Codul Bushido

Nu se poate discuta despre Codul Bushido fara a aminti despre samurai.
Samuraiul a fost acea persoana de vita nobila, care avea misiunea de a proteja pe membrii curtii imperiale si care dovedea ca este capabila de cumpatare, loialitate, maiestrie in artele martiale si de o moarte onorabila.
Cu timpul, atunci cand Japonia a inceput sa fie aruncata intr-o perioada de razboaie, termenul de samurai si-a schimbat semnificatia, desemnand un oficial al armatei gvernamentale dar si un militar de cariera, capabil de a folosi o sabie si forta letala.
Dupa ce Hideyoshi* a stabilit pacea in tara, rolul samurailor ca luptatori profesionisti a disparut, acestia ocupandu-se mai departe cu transmiterea invataturilor, dezvoltarea spirituala, sau predarea de arte martiale, pastrand in continuare acel cod de conduita cavaleresc, nescris dar cunoscut astazi ca sub denumirea de Bushido, tradus prin „preceptele Cavalerilor” sau ” Calea Razboinicului „.
Aparitia unui volum scris de Nitobe Inazo, despre codului samurailor a avut un mare rasunet, devenind un best seller. In acest volum autorul face o interpretare a codului de comportament al samurailor si ofera cititorilor solutii despre modul in care trebuie sa se comporte cetatenii atat in cadrul vietii personale cat si in cea profesionala.
Sa vedem pe rand care sunt cele sapte virtuti care caracterizau pe un luptator adevarat:

Corectitudinea
Sa ai relatii cinstite cu toata lumea. Sa crezi in justitie. Pentru un samurai nu exista decat bine sau rau.
Curajul
Un samurai trebuie să aiba curaj eroic.
Bunavointa
Prin antrenamente samuraiul devine rapid si puternic. Aceasta putere trebuie sa fie utilizate pentru binele tuturor. El are compasiune.
Respectul
Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie sa-si dovedească puterea. Un samurai este politicos, chiar si cu dusmanii sai.
Onestitate si sinceritatea absoluta
Atunci cand un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca si facut. Nimic nu il poate opri sa faca ce el a spus ca va face.
Onoarea
Adevarat samurai are un singur judecator, onoarea lui.
Loialitatea
Un samurai este loial tuturor celor din jurul sau. Pentru razboinic, cuvintele sunt ca si urmele sale: le poti urmari oriunde merg.

Bushido, ca un cod de morala de sine statator, va putea sa dispara, dar forta lui nu va pieri; invataturile lui de vitejie militara sau de onoare civica vor fi poate scoase din uz, dar lumina si gloria lui ii vor supravietui. Peste multe veacuri, cand traditiile sale vor fi inmormantate si insusi numele lui uitat, intocmai ca mireasma florii de sakura, parfumul lui va continua sa pluteasca in vazduh. – Inazo Nitobe

Da, parfumurile, fumurile, praful si pulberea.

samurai

*Toyotomi Hideyoshi (1537 –1598) nobil din perioada Sengoku care a unificat Japonia. A instituit restrictia de a purta arma, drept rezervat celor din clasa samurailor.

Reclame

 1. Cele sapte virtuti pe care le amintesti ar trebui sa ne caracterizeze pe noi toti, ca oameni. Din pacate, majoritatea s-au pierdut in negura timpului .

  • Daca dorim sa fim cu adevarat obiectivi, putem folosi vechea metoda de reducere la absurd si atunci vom constata faptul ca daca toti oamenii de pe Pamant ar avea cultivate cele sapte virtuti, atunci aceste virtuti si-ar pierde semnificatia, devenind doar simple trasaturi de caracter, comune tuturor.
   In mod sigur, in cadrul unor grupari minoritare exista cultivata macar una dintre toate aceste virtuti si aici ma gandesc la locuitorii satelor de munte, la colectivitatile monahale si chiar la membrii unor secte religioase.
   Este interesant subiectul si voi incerca intr-un articol viitor sa ating fondul problemei.

 2. Cind lumii nu ii pasa daca tu mori sau traiesti, este mai bine sa traiesti.” – Hagakure (invataturile samuraiului-calugar Jocho Yamamoto)

 3. Acest cod este o chintesenta a vietii traite in armonie si onorabilitate , acest popor ne-a obisnuit cu transformarea fiecarui gest al vietii intr-o arta ce da un sens existentei efemere .

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: