Eminescu

mihai_eminescu

Daca pentru locuitorii din Romania, ziua de 15 ianuarie reprezinta 164 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, „Luceafărul” poeziei romanesti… pentru cei din Republica Moldova, care nu au respirat inca aerul libertatii si democratiei, aceasta zi reprezinta – Ziua Culturii Nationale.
Aceasta zi se scurge din viata noastra, luand cu ea amintirea marelui poet dar si marea lovitura pe care lumea artistica si scena romaneasca a primit-o prin plecarea dintre noi a marelui maestru Misu Fotino.
Am mai spus-o pe blog, cu toate ocaziile: ramanem pe zi ce trece tot mai saraci. Nimic nu vine sa inlocuiasca golul lasat de personalitatile emblematice care ne parasesc lumea, pentru a pleca poate intr-o alta mai buna.
O natiune trebuie sa aiba repere. Noua societate la dezvoltarea careia contribuim cu totii, ne destrama, ne rupe radacinile, si ne aduce ca repere “personalitatile” urmarite de paparazzi, prin obiectivele celor mai performante teleobective ale aparatelor foto…


Reclame

 1. Ei, vrem- nu vrem, trebuie să recunoaștem că moldovenii sunt mai români decât românii… 😉
  Sună cam aiurea, nu? 🙄

 2. july


  Buna dimineata si o zi buna, G !

  • Da, La Fille.. iti multumesc! Eminescu ar fi merita recunostinta infinita pentru faptul ca este simbolul neamului acestuia, alaturi de ceilalti cativa care nu si-au gasit un loc pe pamantul acestei tari si nici macar in constiintele locuitorilor lui.
   Pretuirea este printr-o bancnota de 500 lei…

 3. Lia

  „O natiune trebuie sa aiba repere. Noua societate la dezvoltarea careia contribuim cu totii, ne destrama, ne rupe radacinile, si ne aduce ca repere “personalitatile” urmarite de paparazzi, prin obiectivele celor mai performante teleobective ale aparatelor foto…”

  Da, ar trebui să aibă repere orice naţiune. Unele au, şi noi avem, am avut mereu… din păcate pe termen scurt. Suntem ca naţie ca o navă în furtună la a cărei cârmă, naiba ştie cum, ajung mereu „navigatori” slabi care nu se ştiu orienta şi menţin nava în bătaia valurilor… fără a-i cunoaşte îndeajuns „rezistenţa”.
  Din păcate ne rupem singuri rădăcinile. Vrem să fim ca alţii cu orice preţ, ne ruşinăm cu noi şi cu înaintaşii. Încă nu ne-am găsit echilibrul. Sper că o vom face într-o bună zi, iar „personalităţile” mult mediatizate azi vor rămâne o glumă proastă, ceea ce sunt de fapt.
  Adevăratele valori încă există şi vor dăinui în ciuda faptului că sunt acum neglijate… am speranţa că într-o bună zi mâini dibace vor şterge praful care le acoperă.

  O zi frumoasă „G”!

  • Intotdeauna ai dovedit un echilibru perfect intre ratiune , pasiune toate amestecate cu un optimism molipsitor. Imi doresc ca acel moment despre care vorbesti, sa fie cat mai apropiat. Credeam trebuie sa privim tot timpul numai spre viitor. Se dovedeste apar si momente in care privim la trecut cu regret.

 4. Dar daca noi am „respirat aerul libertatii si democratiei”, asta suna ca fiind ceva bun, nu ? Si faptul ca nu mai suntem naivi e tot bine, zic. Si-atunci de ce sunt moldovenii superiori ? Si ce garanteaza ca odata ce vor „respira” aerul ala, nu se vor blaza si ei vizavi de trairile eminesciene ? Adica e mai bine sa ramai credul si sa te emotionezi de diverse sau e mai bine sa te destupi si sa nu mai lacrimezi , toata viata si pana la adanci batrabneti, legat de anumite evenimente ?
  Si de fapt aniversarea unui poet sau a oricarui om de cultura nu cred ca trebuie sa fie neaparat afisata in public, poti sa-ti faci propria sarbatoare, in cerc restrans.

  Si, totusi, nu cred ca oamenii cu cap din tara asta au ca „repere” „vedetele” bagate pe gat de media. Asa cum si moldovenii de dincolo, atunci cand li se vor servi, vor consuma, unii din ei, cu mare interes genul asta superficial de stiri , cu vip-uri urmarite de paparazzi. Garantat.
  Nu ma injura, doar ma gandeam si eu 😀 .

  • In primul rand, fii binevenita! Ma bucura comentariul tau si cred ca dialogul poate lamuri adesea unele neintelegeri de moment.
   In acest sens, cateva explicatii sunt necesar a fi date. Pentru ca este primul post pe care il citesti, este foarte posibil sa nu fi inteles pe deplin mesajul care sta in spatele articolului. Daca este sa discutam punctual, problemele acestea pot fi nuantate:
   „Aerul libertatii..” este cel care ne-a deschis orizonturile ajutandu-ne sa ne indepartam unii de ceilalti si de idealul nostru comun, rupandu-ne in miloane de identitati individuale, fara origini, fara radacini. Spre deosebire de noi, moldovenii sunt superiori sufleteste. In naivitatea lor, ei mai au idealuri, vise, sperante, credinta. Ce putem fi fara astea? Te intreb de ce citesti o carte, de ce urmaresti un film, de ce asculti o melodie, de iti lasi mintea sa viseze? Nu cumva pentru ca ai nevoie de o hrana pentru suflet. Nu putem trai la infinit conectati la realitate prin aparatura electronica. Iata de ce sunt superiori, pentru ca sunt mai umani, in spatiul lor din care daca vor scapa vor pierde toate astea, inclusiv pe Eminescu si pe Stefan cel Mare. Aceste personalitati reprezinta apartenenta noastra la aceleasi origini.
   Sunt singurele repere comune pe care le mai avem iar parasirea lor prin uitare, dizolva tot mai mult fiinta nationala a romanilor.
   Cred ca Eminescu este mai mult decat un om de cultura si merita sa ii fie pastrata vie memoria.

   • Bine te-am regasit…. ca nu e primul post citit, ci e doar blogul meu renovat 😀 .
    Ai dreptate, dar eu cred ca poate avea loc si o emancipare, a noastra sau a lor, iar in paralel valorile sa fie apreciate si promovate in continuare cum se cuvine. Adica modernizarea nu implica ruperea de traditii, la noi a fost asa din cu totul alte motive. Asa dupa cum secolul 21 nu trebuie sa fie musai alaturat ruperii de biserica si de credinta, si totusi asta se intentioneaza, cu indarjire (si cu multa manipulare, desigur). E nevoie de un fel de rezistenta, care cred ca exista undeva, subtil, asa dupa cum si in timpul comunismului ea a existat, ascunsa in suflete mai ales.
    Oricum, eu cred ca ce e valoros nu piere niciodata, se ridica la suprafata mai devreme sau mai tarziu, in ciuda obstacolelor.

 5. july

  G, e sambata . :mrgreen:

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: