Secretele succesului lui Dan Brown

Reclame

 1. krab

  Ma intreb de ce Saramago, care scria in 1991 „Evanghelia dupa Iisus Cristos” n-a beneficiat de acelasi rasunet „planetar”, alegand ca subiect exact aceeasi „obraznicie” a presupusei legaturi intre Iisus si Maria Magdalena. Probabil ca n-a avut echipa pe PR potrivita 🙂 dar cu toate astea, a facut-o cu mult mai mult talent. Si cand te gindesti ca toate astea au decurs dintr-o veche si poate neintemeiata gelozie a ucenicilor Lui, indreptata catre femeia care a vrut sa fie printre cei alesi.

  • Romanul lui Jose Saramago, Evanghelia dupa Isus Cristos (1991), a starnit de asemenea puternice reactii din partea Bisericii la aparitie, lucru care a dus la autoexilul autorului in Insulele Canare. Asa ca nu se poate vorbi despre o lipsa a promovarii :).
   Romanul reconstruieste viata apocrifa a lui Iisus axata pe tema culpei si a responsabilitatii.
   S-a pus intrebarea despre care dintre cele doua Marii este vorba. Maria Fecioara sau Maria Magdalena. Aceasta din urma este mentionata atat in Evanghelia dupa Matei care o mentioneaza ca fiind unul dintre martorii crucificarii lui Isus, cat si Evanghelia dupa Ioan, in care Maria este primul martor al Invierii lui Isus.
   In una dintre aceste scrieri, Maria Magdalena ia cuvantul in fata discipolilor iar Petru o contrazice pe motiv ca este femeie. Acest episod este mentionat si in Evanghelia dupa Ioan dar si intr-un alt text apocrif, Pistis Sophia.
   Un alt text apocrif, Evanghelia dupa Maria, vine in sustinerea teoriei ca Maria despre care se vorbeste in scrieri este Maria Magdalena. Unul dintre apostoli sare in apararea femeii, spunandu-i lui Petru: “Sigur ca Invatatorul o cunoaste mai bine. De aceea o iubeste pe ea mai mult decat pe noi.” Afirmatia apostolului este mentionata si in Evanghelia dupa Filip.

 2. Saramago a fost portughez, iar Brown este american! Mai este nevoie să explic de ce unul a avut mai puţin succes şi altul mai mult?

  • krab

   Quod erat demonstrandum… Multumesc! 🙂

  • Stim cu totii ca Jose Saramago a fost un rebel toata viata, iar recunoasterea talentului sau, a fost atestata de primirea Premiului Nobel pentru literatura in 1998 premiu ce incununeaza o activitate literara de peste 60 de ani, inceputa in 1947 cu primul sau volum de proza Terra do Pecado si care numara 17 romane 3 volume de poezii, teatru, critica literara si jurnale.
   Observatiile sunt perfect adevarate. Putem de asemenea observa ca traim o schimbarea ierarhiei de valori adaptata la nevoile actuale de consum. Lumea de astazi doreste altceva, iar Dan Brown ofera asta…
   Si sa mai observam ca ramane in actualitate egalitatea: unul cu malaiul si altul… cu Premiul Nobel si exilul pentru aceeasi fapta literara.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: