Belly dance – dansul din buric

Kelly Hawes – “A Party of Women”

Kelly Hawes – “A Party of Women”

Cine isi imagineaza ca belly dance sau mai pe romaneste, dansul din buric face parte doar din cultura tarilor din Orientul Mijlociu, se afla intr-o o grava eroare.
Este posibil ca originile acestuia sa fie acolo insa Juvenal, poetul roman si autorul „Satirelor”, descrie practicarea acestui dans si in Asia Mica sau chiar in Spania, unde miscarile ondulate ale femeilor sunt acompaniate adesea de sunetul castanietele.
Adevaratele sale origini nu ne sunt cunoscute nefiind studiate suficient, asa ca unii specialisti considera a fi egiptene, asociindu-le si cu o oarecare influente a imigrarii din India.
Acum este justificat cumva ca imaginea dansatoarele din buric sa ne fi devenit cunoscuta prin miscarea romantica din secolele 18 si 19, cand artistii orientalisti au adus prin operele lor imagini ale vietii de harem din Imperiului Otoman.
Egiptul este o tara vestita pentru aceste dansatoare din buric ale caror stiluri: raqs baladi si raqs sharqi fac dansul mai plin de continut si de trairi interioare in comparatie cu alte locuri din lume unde acesta pare mai „relaxat”, daca se poate aprecia asa.
In Turcia stilul de dans este plin de viata avand o proiectie mare de energie, este un stil aproape atletic, dansatoarele folosind clopoteii pentru degete numiti „zils”. Cunoscatorii spun ca o dansatoare care nu stie sa ii foloseasca, nu este o dansatoare completa.
Dansul din buric are in Orientul Mijlociu doua contexte sociale distincte: este folosit ca dans popular sau daca vreti ca dans social dar mai ales este folosit ca si o arta de mare finete si performanta unde miscarile dansatoarelor, costumatia lor si acompaniamentul muzical ofera un spectacol de neuitat.
Si pentru ca veni vorba de costumele dansatoarelor din buric, acestea difera de la o zona geografica la alta insa intotdeauna au darul sa sublinieze formele corpului si sa scoata in evidenta miscarile si din minti… privitorii :

Nataly Hay

Sadie

Loubna

Dar sa revenim la Sadie …

.


  1. Dacă genul ăsta ar fi rămas să fie practicat doar de cei (cele 🙂 )cărora le aparţine prin tradiţie, aş fi zis Uaauuu.
    Însă mi-e minjită retina de imaginile de pe la unele nunţi unde vine inevitabil momentul dansului ăstuia, înteles şi practicat manelistic, de către unele dintre băştinaşe cu călcîiele crăpate. Ti-am stricat plăcerea, nu-i aşa? 😆

    • Imaginile din mintea mea legate de genul acesta de dans imi raman nealterate indiferent ce mi s-ar propune ca alternativa. Eu nu obisnuesc sa asociez fata cu reversul decat atunci cand fac analize critice.
      Pana atunci priveste-ma ce ochi mari am si ce zambet larg 😆

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: