Teodor Gheorghe Negoita – O viata dedicata cercetarii

In anul 1996, Australia dona o statie ce cercetari din Antarctica, Fundatiei Antarctica Romana, sub numele „Law-Racovita”, ca omagiu adus cercetatorilor Philip Garth Law (1912-2010) si Emil Racovita (1868-1947).
Lua astfel fiinta prima statie romaneasca permanenta de cercetare din Antarctica.
Inaugurata in data de 13 ianuarie 2006 statia este situata intr-o zona stancoasa, la 3 km de coasta Ingrid Christensen din Tara Printesei Elisabeta, de pe Dealurile Larsemann, din Antarctica de Est.
Aflata intr-o zona acoperita cu roca, avand ca si coordonate geografice: latitudinea – 69°23’18.61″ S si longitudinea – 76°22’46.2″ E, statia se invecineaza cu inca doua statii: statia „Zhong Shan„, apartinand RP Chineze, care se afla la numai un km de statia romaneasca, si statia „Progress II„, a Federatiei Ruse, care se gaseste la o departare de 2 km.

Antarctica

Antarctica Graphic – Credit COMNAP

Statia Law – Racovita este construita din materiale anticorozive si termoizolante, fiind compusa dintr-o cladire-laborator, cinci spatii de dormit, o statie radio, si un depozit pentru combustibili.
Baza este alimentata cu energie electrica prin de la un mic generator pe baza de combustibil lichid dar si un panou solar.

Statia Law-Racovita

Costurile anuale ale deplasarii si prezentei unei expeditii romanesti in regiune sunt estimate la circa 20.000 de dolari. Datorita subfinantarii, statia functioneaza numai in timpul verii australe desfasurand programe de cercetare ce cuprind studii legate de poluare, biochimie cu aplicatii in biotehnologii din industria farmaceutica si alimentara, hidrologie, studii medicale, meteorologice, observatii astro-climatice. Probele recoltate sunt trimise spre analiza la laboratoare din Romania.
Statia Law-Racovita este o initiativa privata. Ea se afla in subordinea Fundatiei Antarctice Romane, din subordinea Institutului Roman de Cercetari Polare, ambele organisme private, conduse pana de curand, de exploratorul polar Teodor Gheorghe Negoita, primul roman care a atins Polul Nord pe schiuri la 21 aprilie 1995, si care s-a stins din viata la 23 martie 2011, la varsta de 64 de ani.

Teodor Gheorghe NegoitaNegoita, director al Institutului Roman de Cercetari Polare si presedinte al Fundatiei Antarctica Romana, a fost liderul cercetarii polare romanesti. A organizat si a condus numeroase expeditii in Arctica si Antarctica, a reprezentat Romania la sedintele Tratatului Antarctic si a fost membru activ al Comitetului pentru Protectia Mediului in Antarctica.
A pus bazele primei si singurei statii de cercetari polare romanesti in Antarctica, Law-Racovita, fiind decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter si cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor.

Cercetator, explorator polar si speolog, Teodor Gheorghe Negoita s-a nascut la 27 septembrie 1946 in Sascut, judetul Bacau. Din biografia sa foarte bogata amintim:

– Absolvent al Liceului Internat si al Facultatii de Chimie Industriala din Iasi (1973),
– Doctor in stiinte chimice, initiatorul Programului Roman de Cercetari Polare (1987),
– A participat la 14 expeditii in Arctica si Antarctica, singurul roman care a atins Polul Nord (1995),
– A fost directorul Institutului Roman de Cercetari Polare (din 1994)
– Si presedintele Fundatiei Antarctica Romana (din 1996),
– A fost reprezentantul Romaniei la Tratatul Antarctic (din 1997), Comitetul Stiintific de Cercetari Antarctice si Consiliul Managerilor Programelor Nationale Antarctice (din 1998),
– A infiintat prima Statie Romaneasca de Cercetari Stiintifice Polare „Law – Racovita”, Australia-Romania.
– A publicat 60 de lucrari stiintifice si politice in domeniul cercetarilor arctice si antarctice, 43 de lucrari publicate in volumele unor manifestari stiintifice internationale, patru carti editate in limba engleza, „Antarctic and Arctic Research”, vol. I (2000), vol. II (2004), vol. III (2005), vol. IV (2006), dar si carti publicate in limba romana dintre care amintim, „Stiinta pe gheata: cu chinezii in Antarctica”(2004), 
scrisa pe baza jurnalului tinut pe durata celor 130 de zile din iarna anului 2002-2003.

A organizat si condus Expeditii stiintifice:
In insula Spitsbergen – 1990, 1991, 1994, 1996
– In Nordul extrem al Canadei, Insula Bylot si Baffin, 1992
– In Groenlanda de Nord-Vest, 1994
– Prima Expeditie Nationala Stiintifica in Antarctica la Statia „Law–Racovita”- 2005/2006

A intreprins expeditii solitare:
Groenlanda de Nord-Vest, Qaanaaq, 1995
– Insula Spitsbergen – Tara lui Oscar al II-lea, 1997
– Insula Spitsbergen – 300 km pe schiuri atingand Ghetarul Lomonosov, 2002

– A participat la expeditii stiintifice internationale:
Expeditia pe schiuri dintre nordul Siberiei si Polul Nord, 1995
– A 43-a Expeditie Rusa in Antarctica, 1998
– A 19-a Expeditie Chineza in Antarctica, 2002/2003
– A 52-a Expeditie Rusa in Antarctica, 2007

In memoria cercetatorului si exploratorului polar Teodor Gheorghe Negoita si pentru meritele sale deosebite, Guvernul Australiei – Divizia Antarctica Australiana a decis ca statia romaneasca de cercetari polare din Antarctica sa se numeasca de acum  „Law-Racovita-Negoita”, ca noua recunoastere a activitatii sale stiintifice.
Tot datorita eforturilor sale, drapelui Romaniei se afla infipt in gheata Polului Sud, alaturi de cele ale celor mai puternice state ale lumii.

Drapelul Romaniei

Reclame

 1. july

  O viata frumoasa !

  • O viata dedicata unei idei. A trait cum a simtit ca vrea sa traiasca si astfel a lasat ceva in urma. Un om care si-a trait viata nu a lasat-o pe ea sa il traiasca, July…. retine asta 🙂

 2. La așa viață plină și împlinită, așa zâmbet! Frumos zâmbet mai avea omul ăsta, G… 🙂

  • A fost un om care si-a asumat fiecare gest facut in viata sa, care a castigat fiecare obiectiv propus pentru care a invins oricare obstacol.
   Asa inteleg eu ca trebuie sa actioneze fiecare, nicidecum sa astepte de la altii un gest, o mana intinsa, un sprijin, un ajutor. Cand isi vor dea seama ca cu fiecare zi de asteptare zilele le sunt tot mai putine se vor intreba de ce nu au actionat in vreun fel.
   Zambetul este al unui om modest trecut prin multe insa implinit si multumit.

   • Zâmbetul spune multe despre un om, mai ales despre unul care chiar n-a fost doar „în plimbare” prin viața asta.
    Știi? 10 din 100 de i-ar urma exemplul, ehe…

   • Nu stiu daca zece din o suta chiar isi urmeaza vointa proprie prin viata asta, dar cine o face sigur devine castigator si nu este doar in plimbare prin viata proprie asa cum foarte bine ai spus 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: