Povestile padurii

Stiati ca un hectar de padure produce anual 1 pana la 2 tone de oxigen si absoarbe 2-3 kg de dioxid de carbon pe an? Ei bine, o spun specialistii nu eu .
Datele pe care le avem din judetul Arges, releva faptul incepand cu anul de gratie 1990 pana in 2000, au fost rase de acolo, circa 915 hectare de padure, adica in medie 0,25 hectare pe zi. Ceea ce m-a dus cu gandul la un calcul rapid:
Daca socotim ca arborii se gaseau la o distanta medie de 3 metri unul de altul, atunci s-au taiat aproximativ 732.000. Asa ca prin fata vamesilor de la granita de vest, au trecut peste 6.000 de camioane cu peste 206.999 metri cubi de lemn, de cea mai buna calitate si asta numai din Arges. Va intrebati ce a mai ramas in urma lor? Asta:

image001

image002

image003

image004

Dupa care, in 2008, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) din bord-ul careia fac parte prim-ministri sau ministri de finante din toate tarile europene cerea autoritatilor romane sa creasca volumul masei lemnoase exploatate.
Potrivit studiu;ui finantat de aceasta, Romania poate creste volumul exploatarilor de la 18,5 de milioane de metri cubi in prezent, la 25-28 milioane metri cubi, oferindu-ne si modalitatea sau justificarea: “prin reducerea varstelor de taiere”, aceasta oferind si mari
oportunitati de investitii, pentru firme europene, in primul rand austriece.
Asa ca am ajuns ca in 2012, suprafata cu taieri asa zise “de regenerare” a padurilor a fost de 110.599 de hectare, din care aproape 4.700 de hectare au fost complet rase de pe suprafata pamantului, recoltatand-se de pe acestea un volum de 19.280.000 milioane de metri cubi, cu 576.000 de metri cubi mai mult fata de 2011.
Astazi s-a ajuns la performanta de a se taia in fiecare zi cate 41 de hectare de padure in fiecare zi…
Adica 32.800 de arbori in fiecare zi, din padurile Romaniei, ar caror trunchiuri totalizand 9230.5 metri cubi, sunt incarcati zilnic in 269 de camioane ce parasesc Romania catre fabricile de mobila din tarile civilizate din Europa, pentru ca la ei este interzisa defrisarea.

Tirol

In acest moment in Romania au mai ramas 6.500.000 de hectare de pamant impadurite, fata de 18 milioane de hectare cate erau la inceputul mileniului, dintre care 3.234.624 hectare sunt in proprietatea statului cat despre  celelalte care sunt retrocedate,  pot fi considerate deja taiate.
Sa ne mai amintim ce scria pe toate afisele din apropierea lizierelor padurilor Romaniei?
“Padurile plamanii Romaniei”, “Padurea leaganul vietii”, “Padurea este viata”, “Ocrotiti padurea si vanatul” sau “Padurea este un bun al tuturor”. Si in zilele astea se scrie. Difera doar metodele artistice.

ocrotiti-padurea


Reclame

 1. Aceste date statistice nu ii impiedica pe taietorii ilegali in niciun fel. Legea este cea care poate ajuta la ocrotirea padurilor si implementarea unor programe de implicare a populatiei. La momentul actual sunt doar cateva ONG-uri care se ocupa de aceasta problema, dar este dificil pentru ca nu au buget suficient.

  • Articolul a primit unda verde astazi dupa patru zile din momentul in care am simtit ca trebuie iar sa scriu despre asta.
   A stat in draft catva timp asteptand decizia mea. Postarea de pe buceginatura m-a facut sa ii dau drumul tiparului. Uneori cred ca este o lupta cu morile de vant.

 2. Imi aduc aminte de o perioadă în care, de cu zi şi pînă seara, auzeam din gurile mai marilor că ” să lăsăm investitorii să vină la noi”, că ăsta e mersul sănătos al unei economii bazate pe investiţii, că „capitalul” străin va face şi va drege. Şi noi, o turmă, am crezut. Întreb şi eu acum: mai există vreo lege care să pedepsească daunele aduse avutului ţării? Sau vorbesc doar prostii?

 3. 9

  Pana nu vor face puscarie cei care taie chiar si un pom fara sa aiba aprobare, sau nu vor primi pedeapsa plantarii a 10 pomi in locul unuia singur, vom avea de suferit. Dar sigur si eu vorbesc prostii, din pacate.

  • Ei, asa era inainte. Acum nu se mai poate intampla asa.
   Ne-am cucerit drepturi, prin jertfa tuturor celor care au dat jertfa de sange…
   Sa lasam astea. La tine e frig pe acolo? 🙂

 4. 9

  Azi, deloc. 🙂 Sper sa vina primavara. 🙂

 5. Cristian

  -Deacord ,,9oua ” , pe cei prinsi eu unu nu ias inchide , trebuie lucrati in pepinierele de arbusti/seminte/rasad si pepinierele de replantare a suprafetelor fara arbori , apoi pentru fie care copac taiat imputa-l domnule sub forma de amenda penala cu 50 de arbusti pe care sa-i planteze cu mina lui , vai de steaua lor cu legile lor, habar nu au ce inseamna mediu si ca sintem daca nu ma insel pe locu 2 in EU la rezerva de oxigen/paduri,punct

  • 9

   Ce amuzant suna 9oua. 🙂 🙂 Vad ca tu ai fi mai drastic decat mine cu nr. arborilor plantati. Problema este ca nu noi facem legile, iar cei care le fac, stiu cum sa le si ocoleasca. 🙂

   • Cristian

    -Ai dreptate , despre cei ce fac legile dar ce sa facem…?
    -Pai cum sa fac cu 9-le asta ca vroiam sa zic un nume dar…! E bine si asa …cred.

   • 9

    1.Nu prea avem ce face, cred.
    2. Voi bărbaţii aveţi o problemă cu numele meu, 9. 🙂 🙂 🙂
    9 şi atât, e bine. 😉

   • Cristian

    OK,am inteles.

 6. Pingback: O nouă zi… | 9

 7. Lia

  „Stiati ca un hectar de padure produce anual 1 pana la 2 tone de oxigen si absoarbe 2-3 kg de dioxid de carbon pe an?…”
  Nu, nu ştiam. În schimb stiam că pădurile sunt considerate plămânii planetei. Şi asta nu de pe pancarde ci pentru că sunt „pădureancă” :P. Am crescut într-o zonă împădurită… cum se zice, aproape ni se răsturna pădurea pe casă. Şi am avut norocul să cresc printre oameni care ştiau să preţuiască natura.
  Şi mai ştiam că dintotdauna lemnul a fost o afacere bănoasă şi destui au căutat metode să ocolească legea să taie măcar un arbore în plus faţă de ceea ce a plătit…
  Se tăia masiv şi pe vremea împuşcatului şi atunci exportam buşteni sau cherestea, lemn în general sub diferite forme. Îmi amintesc de o poveste care circula pe atunci. Nu-ş ce fabrică de conserve exporta în Germania. Nimic nou… doar că la paletat foloseau scânduri de fag sau răşinoase… (ambalaj care fireşte nu era tarifat, preţ 0 lei) comenzile curgeau până s-au prins de figură că nemţii le cumpărau conservele nu pentru calitatea lor ci pentru calitatea scândurilor în care le ambalau, scânduri care aveau o valoare net superioară produsului exportat (facturat). În momentul în care ai noştri au schimbat modul de ambalare au sistat şi nemţii comenzile.
  Acum să revin în prezent… la ultimii 20 şi ceva de ani de când „se fură ca-n codru” (eheeeee, zicala asta-i veche de când lumea 😀 )… se fură de toate, de ce nu şi pădurile? Din păcate, lipsa educaţiei şi a conştiinţei, mirajul libertăţii prost înţeleasă, goana după chilipiruri şi un câştig uşor şi imediat duc spre asta (scuzele mele că mă repet şi iar amintesc de acestea). Nimeni nu stă să se gândească în câţi ani creşte un arbore (asta dacă e plantat), când vine vorba de bani… şi iar se trezeşte românul abia la sfârşit. Când dealurile o iau la vale, când puhoaiele le inundă casele ori sălbăticiunile iau drumul oraşelor… românii se miră, dau vina pe încălzirea globală, pe ăia sau ăia… el nu şi nu… nu are vreo vină… prea puţini realizează că şi-au făcut-o singuri fie direct prin jaf… fie închizând ochii complice. Din păcate nu este nici voinţă, nici putinţă pentru a stopa jaful. Doar multă vorbărie goală, promisiuni de-o parte şi speranţe deşarte de alta… fără o finalitate concretă.
  Gata, mă opresc, că iar „am turuit” de dimineaţă, am întrecut în număr de caractere cu acest comentariu ceea ce ai postat, fără a spune de fapt noutăţi… dar mna, mă luă valul, vina este a ta „G” că îmi ridici mingea la fileu :D.

  • Uneori as vrea sa te opresc, doar pentru ca sa nu ti se ridice tensiunea arteriala 🙂
   In rest comentariile tale imi sunt foarte dragi si imi fac o reala placere. Mai mult, completeaza foarte bine posturile mele zgarcite 🙂

 8. Lia

  :))))))))) aş, am tensiunea mică de când mă ştiu. probabil că în comentarii par încrâncenată… nu-s, doar că ceea ce spun, scriu, sunt convingeri bazate pe trăire şi cunoaştere directă… în rest sunt cât se poate de calmă şi detaşată. Ştiu că nu pot schimba absolut nimic din mersul lumii.
  Mulţam, „G”, o zi faină!

 9. … în schimb eu am tensiunea mare și mi se ridică și mai tare când văd astfel de furtișaguri făcute sub oblăduirea oamenilor legii. Chiar și marii baroni au acumulat averi din aurul verde al neamului, iar legislația e prea blândă pentru a fi băgată în seamă.

  • Bine, atunci am sa astern peste astfel de posturi un banner cu mesajul:
   Mesajul de mai jos NU este destinat persoanelor cu hipertensiune arteriala! 🙂

 10. Mdea… codrul parcă era frate cu românul… 🙄

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: