Scotia si muzica ei

Scotia este tara cu peste 790 de insule, este tara cu peste 3000 de castele banuite de fantome…  dintre care Castelul Fraser, Castelul Edinburgh, Castelul Bothwell, Castelul Caerlaverock, Castelul Balmoral sau Castelul Dunrobin sunt doar cateva dintre ele…
Scotia este tara cu zeci de lacuri de legenda care alaturi de vestitul Loch Ness, lacul vesnic acoperit de ceata si care pe 2 mai 1933, a nascut o legenda datorita monstrului care s-ar afla in adancurile lui, se mai afla alte Loch-uri, care sunt considerate printre cele mai frumoase din lume: Loch Fyne, Loch Lomond, Loch Eilt, Loch Leven, Loch Awe.
Dar Scotia este si patria barbatilor cu fuste plisate de tartan si sosete pana la genunchi care vorbesc gaelica.
Este tara aspra, cu ploi si vanturi, cu peisaje minunate care are ca floare nationala…  ciulinele.
Scotia este din anul 1707, una din cele patru natiuni care compun Marea Britanie, fiind locuita de 5 milioane de oameni.
Viteji, mandri si independenti, scotienii traiesc sub deviza „Nimeni nu ma raneste fara a scapa nepedepsit„.
Cu aceeasi inversunare cu care si-a aparat hotarele in istorie, Scotia isi apara continuu identitatea nationala si traditiile. Acum cativa ani in urma scotienii in frunte cu actorul Sean Connery, s-au ridicat in apararea kiltului, scandalizati fiind ca Uniunea Europena a decis ca acesta ar trebui asimilata fustelor. Adoptat acum 5 secole de barbatii scotienii, din cauza ploilor abundente care le udau cracii pantalonilor.
Asadar kiltul, ciorapeii, curea, sporran-ul, ciucurei, camasa si ilicul sunt purtate cu multa mandrie de scotieni.
De asemenea scotienii sunt si inventatorii golfului, whisky-ul, ciclismului, curlingului, ai pub-urilor si puloverelor de casmir dar si stofei de tweed.
Cat despre cimpoi se pare ca acesta a fost adus aici in jurul anului 500  iH, de catre triburile migratoare celtice.
Trupele romane care au cucerit insulele britanice din anul 43 dH si care aveau propriii lor cimpoieri, au gasit aici acest instrument.
Cimpoiul cu supapa, buceaua si burduful, cu suflatorul, prin care cimpoierul sufla aer in burduf umflandul cu aer si care odata comprimat forteaza aerul sa iasa prin caraba si prin bazoaie, constituie instrumentul lor national.
Daca aveti curiozitatea, puteti urmari cateva dintre melodiile alese pentru concertul de astazi, care ne-a adus dupa Irlanda si pe meleaguri scotiene:

Albannach – The Fire and Thunder of Scotland

Paul McCartney & Wings – Mull Of Kintyre

World Champion Trio

I’m Gonna Be

Scottish Gaelic Music

Scotland the Brave

.


Publicitate

 1. Ca să vezi! Tocmai muncesc să-mi fac o fustă ecossez! Am prins-o-n bolduri!

 2. july


  de sambata seara !

 3. Mitzaa Biciclista

  excelent dansul celor trei. mi-a făcut plăcere să-l privesc

  • M-a amuzat copios dansul celor trei, insa trebuie sa recunoastem in acesta, elemente traditionale ale dansurilor scotiene pe care grupul le-a adunat intr-o reprezentatie de exceptie.

   • Mitzaa Biciclista

    da, așa este, chiar dacă dansatorii nu par profesioniști, mi-a plăcut strădania lor și se vede că au exersat tocmai pentru a da o notă autentică dansului prin elementele aduse.

   • Asa este, nu prea par profesionisti, chiar daca sunt doar un World Champion Trio adica: David Wilton, de 7 ori World Champion; Robyn Hart-Winks, World Junevile Champion 2009; Anthea Bundy, World Juvenile Champion 2010 😆

   • Mitzaa Biciclista

    măi, dar sunt amatori, când am spus profesioniști mă gândeam la cei care fac dansuri doar pentru spectacole pe bani, și nu pentru concursuri. asta am vrut să spun.

   • Intotdeuna este bun un astfel de job, in care sa dansezi toata ziua si sa mai iei si bani 🙂
    Ma gandeam ca se interconditioneaza performantele sportive cu cele artistice, oferind calitate actului artistic.
    Oare dansatorii profesionisti primesc salariu? 🙄

   • Mitzaa Biciclista

    da, eu cunosc o dansatoare profesionistă, o balerină de fapt care primea salariu de la teatrul de operetă

   • Ma gandesc ca asta se intampla in acel regim de trista amintire in care statul avea grija de cultura maselor populare. Astazi nici marii balerini de la Balsoi Teatr nu isi mai gasesc de lucru decat daca sunt extraordinari de buni, si asta pe baza unor contracte inrobitoare pe termen neclar din care sa castige impresarul.

   • Mitzaa Biciclista

    da este adevărat. știi că o balerină are viața scurtă. acum este o doamnă coregrafă care abia, abia își câștigă un trai decent mai dând lecții de dans pe ici pe colo

   • Da, se pare ca si in lumea artei, daca esti foarte bun chiar daca este o conditie necesara nu este si suficienta. Mai este necesar si putin noroc. Si cum fiecare din acestea este o variabila, ecuatia poate deveni oricand egala cu zero.

 4. G., nu cred că ai făcut-o înadins, nu? Adică muzica asta îmi place tare-tare… dar băieții aproape că mi-au bătut obrazul că umblu nuuumai în blugi și n-am avut o fustă să-i dau ăluia de i-am vărsat șampania în poală din greșeală… 😳

 5. Scoția are farmecul ei aparte, cu muzica din cimpoi, minunățiile naturale, kilturile scoțienilor, dar și lipsa de lenjerie intimă pe care am văzut-o în mai multe imagini. Să le trăiască podoabele expuse! 🙂

 6. been there pâna „sus” în insula Skye… HL=huge like… 🙂 am asistat la un concert de cimpoaie la Inverness de-mi suna-n urechi de ani… 🙂
  * * *
  my very best, have a SS=sunny Sunday and a formidable week! cheers! 🙂

  • Da, frumoase si linistite tinuturi pe aceasta lume.
   E drept mai putin tiuitul cimpoaielor.
   Bine ca nu ies on the middle of the street, decat la sarbatori 😆

 7. Frumos concert, încă ăl mai ascult!

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: