an, indiferent decat de senin este cerul. Formidabilul canal Siret-Baragan este doar o secventa din ceea ce va trebui sa faca Romania in urmatorii 100 de ani, nu spun 10 pentru ca nu este fezabil
Evaluarile facute inca din 2003 de catre Ministerul condus de Tabara, au evidentiat o investitie estimata la circa 3,4 miliarde de euro, adica pentru realizarea canalului, costuri de aproape 802 milioane de euro si alte 2,8 miliarde euro pentru sistemele de irigatii.
In 2007 a fost finalizat un segment de 5,7 km de canal care a costat 10 milioane lei si au fost incepute lucrarile pe alti 37 km din cei 44,3 care, impreuna cu primul segment, ar insemna finalizarea primului tronson de 50 km, in zona Vrancea-Galati-Braila. Dupa anul 2009 lucrarile au fost oprite.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: