Reggae – un ritm inconfundabil

Jamaica

Astazi sunteti invitati sa poposim pe nisipul fierbinte al plajelor Jamaicai si poate vom asculta cateva melodii in acel ritm inconfundabil,  reggae, care care s-a nascut aici in Jamaica pe la sfarsitul anilor `60 si care s-a dezvoltat ca o ramura muzicala a mai vechilor stiluri ska si rocksteady.
Acest gen muzical cu numeroase elemente de rithm&blues, mento si calypso, si-a castigat numerosi adepti fiind si astazi foarte apreciat datorita ritmului sau unic, la care o contributie speciala o are chitara bas, ale carei corzi sunt ciupite intr-un anume fel si serveste ca baza unui ritm simplu si repetitiv, dar care fiind adesea dublat de baterie, unde impreuna aduc celelalte instrumente in plan secundar.
Pianul a fost de asemenea foarte utilizat in reggae pentru a dubla ritmul chitarei, este folosit in stil staccato dar uneori avand si iesiri pline de originalitate. Mai tarziu orga electronica si sintetizatoarele au inlocuit pianul si uneori un al doilea sintetizator a fost utilizat pentru a asigura si sonoritatile instrumentelor de suflat, al saxofonului, trompetei sau trombonului, dar oferind si acel ritm lenes taraganat, unic al reggae-ului.
Interventia celorlalte instrumente de suflat se face de obicei in jurul primului si canta impreuna aceeasi fraza melodica la unison, dar cu o octava mai sus.
Nu se poate sa nu va indragostiti de acest ritm sacadat si lenes, amestecat cu miros de alge, flori de rododendron, plaje cu nisip auriu si palmieri scaldati de lumina soarelui Jamaicai.
Sa-i ascultam asadar pe June Lodge, Ali Campbell (UB40) si Bob Marley, cu cateva melodii reprezentative ale genului.

June Lodge & Prince Mohammed – Someone loves you honey

June Lodge – Kiss and say goodbye

June Lodge – More Than I Can Say

UB40 – The Way You Do The Things You Do

UB40 – Tears From My Eyes

UB40 – Red Red Wine

UB40 – Sweet Cherrie

Bob Marley – One Love

Bob Marley – No Woman No Cry

|


Reclame

 1. O prezentare incantatoare! O sa ascult recomandarile muzicale in aroma de vis de vara!

  • Imi doresc ca in cadrul concertului de sambata, sa deschid un ciclu de prezentare a celor mai frumoase si reprezentative melodii ale fiecarui gen muzical. Vom cutreiera pamantul de la nord la sud si de la est la vest, pentru ca acest proiect sa capete o forma agrabila pentru cat mai multi cititori. Te invit sa mergem impreuna cu toti prietenii blogului, pe acest drum, oprindu-ne doar uneori putin, pentru a asculta ceea ce geniul uman a reusit sa creeze pentru sine.

 2. 9

  Uite singura iubire a mai multor nationalitati: 🙂

 3. july

  UB40 place si in locul zapazii asteia, as prefera sa fiu aici

  • Nu pot decat sa iti doresc ca visul sa ti se implineaasca cat mai repede. Important este sa iti doresti. Pana atunci pregateste-ti rochia albastra cu bretele subtiri si costumul de baie. Restul sunt… simple amanunte 🙂

 4. Puternic ecou, nu glumă! Nu mi se pare corect – chiar și neprezentarea mi-au taxat-o băieții ăia de la pază. Și-n loc mi-au dat o frunzuliță de palmier garnisită cu tristețe…
  Cică nu mă mai recunoșteau, G.! 😯

 5. Da, da, știu… No woman no cry! 🙄

 6. Pingback: Latin Cumbia | Calea spre succes

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: