Barbat fatal in cautarea femeii ideale

Cu scriitorul Henry Miller ati facut cunostinta prin romanele sale. Un scriitor nonconformist atat in opera cat si in viata.
Romanul sau „Tropicul Cancerului” ramane negresit una dintre capodoperele clasice ale erotismului, un text autobiografic care a fost interzis in America mai bine de un sfert de secol.
Aceiasi soarta a impartasit-o si celalalt roman al lui, „Tropicul Capricornului”, care a fost interzis peste ocean timp de 30 de ani, datorita continutului sexual explicit si a aluziilor misogine si uneori rasiste.
In cazul primului „Tropic” scritorul englez Eric Arthur Blair (alias George Orwell) l-a apreciat ca fiind cel mai bun roman al anilor ’30.

Henry Miller s-a nascut in 1891, in New York, intr-o familie de parinti avand origini germane.
Primii 30 de ani de viata si i-a petrecut avand job-uri marunte si incercari esuate de a scrie. Dorinta puternica de a se afirma ca scriitor l-au determinat ca in 1938 sa travereseze Atlanticul, parasind New York-ul pentru a se stabili in Paris. Acolo si-a facut noi prieteni ca D.H. Lawrence dar si pe scriitoarea Anaïs Nin, care asa cum vom vedea i-a devenit amanta si care il va intretine financiar.
Perioada petrecuta de Henry la Paris se va dovedi pentru el un timp extrem de creativ si plin de experiente sexuale, impregnata mai ales de prezenta alaturi de el a lui Anaïs, care a inceput o relatie stransa chiar si cu sotia lui acestuia, June.
Pe June, dansatoarea de 21 de ani, a intalnit-o la varsta de 31 de ani cand era deja casatorit cu Beatrice Sylvas Wickens. Henry isi aminteaste intalnirea cu June:
„I notice her coming towards me; she is coming with sails spread, the large full face beautifully blanced on the long, columnar neck…The whole being was concentrated in the face. I could have taken just the head and walked home with it; I could have put it beside me at night on a pillow, and made love to it. The mouth and the eyes, when they opened up, the whole being glowed from them…The smile was so painfully swift and fleeting that it was like the flash of a knife. This smile, this face, was borne aloft on a long white neck, the sturdy, swan-like neck of the medium—and of the lost and the damned.”
Relatia cu June a adus la casatoria celor doi insa mariajul lor a avut numeroase sincope, disperari financiare, dar si drame psihice. Un exemplu este relatia lui June, cu o tanara femeie, Marion pe care June a numit-o Jean Kronski, o artista si poet, in varsta de 21 de ani, cu care ea sa imprietenit in 1926 si care a venit sa locuiasca impreuna cu Henry si June pentru un timp, intr-unul din apartamentul lor din New York City, la indemnul lui June.
June se pare ca a cultivat o relatie foarte stransa cu Jean preferand uneori afectiunea acesteia celei a lui Henry si astfel au plecat sa vizieze Parisul impreuna in aprilie 1927. June Mansfield a revenit la Henry cateva luni mai tarziu dupa ruperea relatiei cu Jean.
Relatia dintre cele doua a constituit subiectul central al nuvelei autobiografice a lui Henry, „Lovely Lesbians” titlu modificat in „Crazy Cock” dar si in „Nexus” al treilea volum al trilogiei The Rosy Crucifixion, ramasa nepublicate inca 12 ani dupa moartea autorului. In jurul anului 1930, Jean Kronski sa sinucis intr-un azil de nebuni de la New York.

Henry Miller va scrie mai tarziu despre aceasta perioada de viata, luptele sale pentru a deveni un scriitor, escapadele sale sexuale, esecuri, prieteni si filozofie – in trilogia sa autobiografica „Rosy Rastignirea„.
In 1927 incepe sa scrie primele pagini la „This Gentile World” ceea ce a constituit a doua sa nuvela, scrisa pentru June Mansfield, careia un admirator in varsta i-a finantat scrierea si caruia ea ii arata paginile scrise de Henry in fiecare saptamana, pretinzand ca erau ale ei. Cartea a fost nepublicate pana in 1992 adica pana la 65 ani dupa ce a fost scrisa si 12 de ani de la moartea lui Henry, o carte autobiografica care se bazeaza pe fapte reale din prima casatorie a lui Henry cu Beatrice.
Asa cum spuneam, spre sfarsitul anului 1931, are loc intalnirea scriitoarei si memorialistei Anaïs Nin cu Henry Miller prin intermediul unui prieten comun din Paris. Ei au devenit repede confidenti apropiati. Henry s-a plans lui Nin cu privire la natura misterioasa a lui July. Nin a platit drumul acesteia la Paris, pentru a o cunoaste.
De cand a intalnit-o pe Anaïs Nin, June a devenit aproape obsedata de ea. June si Nin au cultivat o relatie care a devenit repede foarte stransa dar pe care Nin a negat-o intotdeauna ca ar avut o natura sexuala.
Odata cu mutarea lui Henry la Paris, el a inceput sa lucreze la „Tropicul Cancerului”.
Scriindu-i unui prieten, el spune: “I start tomorrow on the Paris book: First person, uncensored, formless – fuck everything!”
Inca din primul an la Paris, lucrurile au inceput sa se imbunatateasca pentru Henry odata ce a intalnit-o pe Anaïs Nin care, prin Hugh Guiler, sotul ei, a continuat sa-i plateasca cheltuielile inclusiv chiria pentru apartament.
Anaïs Nin a devenit iubita lui Henry si a finantat primul tiparirea de „Tropicul Cancerului”, in 1934. Ea scria pe larg in jurnalele ei despre relatia ei cu Henry Miller si sotia lui, June.
Primul volum, care acopera anii 1931-1934, a fost publicat in 1966.
In 1934, June Mansfield divorteaza de Henry Miller. Anaïs il ajuta pe Henry sa isi publice primul sau roman, Tropic of Cancer, care a fost interzis pentru obscenitate un State. Au urmat romanele „Black Spring” (1936) si „Tropic of Capricorn” (1939).
Henry a mai locuit in Franta pana in iunie 1939, cand pleaca in Grecia, pentru ca anul 1940 sa il gaseasca inapoi in State.
In 1942 romanele sale erau inca interzise in State dar devenisera o adevarata marfa de contrabanda, pana in anul 1960 cand au fost publicate.
Tot in aceasta perioada a inceput scrierea lui „Sexus„, primul roman din „Trilogia Rosy Rastignirea„, care documenteaza perioada de sase ani din viata lui relatia de dragoste cu June si lupta lui pentru a deveni un scriitor. Au urmat si celelalte roamane ale trilogiei, finalizate in 1959, care au fost de asemenea initial interzise in SUA, insa publicate in Franta sau Japonia.
In 1944, Henry se casatoreste cu ce-a de a treia sotie a sa, Janina Martha Lepska, o studenta la filozofie, cu 30 ani mai tanara de care a divortat in 1952. Ea i-a nascut doi copii: un fiu, Tony, si o fiica, Val.
Anul urmator se casatoreste cu artista Eve McClure, care era cu 37 de ani mai tanara si de care a divortat in 1960.
In 1961, Henry a organizat o reuniune de la New York, la care a fost invitata si June, fosta lui sotie si subiectul principal al „trilogiei Rosy Rastignirea” pe care nu o vazuse de aproape trei decenii. Intr-o scrisoare catre Eve, el a descris socul sau la reintalnirea cu June, pe care l-a avut atunci cand a vazut-o.
In 1967 se casatoreste pentru a cincea oara cu Hoki Tokuda.
In ultimii patru ani ai vietii sale, Henry a purtat o corespondenta de peste 1.500 de scrisori cu Brenda Venus, o tanara „Playboy Playmate”, actrita si dansatoare, o autoritate de clasa mondiala cu privire la comportamentul sexual, seductie, erotism si modul in care cum sa aduci placeri partenerului.
Era in varsta de 20 de ani cand l-a intalnt pe Henry, cel care avea sa ii devina mentorul ei si ea muza lui, si careia in doar patru ani, el i-a scris mai mult de 4.000 de pagini de scrisori de dragoste care au fost adunate si condensate in cartea, „Dear Dear Brenda„. O carte comparabila cu Tropic of Cancer, chintesenta operei sale de o viata. O viata intreaga dedicata cautarii femeii ideale. O cautare continua a jumatatii perfecte.
In Franta o strada din Paris, Rue Henry Henry, a fost denumita dupa numele lui. Strada se gaseste intr-o suburbie din Créteil, printre alte de strazi denumite dupa autori americani.
In California exista o alta strada care ii poarta numele: Henry Miller Road, Gustine, CA.

Brenda si Henry

portrait by Martin of Sunset Boulevard of Henry Miller and Brenda Venus

O poveste de dragoste transpusa pe pelicula intr-un mod remarcabil de regizorul Philip Kaufman, in filmul, Henry & June, care ii are ca protagonisti pe Fred Ward, Maria de Medeiros, si Uma Thurman.
Realizat dupa un scenariu ce are la baza actiunea din cartea cu acelasi nume de Anaïs Nin, acesta spune povestea relatiei triadei Nin, Henry Miller si sotia sa, June.
Acest film a fost nominalizat la categoria “Best Cinematography” la cea de a 63 a gala a Academy Awards. Era pentru prima si ultima data cand un film cotat NC-17 (*) a fost nominalizat la Premiile Academiei de film Americane.

(*) NC-17 adica No Children Under 17 Admitted sau pe scurt No One 17 and Under Admitted.

.


Anunțuri

 1. july

  Da, am citit Tropicele pe nerasuflate, adica nici in casa nu am intrat pana nu le-am terminat . Norocul meu ca era iulie si nopti tropicale . 😀

 2. He he… Bifez Henry Miller – citit tot vara, prin 2009. Recunosc, ales la întâmplare din biblioteca soră-mii, deci nu-mi asum meritul de a fi ales în cunoștință de cauză. 🙄
  Filmul nu l-am văzut, dar îmi spun că încă nu-s intrate zilele-n sac… 😉

  • Daca ai citit cartea atunci nu nu iti strica imaginea facuta.
   Se stie ca niciodata un film nu va putea sa egaleze vreodata imaginatia proprie, nascuta din literele cartii 🙂

 3. P.S. Fi-mi-ar rușine să-mi fie, am uitat să spun Mulțimesc, G, pentru recomandare! 😳

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: