Alvin Tofler – Power Shift

“Coliziunea dintre fortele care favorizeaza acest nou sistem de creare a bogatiei si aparatorii vechiului sistem al cosului-de-fum este conflictul dominant al timpurilor noastre, depasind ca importanta istorica vechiul conflict dintre capitalism si comunism sau dintre Statele Unite, Europa si Japonia.”
“Deplasarea de la o economie bazata pe cosurile-de-fum spre una fundamentala pe computere necesita transferuri de putere si explica in mare masura valul de restructurari financiare si industriale care strabate lumea corporativa, aruncand la suprafata noi lideri, pe masura ce companiile cauta cu disperare sa se adapteze la recentele imperative.”
“Cu toate acestea, noua economie i-a recompensat bine pe aceia care i-au intrezarit cei dintai aparitia. In era cosului-de-fum, orice lista a celor mai bogati oameni din lume ar fi fost dominata de catre fabricantii de masini, baronii otelului, magnatii feroviari, mogulii petrolului sau cei financiari, a caror avutie colectiva provenea in ultima instanta din organizarea muncii ieftine, materii prime si fabricarea utilajelor.
Prin contrast, o recenta lista a revistei “Forbes” cu cei mai bogati zece miliardari americani include nu mai putin de sapte ale caror averi se bazeaza pe mas-media, comunicatii sau computere-software sau servicii, mai degraba decat pe hardware si fabricatie.”

Ce ati citit mai sus, sunt trei fragmente dintr-una dintre cele mai influente carti ale vremurilor noastre „Power Shift” (1990), a carui autor este Alvin Tofler.
Cartea reprezinta cel de al treilea volum si ultimul, din trilogia care cuprinde si cartile anterioare acestuia: “Socul viitorului”(1970) si ”Al treilea val” (1980), carti care sunt rezultatul a douazeci si cinci de ani de studiu si efort in a gasi un sens uluitoarelor schimbari care urmau sa propulseze omenirea in secolul XXI, oferind o viziune cutremuratoare a viitorului, care urma sa ne schimbe viata tuturor.
Simpla lecturare, ca studiere nu se putea numi pe atunci, cu multi ani in urma, a primului volum al trilogiei a fost un soc pentru mine. Cu timpul impresia s-a mai atenuat, insa spiritul vizionar al lui Alvin Tofler m-a urmarit incontinuu.
Recitind zilele acestea “Power Shift”, constat abia acum, dupa aproape 18 ani de la prima lectura, cat de perfecta a fost aceasta viziune. Aceasta carte nu face numai sa avertizeze inca odata cititorul ferindu-l de impactul dur cu viitorul dar si sa explice ceea ce traim noi acum, cu toate schimbarile din domeniul afacerilor, al economiei, politicii sau a problemelor globale.

Power_Shift_Alvin_Tofler

  1. Nu detin nici cele mai elementare notiuni de economie pentru ca nu lucrez in domeniu. Este o afirmatie ca masura de precautie pentru rationamentul pe care-l expun.
    Este evidenta trecerea catre o economie bazata din ce in ce mai mult pe software. Ma intreb insa daca e posibila o astfel de economie fara un fundament bazat totusi pe o industrie „hardware”, in sensul prelucrarii unor materii prime, adica tot „cosurile-de-fum”.
    Stiu, exemplul Japoniei de dupa al doilea razboi mondial… Si totusi, daca tot sintem nevoiti la gindim la nivelul globalizarii, cineva, undeva trebuie sa munceasca in continuare „hard” pentru ca altii sa aiba succes „soft”.

    • Este trist sa constatam ca pentru asta exista populatia tarilor destinate sa ramana intr-o asa zisa „lume a treia”, care isi „vand” resursele solului si ale subsolului, isi „vand” ieftin forta de munca, isi „vand” intr-un cuvant tot ce au, pentru un sac de grau sau un pic de atentie.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: