Traditii crestine romanesti – Pelerini si pelerinaje

Au intrat in obiceiul romanilor, pelerinajele pe la manastiri, pupatu`moastelor de orice fel, inconjuratul de trei ori si neaparat in genunchi a bisericilor, calcatul in picioare si adresarea de coate in burta celor din jur asociata cu cuvintele de duh corespunnzatoare, in speranta ca Dumnezeu ii va ierta de pacatele de pana atunci si in plus le va implini si dorintele.
40.000 de pelerini au trecut pragul manastirii Nicula in noaptea de 14 august pentru ca sa ajunga in fata Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, la Cacica au fost ajuns circa 5.000 de credinciosi dintre care multi au ales proba mersului in genunchi. La Putna peste 10.000 de pelerini. Peste doua mii la manastirea Sag-Timiseni. Alte mii de pelerinii la manastirea “Brancoveanu” de la Sambata de Sus, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Peste 3.500 de pelerini la Manastirea Curtea de Arges .
Observam ca romanii au din ce in ce mai putina incredere in cei apropiati, in medici, in judecatori sau in dreptatea sociala, indreptandu-si privirile dar si ultimele sperante catre Cer.
Lui Malraux i s-a atribuit paternitatea cuvintelor „Secolul 21 va fi religios, sau nu va fi deloc
Fara dorinta de a intra in plolemica cu cineva, am putea detalia ca incetul cu incetul in secolul 21 vom inlocui pe toti cei mai sus mentionati cu frati si surori, cu vraci, cu astrologi, sau sfatul batranilor si vom dansa cu totii dansul ploii, al soarelui, al diminetii, al noptii mintii…

binecuvantare

.


Reclame

 1. 9

  Aseara îi spuneam fiicei mele că nu înţeleg deloc acel târât şi mers în genunchi, ca semn al umilinţei. Vreau să cred că Dumezeu ne-a creat după chipul şi asemănarea Lui pentru a privi cerul, stelele, nu pentru a ne umili mergând cu fruntea în ţărână.

  • Imi doresc sa cred ca ai dreptate chiar daca citindu-ti randurile mi-am adus aminte ca adesea initiativele oamenilor au fost crunt pedepsite de acelasi Dumenezeu care s-a dovedit cand bun cand razbunator dupa criterii numai de el stiute 🙂

 2. Un loc e mai binecuvantat de Dumnezeu si mai plin de har doar la date fixe? Ca doar lacasele astea de cult sunt deschise tot anul, de ce trebuie sa ne inghesuim ca la promotie la tigai? Poate fiindca suntem „turma Domnului”?…

  • Ai facut o observatie perfect pertinenta. La aceasta intrebare care imi revine adesea, nu am gasit raspuns niciodata. Cum de altfel nici la aceea a modului de cum au ajuns atat de multe moaste sa umble libere pe toate paralelele si meridianele globului. Si-or fi luat fiecare cate ceva asa de-o amintire…

 3. Sfinții noștri nu-și găsesc odihna nici după moarte, oasele lor fiind împrăștiate prin biserici și purtate de colo-colo, în funcție de interesele preoțimii. Nici „turma de credincioși” nu are stare, iar unii mai slabi și bătrâni își dau duhul stând la cozile suferinței inexplicabile. Refuz să cred că viitorul va menține astfel de obiceiuri.

  • Se pare ca viitorul tocmai asta ne va aduce. O mai mare influenta a bisericii pe fondul unei degradari tot mai puternice a echitatii sociale. Fiecare profita de pe urma greselilor celorlalti.

 4. Asta tine mai mult de superstitie decit de crestinism.

  • Fiecare are motivatia sa personala. Neincrederea in viata ii indreapta pe oameni cu privirea spre Cer, asteptand ca pronia cereasca sa le rezolve problemele.

   • Oamenii astia care merg in genunchi ca sa ajunga sa pupe niste ramasite de oase (daca or mai fi si alea) sint prostiti de popi. Superstitia tine loc de dreapta credinta. Nu toti oamenii credinciosi sint neincrezatori in viata si asteapta ca Dumnezeu sa le rezolve problemele.

   • Cred ca acum am inteles ce ai vrut sa spui 🙂

 5. HELP!!! 😀 traditii, obiceiuri, superstitii pagâno-ortodoxe ce n-au nimic în comun cu religia crestina, coane Gé… stii cu siguranta ca nici la catolici, nici la reformati(protestanti) NU exista asa-ceva…

  • S-a spus intotdeauna despre crestinism ca este o religie ceva mai permisiva, in sensul de consacrare a libertatii omului de a alege.
   Fiecare bine isi are in el si un pic de rau, ca in spirala Yin-Yang 😉

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: