Aurul si argintul (cauza si efect)

Dintotdeauna aurul si bogatiile au miscat lumea.
Cautand un drum mai scurt un spre India tara bogatiilor si mirodeniilor, Columb a atins din greseala pamantul Americii in 1498.

In 1519 Hernando Cortes pleca din Cuba cu unsprezece corabii.
Momentul coincidea cu data ce putea marca in traditia azteca, intoarcerea Sarpelui cu Pene.
Acest lucru i-a fost fatal lui Montezuma, care l-a intampinat pe Cortes la intrarea in oras adresandu-i-se: „Fii binevenit, stapane al nostru, intors in tara ta si la poporul tau, ca sa te asezi pe tronul pe care eu l-am ocupat o vreme in numele tau”.
Dupa opt luni, spaniolii aruncau in aer Marea Piramida si topeau tone de obiecte de aur pe care le-au transformat in lingouri, pe care le-au trimis in Spania. Astfel s-a pus capat unei impunatoare civilizatii mexicane .

In anul 1532, un corp expeditionar condus de Francisco Pizzaro, varul bun cu Hernando Cortez, cuceritorul Imperiului Aztec, se indrepta spre cel mai mare imperiu din America de Sud, Inca.
Alaturi de cei nici 200 de spanioli, si 62 de cai, spanioli au infrant suita de peste 7.000 de oameni ai lui Atahualpa. Acesta si-a negociat libertatea cu Pizzaro: in schimbul libertatii sale, s-a oferit sa-i umple spaniolului o camera cu lungimea de 6,7 metri, latimea de 5, 2 metri si inaltimea de 2, 4 metri cu aur si argint. Timp de doua luni, supusii sai au carat pe caravane: 5.545 kg de aur si 11.904 kg de argint. Cu toate acestea, Pizzaro i-a dat de ales lui Atahualpa sa aleaga intre arderea pe rug si strangulare. Odata cu Athaualpa dispare si o doua mare civilizatie, Inca…

Athaualpa

Reclame

 1. 9

  Aur, argint, diamante si petrol. Binecuvântare şi blestem…

 2. Buna dimineata !
  ” Aurul si argintul ” au infierbantat mintile
  Schimbat in rau orientarile
  Consolidat si desfacut puntile
  Railor din toate tarile !
  Forza STEAUA !!!
  Cu simpatie,
  Aliosa.

  • 9

   Argintul e un bun dezinfectant, diamantele…sunt prietenele fetelor, petrolul…ce s-ar face bărbaţii fără maşini, iar aurul, eh…
   Bine, hai să nu mai glumesc. Serios acum, nu mă omor deloc după bijuterii… Cât despre ţitei şi tot ce are legătură cu acesta mă gândesc doar la puterea economică a celor care-l deţin.

   • Trebuie sa fii tare blestemat sa ai sub casa aur, argint si petrol.
    Cei care au aflat ca ai, nu se lasa pana nu ti-l iau. Si daca te opui, iti iau si viata…

 3. Dan

  Aşa fac toţi tâmpiţii pe care ni-i alegem de „stăpâni” !!! 👿

 4. Ooo, era o vreme când citeam tot felul de cărți inspirate de acest episod trist din istoria omenirii. Sunt încă oameni convinși că nu au fost descoperite toate comorile din vremea lui Athahualpa! Se pare că încăperea umplută cu aur pentru eliberarea conducătorului lor era doar o mică parte din aurul aztecilor.

 5. Nu sufar aurul! Mi se pare incarcat de energie negativa, parca poarta amprenta sangelui varsat pentru cucerirea lui. Si nu-mi place nici ca estetica, prea e galben-mamaligos. Ei, cu argintul e altceva! Are proprietati curative, e bun dezinfectant, e ca un antibiotic natural. Plus ca e alb stralucitor si se lucreaza frumos. Sunt innebunita dupa argint!! De-asta ma consider eu daca, nu romana, ca dacii nu pretuiau aurul.:))

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: