100 de ani de la nasterea lui Albert Camus

In 7 noiembrie 1913, intr-un sat sarac din Algeria, s-a nascut Albert Camus, romancier, dramaturg si filozof francez. Isi petrece copilaria in satul Mondovi, unde erau stabiliti parintii sai. O copilarie marcata sub semnul saraciei. Tatal sau a murit in primul razboi mondial iar mama sa, a continuat sa lucreze la o fabrica de cartuse dar spala si rufele cu ziua la familii instarite pentru a putea sa-si creasca cei doi baieti pe care ii avea.
Aceasta stare de saracie ii va marca puternic personalitatea. Lipsurile din copilarie il vor purta pe Camus pe drumuri in cautarea valorilor pierdute, incontinuu insetat de cunostinte, trairi si senzatii.
Termina scoala din comuna, apoi liceul din Alger si urmeaza studii universitare de filozofie.
Persoana foarte activa se dedica si sportului dar la varsta de 17 ani ii apar primele semne ale tuberculozei, lucru care ii schimba definitiv viata.
Vremurile tulburi din preajma celui de al doilea razboi mondial il face sa inceapa romanul sau “La peste” (Ciuma). Doreste sa se inroleze in armata insa este respins datorita starii sale de sanatate.
Se termina razboiul si Camus termina romanul. In 1957 primeste Premiul Nobel pentru literatura insa
trei ani mai tarziu se stinge din viata.
Opera lui Albert Camus cuprinde romane: “Exilul si imparatia”, “Reversul si fata” , povestiri, piese de teatru: “Caligula”,”Starea de asediu”, “Cei drepti”, romane: “Strainul”, “Ciuma”, “Caderea”, dar si eseuri. Doua dintre eseurile sale filozofice: “Mitul lui Sisif” si “Omul revoltat”, constituie fundamentul teoretic al infiintarii unui nou curent ideologic: Existentialismul.
In toata opera sa, Camus se arata invins de absurdul existentei care dizolva vointa si puterea de a lupta a individului datorita lipsei de perspectiva in fata vietii.
Ii port un profund respect acestui scriitor caruia l-am citit romanul “Exilul si imparatia” la varsta la care altii poate citeau “Cei trei muschetari” sau “Robinson Crusoe”.

Albert Camus

Reclame

  1. Frumos, G.! Și felicitări pentru alegere! 🙂

  2. Una din multele situații în care sărăcia și necazurile contribuie la desăvârșirea unor talente de renume mondial.

  3. îl iubesc din liceu si-apoi la facultate… l-am „înselat” doar cu St-Exupéry, Hemingway si Steinbeck… 🙂 Un „scorpion-aigle” care a reînviat din propria-i cenusa si s-a ridicat deasupra orizontului literar universal…
    http://myvirtualplayground.wordpress.com/2013/11/07/albert-camus-centenaire-de-sa-naissance-7111913/

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: