Cristian Mungiu si tinerele actrite debutante iesene

Cristina Flutur, Cristian Mungiu si Cosmina Stratan

Cristina Flutur, Cristian Mungiu si Cosmina Stratan la Cannes (Sursa: Mediafax Foto/AFP)


Se stie ca dupa ce a absolvit in anul 1998 cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, Cristian Mungiu a lucrat ca ziarist , moderator la radio sau televiziune sau profesor, a studiat limba si literatura engleza si americana, insa devine renumit in calitatea sa de regizor, meritele sale fiindu-i recunoscute prin mai multe premii obtinute: (*)
1. Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Dakino (2000), pentru scurtmetrajul „Zapping”.
2. Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania (2002), pentru filmul „Occident”.
3. Premiul acordat de catre Federatia Internationala a Presei Cinematografice la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.
4. Premiul acordat de administratia educatiei nationale din Franta la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.
5. Marele Premiu „Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes (2007) pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.
6. Premiul „Cel mai bun regizor european”, oferit de Academia Europeana de Film, 2007 pentru filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”
7. Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012) pentru filmul „Dupa dealuri„.
Cu ce ne mai uimeste, zilele acestea, regizorul Cristian Mungiu?
El se va afla la Festivalul International de Film de la Toronto, care aduna in fiecare an peste 300 de filme, in perioada 6-16 septembrie2012, cu cel de al treilea lui lungmetraj, pelicula „Dupa dealuri„, film care a fost selectionat pentru sectiunea Masters, ce numara14 titluri si este dedicata celor mai celebri cineasti ai momentului .
Dupa aceasta, pelicula lui Cristian Mungiu urmeaza sa fie prezentata la a 50-a editie a Festivalului de Film de la New York ce se va desfasura intre 28 septembrie si 14 octombrie.
O luna mai tarziu, intre 1-8 noiembrie, va avea loc premiera acestui film si la Los Angeles, in cadrul AFI Fest festivalul organizat de American Film Institute.
Noua pelicula „Dupa dealuri„, este inspirata de romanele Tatianei Niculescu-Bran si este povestea a doua fete, care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa mai multi ani, timp in care destinele lor s-au despartit. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea, pe Voichita, prietena ei din copilarie, fata de care se simte foarte atasata.
Voichita insa si-a gasit insa calea in Credinta, maicile printre care traieste la manastire tinand locul familiei pe care nu a avut-o vreodata. In rolurile principale sunt doua actrite debutante: Cosmina Stratan in rolul lui Voichita si Cristina Flutur in rolul lui Alina.
Iata cum isi motiveaza regizorului roman, Cristian Mungiu, demersul artistic:
Filmul isi propune sa vorbeasca despre efectele secundare pe care le are religia, interpretarea ei in mod textual, despre spiritul crestinismului in contrast cu stricta respectare a regulilor si poruncilor impuse de biserica si nu in ultimul rand despre indiferenta, despre cum anii comunismului si cei 20 de ani de dezamagiri de dupa au afectat simtul moral al oamenilor.
Sa ii uram succes regizorului cu aceasta noua pelicula
(*) Sursa: Wikipedia

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: