Educarea copiilor

Dramele unor generatii

Constatam probabil cu totii ca trecerea de la o oranduire sociala la alta este urmata de mari schimbari pe toate planurile vietii noastre, exterioare dar mai ales interioare.
Cuvantul cheie in acest proces il constituie adaptabilitatea individului la schimbarile bruste pe care le presupune trecerea de la un mod de viata la altul.
Vedem in jurul nostru adevarate drame care se petrec cu oameni care s-au trezit deodata in imposibilitatea de a nu isi mai gasi rostul si rolul intr-o astfel de noua societate. Sunt oameni in varsta care efectiv nu inteleg ce se intampla in jur si care au devenit victime sigure ale noului sistem. Sunt oameni care rupti din activitati de productie, normale de pana la un moment dat, au fost aruncati in afara acestora si orbecaie in continuare in gasirea unui rost in viata si a unor mijloace se subzistenta, sunt tineri care la inceput de viata, nu stiu incotro sa se indrepte si ce pot sa faca cu viata lor neavand decat sprijinul material si acela precar din partea unor parinti care inca mai au norocul de a avea o slujba
Pe de alta parte constatam cat de bine le vine altora, schimbarile care le-au dat in sfarsit posibilitatea de manifestare deplina a capacitatilor lor de dezvoltare. Nu vom vorbi despre directia in care se indreapta eforturile acestora.
Acestia au castigat in lupta cu sistemul vechi, pe care l-au indepartat pentru ca le tineau ferecate energiile si vointele. Este drept ca au reusit asta cu ajutorul celor din prima categorie, niste eterni visatori in  idealuri utopice.
Cine sunt castigatorii schimbarii? Cei care niciodata nu au respectat normele impuse de regimul comunist, care s-au razvratit incontinuu, creindu-si intotdeauna oportunitati de a “fura” orice, acestui regim represiv.
Sunt cei care nu au acceptat sa fie condusi, cei care nu au tinut cont de legi si cei care au luat viata in piept, asumandu-si orice fel de consecinte.
Va mai intrebati care este legatura dintre cele spuse de pana acum cu titlul articolului? Este una smpla.
De modul in care ne educam copii depinde succesul lor in viata sau la fel de bine, nefericirea lor.
Primul pas incepe prin identificarea temperamentului fiintei pe care am adus-o in viata noastra. De aici mai departe, numai talentul sau cunostintele de pedagogie ale parintilor pot orienta copilul pe un drum bun vietii lui.
Putem constata nu fara surprindere ca intotdeuna buna crestere data de parinti, au dat societatii niste membri deosebiti din punct de vedere al comportamentului, al respectului si dragostei pentru semeni, aliniati unor idealuri frumoase pentru o viata in armonie cu cei din jur si cu natura, dar total nepregatiti pentru o viata, care inseamna de fapt supravietuirea celui mai tare, in raport cu cel mai slab.
Sunt tot mai circumspect in ce priveste scopul declarat al celor care ne-au scris carti de povesti, carti de legi sau carti despre bucuriile vietii vesnice …

parinti

Reclame

 1. 9

  Da, parintii de fapt traiesc o drama, incercand sa priceapa cum e mai bine sa-si educe copiii. Sa fie buni, muncitori, respectuosi sau sa fie bine infipti in realitate, sa iubeasca banul, să ,,muste,, din adversar, sa fie aroganti…
  E greu sa decida ce sa faca, sa pregateasca copilul sa fie un om bun sau sa fie unul care se stie adapta vietii de acum.

  • Ai inteles bine elementul care am vrut sa il scot eu in evidenta, adica dilema in care se afla poate mii de parinti din Romania, constienti de rolul lor educativ si responsabili in pregatirea pentru viata, a copiilor lor.

   • 9

    Sigur că am înţeles, mă confrunt zilnic cu această dilemă. Ideea e că nu am găsit încă soluţia, iar copiii au crescut şi s-au adaptat… sunt produsul societăţii de azi.

   • Imi doresc alaturi de voi, ca adaptarea copiilor sa fie in directia celei mai bune variante de abordare a vietii si realizarea lor 🙂

   • 9

    Să sperăm că vor fi destul de înţelepţi să aleagă drumul drept. 🙂

 2. Lia

  Hmmm, uitându-mă în jur nu pot decât să-ţi dau dreptate. Viaţa s-a transformat în vânătoare, iar societatea a devenit o junglă. Cei cu principii oricât de puternici ar fi, n-au nicio şansă… pentru că la un moment dat se vor sufoca cu propria vomă în încercarea să se „adapteze”. Pentru că oricât de realişti şi de trezi la minte ar fi, chiar cunoscând „regulile jocului”, nu-şi vor putea călca în picioare conştiinţa, lepădând ca pe o haină uzată principiile umane. Şi, da, asta-i va face automat slabi, devenind vânaţi, nu vânători cu sânge rece. Cred că un anume set de valori morale şi umane nu ţin, n-ar trebui să ţină de un sistem sau altul. Ar trebui să fie universal valabil. Teoretic este… practic, vedem şi simţim fiecare cum stă treaba…

  • Cei care au deja o personalitate conturata nu se pot dezice de propria lor natura, devenind peste noapte altii, chiar daca isi doresc schimbarea de optica, de comportament, de atitudine, de manifestare, astfel incat sa poata avea acces mai facil la „bunatatile” vietii.
   Pe de alta parte, in acelasi tip de societate, dar in alte zone geografice, se pastreaza macar ca si conveniente, acele principii care fac deosebirea dintre om si animal.

 3. Dan

  Oamenii ăștia în vârstă care acum nu își mai găsesc rostul să facă bine și să-și amintească că au votat ani de-a rândul cu (să mă ierți) curul și că nu numai rostul lor l-au stricat ci și pe cel al generațiilor care-au venit după ei și care n-aveau nicio vină că s-au lăsat ei prostiți de Iliescu și ai lui. Asta să facă oamenii ăia în vârstă ! 👿

  • Suntem responsabili cu totii intr-o mai mare sau mai mica masura de modul in care am votat. De vina poate fi si increderea in persoanalitatile politice ale momentului, care s-au dovedit in final, ca nu corespund increderii primite. Da, se poate vorbi despre acest subiect, dar este o alta discutie pe care o vom aborda cu alta ocazie.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: