Istoria primului om de afaceri

Inainte de a citi propunerile voastre la tema propusa zilele trecute,vreau sa facem o incursiune in istoria omenirii, unde vom vedea ca acceptul in a se  fura totul de jur imprejurul nostru, cu motivatia ca “lasa-l sa fure ca doar nu ia de la mine” a aparut demult si vom mai vedea ca blestemul celor 30 de arginti, continua sa ne urmareasca peste secole. Pentru bani, oamenii vind orice si pe oricine. Nimic nu s-a schimbat in istoria ultimilor doua mii de ani. Dar nici inainte de evenimentele relatate in cartile de capatai ale omenirii, nu a fost altfel.
Urmele primilor oameni de afaceri se pierd in negurile istoriei. Oamenii cu initiativa, varfurile, ca niste adevarati investitori strategici, au acaparat dintotdeauna ceea ce prostimea nu a putut sa pastreze. Ca pe acestia din urma nu ii ducea capul sau puterile nu mai conteaza. Important este ca, ce agoniseau unii, devenea al altora, in urma unor infruntari, a caror natura nu mai conteaza, totul tinand de “dotarile” combatantilor. Unii au castigat ca aveau bita mai grea, altii ca o aveau mai mare. Altii ca erau buni de gura, altii ca erau mai tari in… argumente sa zicem si  sa nu-i uitam pe cei care desigur aveau legea… de partea cui trebuia, istoria o spune. Astfel castigatorii, aflati in combinatii potrivite, ungandu-se unii pe altii din cap pana in picioare si-au transmis peste milenii caracteristicile genetice pe care le vedem astazi manifestandu-se la actualii oameni de afaceri, care au pus mana pe cate ceva ce a fost al tuturor, transformandu-l in ceva personal, materializat in miliardele din conturile lor si desigur ale celor care i-au sprijinit, de cele mai multe ori politic.
Acestia sunt urmasii hunilor, gepizilor, pecinegilor si ostrogotilor de alta data, care profitand de dezmembrarea sociala politica teritoriala si de orice se poate profita, golesc Romania.
Darwin a demonstrat ca lupta pentru supravietuire nu are loc numai intre specii, ci si in interiorul acestora, lucrul acesta asigurand transmiterea catre urmasi, a celor mai bune trasaturi.

Tema pentru data viitoare: Analizati-va trasaturile, genetice, pentru a va descoperi daca aveti in voi, gena luptatorului invingator, a omului de afaceri. Daca nu, combinati-va… tot genetic.
Supravietuirea poate fi mai usoara in cete, turme, carduri sau… in bancuri.

 1. DE LA BANI LA CAPITAL.
  „Cine detine aurul detine puterea!””

  Toti vor sa aibe bani : munciti,furati,mosteniti,castigati cu truda,oricum,dar sa fie.Mai depinmde insa si de caracterul omului. Daca vrei sa devii om de afaceri intai trebuie sa ai bani,sau sa faci rost de bani,sau sa te imprumuti de bani.A doua problema este sa stii sa-i gestionezi intr-o maniera corecta:sa-i faci sa se inmulteasca astfel incat sa poti a te achita de datorii si apoi sa incepi sa acumulezi si tu ceva.Altfel muncesti degeaba!

  Una dintre problemele,as spune “de viata si de moarte”,cu care fiecare dintre noi ne confruntam zi de zi o reprezinta resursele si tocmai de aceea incerc sa demonstrez aici necesitatea stapanirii si gestionarii cu randament a resurselor,a banilor , a finantelor personale.
  Prima ipostaza pe care o intalnim este hotaratoare: de unde incepem? de unde luam banii? cum sa-i capitalizam? De aceea as vrea sa va ajut la crearea capitalului financiar de lucru si sa va introduc in stiinta si arta finantelor. Nu este o treaba usora,dar cu anumite cunostinte minimale se pot realiza multe.Dar mai sunt si alte elemente precum ambitia, perseverenta,capacitatea de sacrificiu .

  Lege universala:
  “Capitalul s-a nascut din transpiratie “

  Exista o serie de lucruri elementare cu care omul se naste si le face din instinct,dar pentru a multiplica efectul lor este necesara o anumita invatare ,dar si valorificarea darului pe care-l are omul de a fi o fiinta rationala. Intre acestea piatra unghiulara o reprezinta si „capitalul” in calitatea sa de factor de productie si forta motrice a societatii.Numai ca din toate acestea nimic nu se misca fara munca si cu cat muncesti mai mult cu atat sansele tale sporesc.
  De aceea incep acest compendiu cu cateva sfaturi elementare:
  – apucativa de munca si munciti pana o sa constatati ca va place munca!
  – cand veti constata placerea muncii ea va trebui cultivata,dezvoltata si
  amplificata prin invatarea meseriei pana in toate secretele ei.
  – invatati continuu si cat mai profund ,invatati pana veti constata ca munca voastra este mai productiva,mai rentabila,mai cautata si,implicit mai bine platita;
  – acum veti constata ca ati inceput sa castigati mai bine si va creste increderea in voi,va va creste si apetitul de munca,de invatare,de viata;
  – pe masura ce castigati,puneti o particica deoparte,in fiecare luna,la fiecare salariu, si nu va atingeti de ea,chiar daca uneori va ard degetele;
  – dupa ce a inceput sa se adune,acolo la nivelul a 2-3 salarii , ocupati-va de ea si puneti-o la munca sa produca.
  – faceti din ea plasamente,depozite bancare,speculati la bursa, imprumutati-o si altora dar cu incredere(garantie)si dobanda rezonabila.
  – nu consumati castigul ci capitalizati-l,nu va opriti din economisirea
  salariului , puneti deoparte orice castig suplimentar,neprevazut;
  – nu aruncati cu banii in vant,pe nimicuri,pe mofturi,pe grandomanie;
  Incet,incet se formeaza un “capital”,mic la inceput,dar care incepe sa creasca pentru ca el produce. Chiar si oamenii cu venituri mai modeste incep sa acumuleze astfel capital si acest capital produce pentru toata lumea.

  Gestionarea capitalului.

  In materie de capital comportamentul este precum al unui pom: cand il sadesti este mic,este foarte mic dar tu esti mandru ca l-ai asezat in pamant la locul cel mai potrivit. Pe parcurs,de nu stiu cate ori pe an,il uzi,il stropesti impotriva daunatorilor,il sapi,ii pui ingrasaminte.Si el creste,creste continui; tu incepi sa-i faci toaleta coronamentului si esti tot mai mandru.Dupa cativa ani ( 5-8) ,face primele fructe,le privesti victorios,le iubesti de nu esti in stare sa-i rupi o parte din ele pentru a nu-l stanjeni din crestere (este inca mic si trebuie ocrotit sa creasca). Si uite asa trece timpul si pomul tau produce tot mai mult de nu mai ai ce sa faci cu recolta;ba chiar incepi sa mai dai si altora! …Dar cat ai muncit (cat a muncit si el in felul lui) si cat ai asteptat !
  Ei,asa este si cu capitalul. Daca-l protejezi,daca te ocupi de el , daca il ocrotesti de diversele influiente nefavorabile, vei constata nu numai ca este sanatos si prosper,dar creste vazand cu ochii.
  Dupa 5 ani veti constata ca nu mai trebuie stransa cureaua deoarece acel capital va mai aduce un salariu pe an, dupa 8 ani va aduce 2 salarii,dupa 20 de ani va va aduce 8 salarii pe an,iar dupa 25 de ani va a aduce dividende egale cu 12 salarii anuale.Acum sunteti capitalist-rentier si puteti trai “taind cupoane”(adica din ceea ce produce capitalul ).Dar va asigur ca odata ajunsi aici nu va veti putea opri ci va veti mobiliza sa faca la fel si familia si copii pentru ca viata dvs.se va schimba.
  Pentru aceasta insa va trebui sa tineti seama de o serie de pilde,de o serie de sfaturi,de multe experiente proprii. Spre a va ajuta,in continuarea acestui blog eu voi incerca sa va dau cele mai frumoase sfaturi,pe care le-am studiat,experimentat si iar studiat ,asezandu-le la baza un fundament stiintific fara tagada .Inainte de toate insa trebuie sa fiti tari,sa fiti perseverenti,sa fiti barbati adevarati.
  Este necesar insa ca si dvs. sa fiti intelepti,sa lucrati cu gandul la ziua de maine,sa perseverati oricat de greu v-ar fi. Desigur, sunt mulţi cei care au salarii modeste, uneori la limita sărăciei, mai au şi copii sau bătrâni pe acasă şi care trebuiesc ajutaţi, dar mai există şi două categorii: cei care nu fac nimic dar sunt veritabile maşini de tocat banii părinţilor, oameni de afaceri, demnitari, politicieni etc. şi cei care au reuşit, evident prin capacitatea, munca sau priceperea lor să ocupe posturi foarte bine plătite, cu venituri salariale pe care, un om normal… ar munci din greu să le cheltuiască. Ei se situează undeva între 25 şi 40 de ani, nu sunt puţini şi este interesant, că, deşi în majoritatea cazurilor este vorba de oameni instruiţi, câştigurile lor parcă le ard buzunarele şi nu ştiu cum să scape de ele mai repede, dar nu oricum ci la întrecere: cine are cea mai «bengoasă» maşină, cine are cea mai arătoasă casă de vacanţă, apoi cine participă la petrecerile mondene cele mai simandicoase, şi câte şi mai câte. Ei fac cumpărături în marile magazine şi magazinele de firmă, de unicate sau de top, dar nu din necesitate ci mai mult pentru a fi văzuţi; cumpără lucruri că «sunt la promoţie» sau pentru că şi cutare are, deşi nu le trebuie; sunt primii la credite de consum până la limita insuportabilului… şi nu sunt în stare să le ducă un braţ de lemne bătrânilor săi.

  V-am spus,mai la inceput,ca ” cine detine aurul detine puterea”. Dvs.ce detineti si,mai ales , care va este perspectiva.Pentru ca nimic nu este inepuizabil,si ceea ce va prisoseste acum s-ar putea sa va trebuiasca cel mai mult tocmai atunci cand izvorul a secat!
  Euroleul, 08.04.2013

  • Mesajul dumneavoastra au fost postat in articolul care poarta titlul si continutul original.Va multumim pentru aceste ganduri sperand in acelasi timp ca isi vor gasi rezonanta in mintea cat mai multora dintre cei care isi cauta inca drumul.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: