Daruri de Mos Nicolae

In seara de Mos Nicolae, toti copiii cuminti primesc dulciuri in pantofiorii sau cizmulitele pe care si le-au curatat cu mare atentie si si le-au dat cu crema de ghete, de cu seara. Bineinteles ca cei rai primesc in dar … nuieluse.
Mos Nicolae nu se arata niciodata. Se spune ca in noaptea de cinci spre sase decembrie, el vine la geamuri privind la copiii care dorm si celor cuminti le lasa in ghetute dulciuri si alte daruri, iar celor care au fost obraznici, lenesi sau neascultatori… nuieluse. A doua zi dimineata, copiii gasesc aceste daruri in ghetute.
Crestinii pastreaza memoria numeroaselor sale minuni cum ar fi readucerea la viata a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune, a furtunii de pe mare.
Nicolae s-a nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei din Asia.
Numele sau inseamna „biruitor de popor” in limba greaca. Acesta s-a dovedit de timpuriu ales al Domnului, uimind de mic copil pe cei din jur cu minunile pe care le facea.
Dupa moartea parintilior sai, Nicolae a impartit toata averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei de atunci, si a calatorit ca prelat la Ierusalim. In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, unde a si fost inmormantat la 6 decembrie anul 352. Mergand vestea ca din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume fac pelerinaj, vindecindu-se de boli.
Legenda ca Mos Nicolae aduce o nuielusa apare in Franta, cand pana in 1552, Sfantul Nicolae venea singur in seara de 6 decembrie aducand jucarii si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. Istoria acelor timpuri a schimbat legenda odata cu asedierea orasului Metz de catre Carol al V-lea.
Breasla tabacarilor a inventat atunci un personaj grotesc care il reprezenta pe Carol al V-lea ce purta cu el un bici cu care incerca sa-i pedepseasca pe tineri. Cum trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a venirii Sfintului Nicolae, s-a ajuns ca sfantul sa apara avand si o a doua insusire, aceia de a pedepsi pe copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare.
Imaginea lui Mos Nicolae adica Pere Fouettard, s-a raspandit repede si in Belgia, Germania sau Olanda, rezolvand uneori problemele educative, speriind pe unii copii neascultatori. Incetul cu incetul, ideia ca Mos Nicolae aduce si o nuielusa care pedepseste a ajuns si pe meleagurile noastre.
Wikingii il aveau pe Odin, un zeu care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, oferind daruri celor buni dar pedepsindu-i pe cei rai.
La Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, iar in Hawaii el coboara din barca.
In Germania, Sfintul Nicolae vine cu un ajutor care poarta nume diferite. Sfantul poarta un sac in spate si o nuielusa in mina, in timp ce ajutorul sau este o fiinta care inspaimanta.

In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este adus de reni. Copiii pregatesc de cu seara o farfurioara cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca din aceasta vor minca elfii, despre care se stie ca sunt cei care il ajuta intotdeauna pe aducatorul de daruri.
In Polonia exista legenda ca darurile vin de la stele, iar in Ungaria se spune ca darurile sunt aduse de ingeri.
In Siria, darurile vin cu o camila tinara in data de sase ianuarie iar copiilor din Italia darurile le sunt aduse de La Befana, despre care se spune ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Bethleem, motiv pentru care La Befana merge din casa in casa pentru a-l gasi pe Copilul Hristos.
Revenind pe meleagurile si la obiceiurile noastre se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae.
Pentru ca Mos Nicolae este batrin si are barba alba, el apare pe un cal alb si isi scutura barba, deci trebuie sa ninga iar ziua incepe sa se mareasca.
Sunt multe datini si obiceiuri legate de aparitia Sfantului Nicolaie: de ziua lui se fac vraji, farmece si previziuni meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor, dar cele mai dragi sunt cele legate de farmecul serilor in care ghetutele lucioase, erau pline de dulciuri si portocale parfumate, iar caldura din jur care ne invaluia pe toti intr-o dulce si ametitoare traire de bucurie si fericire.

mos-nicolae

 1. Frumos articolul și binevenit ! Cu prilejul zilei de 6 Decembrie să vă aducă d-vs și tuturor romanilor multă sănătate și fericire și ca spiritul acestei zile sfinte să nu fie uitat !

  • Oamenii sunt intotdeauna amatori de ceva de pleasca 🙂
   motiv pentru care niciodata nu se va uita un astfel de obicei 🙂
   Despre Sf. Nicolae, tot mai putine lucruri cunoscute 🙂
   Ne atrag tot mai mult placerile pamantului si uitam sa esenta noastra divina. Poate ca de asta indiferent de cate lucruri adunam, niciodata nu suntem multumiti 😛

   • Bănuesc că vorbiți din propriile constatări… Pentru copii, Sf. Nicolae, Moș Crăciun sunt oameni reali, obiceiuri adevărate, minunate și chiar pentru oameni mari cu sufletul frumos și nicidecum pleașcă. Chiar o urare spusă din inimă este un cadou frumos, care se va materializa în timp. Toate cele bune !

   • Prefer varianta in care Mos Nicolae si Mos Craciun sa ramana invaluiti in misterul Sarbatorilor de iarna, asa cum ne-au invatat bunicii si parintii nostri, cei care cu sufletul curat se bucurau alaturi de noi de darurile pe care le gaseam impreuna, sub brad in noaptea sfanta de Craciun.
    Din pacate constatam cu timpul, ca oamenii adopta o atitudine tot mai pragmatica. Gandul ma duce mult mai departe de limita la care se opresc cuvintele.

 2. Sper că Moșul a venit la tine, G.!
  Eu încă îl aștept, că nu mi-am curățat ghetuțele!
  Cling!

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: