Bonsai – esenta si spiritul naturii

bonsai-cires

Arta moderna a bonsai-ului este originara din China, fiind veche de cel putin 2.000 de ani.
A fost adus in Japonia de catre ambasadorii imperiali japonezi de pe langa curtea imperiala a Chinei, candva intre secolele al 7-lea si al 9-lea.
Intocmai ca in cazul unei gradini japoneze, realizarea si delectarea de a avea un bonsai presupunea simt artistic, care este cunoscut sub numele de „Wabi-sabi„.
Scoala japoneza – Stilul japonez (sau estetica bonsai) in conceptie japoneza este centrata pe principiul „cer si pamant” intr-un singur vas. Cele doua forte, considerate complementare, apar echilibrate intr-un arbore bonsai de calitate, adica shin-zen-bi ori adevar, esenta si frumusete.
Scoala chineza – Conform esteticii chinezesti, arborele trebuie sa surprinda esenta si spiritul naturii prin realizarea de contraste. Filozofic, artistul chinez este influentat de principiul Dao, mai exact de dualismul Yin si Yang, conceptul conform caruia Universul ar fi guvernat doar de doua forte primare opuse, dar complementare.
Un bonsai nu este genetic o planta pitica, ci este o planta normala, arbust sau arbore, care prin limitarea spatiului de „locuit”, dublata de o atenta taiere a radacinilor si ramurilor, la care se adauga o anumita conducere a cresterii plantei devine un exemplar pitic al speciei.
Este de remarcat ca orice bonsai nu este mai putin sanatos sau activ ca exemplarele similare crescute liber in natura. O dovada simpla de „normalitate” este proportia florilor unui bonsai. Dimensiunile florilor unui arbore sau arbust bonsai sunt intotdeauna „normale”, deoarece in ciuda miniaturizarii trunchiului, ramurilor si frunzelor unui bonsai, florile nu pot fi pitice.
Toate aceste lucruri si mai multe , de pe site-ul Wikipedia.

bonsai

bonsai multicolor


***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: