Curiosity a ajuns pe Marte

Dupa o calatorie de 8 luni prin spatiu, robotul american Curiosity a ajuns in ziua de 6 august 2012, la ora 05.32 GMT, pe solul planetei Marte. Aici urmeaza sa caute semne daca mediul planetei Marte ar fi putut fi, propice dezvoltarii vietii.
Aceasta misiune se inscrie in lista altor cateva misiuni americane pe Marte, ce au inceput in anul 1976 cu „Viking” 1 si 2, urmate in 1997 de „Pathfinder”, „Mars Exploration Rovers” din 2004 si in sfarsit „Phoenix” din 2008.
Dupa coborarea cu succes a robotului Curiosity specialistii de la NASA si-au reluat imediat activitatea, pentru a verifica daca acesta este operaţional.

Dupa un prim set de teste concludente ce vizau instrumentele stiintifice de la bordul robotului, savantii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena au inceput sa verifice, starea in care se afla dispozitivele de comunicare montate pe Curiosity.
Cantarind 900 de kilograme acest robot a costat 2,5 miliarde de dolari si va permite specialistilor de la NASA sa afle daca mediul de pe Marte a favorizat in trecut aparitia vietii pe aceasta planeta.
Curiosity, este echipat cu zece instrumente stiintifice montate la bord, create in tari ca Franta, Canada, Finlanda, Spania, Rusia si Germania, care si-au adus contrubutia la aceasta reusita.
Este echipat cu un brat avand doua camere HD, ce vor inregistra vederi panoramice de 360 de grade si un laser pentru studierea tintelor aflate la o distanta de sapte metri.
Bratul articulat de 2,1 metri este capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte. Esantioanele culese vor fi analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare aflat in interiorul robotului.
Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta prezenta unor gaze ca metanul dar vor fi analizate sau masurate si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte.
Misiunea in mediul martian se va incheia peste doi ani, timp in care se vor face cercetatri privind posibilitatea ca mediul martian sa fi fost propice vietii.

Curiosity

Sursa: theatlantic.com

Anunțuri

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: