Wabi Sabi – Cautarea imperfectiunii

Wabi Sabi – este mai mult decat un mod de a privi frumusetea lucrurilor, este o stare de spirit

Wabi-sabi nu este numai un stil, ci o filosofie japoneza bazata pe principii Zen fiind construita pe trei principii: nimic nu dureaza, nimic nu se termina, si nimic nu este perfect.
„Wabi” inseamna o umilinta deliberata, o lipsa de materialism si o legatura profunda cu mediul iar „Sabi” se traduce literal ca „floare de timp.”
Luate impreuna, Wabi-Sabi este o viziune asupra lumii, care percepe frumusetea in rugozitate, eleganta in imperfectiune, si seninatatea in procesul natural de descompunere. Wabi-sabi se refera la gasirea perfectiunii si a frumusetii in mijlocul imperfectiunii.
Daca intrebi un japonez ce inseamna Wabi-Sabi probabil va urma o tacere lunga. Daca pui aceeasi intrebare unui american, raspunsul va fi rapid si sigur: „Este frumusetea lucrurilor imperfecte!”
Mai mult decat frumusete, wabi-sabi se extinde in toate aspectele vietii. Este o filozofie care considera ca iluminarea vine odata cu acceptarea nepermanentei materialului.
Cu totii avem tendinta de a asocia wabi sabi cu caracteristici fizice – imperfectiunea, imaturitatea, dar aceste caracteristici nu sunt nici suficiente si nici adecvate pentru a transmite esenta conceptului. Wabi sabi este mai degraba o constiinta estetica profunda, care transcende aspectul. Aceasta poate fi simtita, si foarte rar exprimata. Este ca si cum explica gustul unei bucati de ciocolata prin forma si culoare cuiva care nu a gustat-o vreodata.
Concentrandu-te doar asupra caracteristicilor fizice, pierdem din vedere frumusetea reala care ramane ascunsa. Pentru a vedea adevarata ei esenta, fiecare trebuie sa priveasca dincolo de aparente.

Tadao Ando, arhitect si autor al cartii „Simply Imperfect: Revisiting the Wabi Sabi House” ne explica:
Wabi sabi este balanta delicata dintre placerea pe care ne-o ofera lucrurile si placerea pe care o obtinem atunci cand luam decizia de a nu mai depinde de respectivele lucruri

Wabi Sabi


  1. Multumesc pentru subiect. 🙂 Scriam intr-un comentariu ca unii dintre noi se nasc cu un simt al perceptiei sensurilor ascunse avand inclinatia naturala de a alege lucrurile simple. Ceva din interior, poate subconstientul care include desigur si o mostenire ancestrala a cunoasterii, ne face sa recunoastem subtilul. De ce ne plac formele simple? Pentru ca ele sunt cele mai aproape de arhetipuri, adica acele forme initiale, cele mai apropiate de conceptul si de esenta lucrurilor.

    • Aseara am urmarit un documentar avand acest subiect. Am putut constata ca modernitatea a schimbat foarte mult in cultura Asiei, iar Japonia nu mai este asa cum credeam, dar ramane locul in care s-a pastrat de-a lungul timpului conceptul de valori, locul unde istoria si traditia se impletesc, este patria budismului Zen, este locul de nastere ale artelor martiale si al legendelor despre cavalerii samurai, cu al lor cod moral Bushido. Multumesc.

  2. Pingback: Bonsai – esenta si spiritul naturii | Calea spre succes

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: