Ermitaj, 250 de ani de existenta

Muzeul Ermitaj cel mai mare muzeu de  arta si istorie din Rusia a implinit, 250 de ani de la infiintare.
Situat pe malul Nevei, in apropiere de Sankt Petersburg, Muzeul Ermitaj este unul dintre cele mai vechi muzee din lume.
Acesta are expuse in cele aproape 1000 de sali, peste 60.000 de piese, dar inca 9 milioane de obiecte sunt pastrate in rezerva.
Pe langa multe obiecte ale antichitatii, muzeul detine o mare colectie de opere de arta a perioadei clasice reprezentata de picturi de Rembrandt, Rubens, Matisse, Picasso, Gauguin, o pictura in ulei a lui da Vinci, ceea ce il aduce alaturi de marile muzee ale lumii cum ar fi Luvru sau Prado.
Totul a inceput cu o colectie privata a imparatesei Ecaterina a II-a, ce fusese organizata in schitul palatului imperial. Primele picturi au fost cumparate de la Johann Ernst Gotzkowski, un nobil prusac și un mare iubitor de arta. Se spune ca a fost vorba despre 225 picturi.
Anul1769 a adaugat colectiei un numar de aproape 600 de picturi, apartinand contelui Bruhl.
In anul 1772 Ecaterina cea Mare a cumparat de la Paris, colectia de picturi a baronului Crozat, cuprinzand opere maestrilor italieni, francezi, flamanzi si olandezi din secolele XVI-XVIII. Rafael, Titian, Rembrandt, Rubens si Van Dyck.
Inclus în patrimoniul mondial al UNESCO, Complexul muzeal Ermitaj, detinea la inceput doar o cladire numita „Micul Ermitaj”. Acestuia i s-au adaugat ulterior mai multe cladiri construite in sec 18-19 denumite Vechiul Ermitaj, Noul Ermitaj, Teatrul Ermitajului, cat si o parte a Palatului de Guma, fosta resedinta a tarului Nicolae I al Rusiei. Aceasta cladire a fost a avut o soarta grea:
Prima cladire a Palatului de Iarna fost construita in 1711 apoi  reconstruit in 1721 dupa proiectul lui lui Domenico Trezzini. Dupa moartea lui Petru cel Mare, fica sa Elizabeta l-a reconstruit dupa un proiect al Lui Francesco Rastrelli. In 1837 Palatul de Iarna a ars din temelii iar tarul Nicolae I ordona reconstruirea sa identica. In timpul celui de al doilea razboi mondial Palatul este distrus dar si recladit din nou. Palatul considerat o bijuterie a artei baroce rusesti continua sa aiba probleme datorita apropierii de raul Neva.
Complexul Ermitaj expune in cele 1000 de sali, picturi, desene, gravuri, stampe, litografii, obiecte de cult, obiecte emailate, sculpturi de fildes, sticlarie venetiana, germana si spaniola, faianta si piese de portelan, tapiserii si mobilier.
Doar colectiile de pictura sunt prezentate in 120 de sali, fiind expuse operele pictorilor italieni, francezi, olandezi, flamanzi, dar si englezi sau germani.

Ermitaj

.


Anunțuri

 1. july

  E deosebit . Si uite, ca niciun mostenitor cu sange albastru nu l-a cerut inapoi cum s-a intamplat cu Pelesul .

  • Asta pentru ca nu a scapat nici unul dupa Revolutia rusa din 1917 Uite si dovada:
   Wikipedia spune ca ultimul împărat al Rusiei, Nicolae al II-lea al Rusiei a domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

  • Pelesul era proprietate regala, adica si terenul, si cladirea, iar cei care l-au confiscat erau, ce sa vezi, cu adevarat comunisti. Mai caraghios e ca bastardul Paul-„printul” a revendicat de zece ori mai multe proprietati, fara sa aiba dreptul de fapt, si a si primit mare parte din ele, omul avand spate puternic la cel mai inalt nivel in stat, azi.

 2. Oare printre piesele care nu-s expuse nu se află și Tezaurul României?

  • Tezaurul care contine o cantitate de 93,4 tone de aur 91 de tone de monede istorice de aur, ce aparțineau unor persoane private, companii sau banci particulare din Romania si 2,4 tone de lingouri de aur, ale Bancii Nationale a Romaniei, se afla se pare ca se afla la Kremlin. O parte din el au fost redat Romaniei in anii 1935, 1956 si 2008 insemnand Tezaurul de la Pietroasele, tablouri de Nicolae Grigorescu carti si miniaturi vechi, bijuterii, sau icoane.
   In rest Tezaurul se afla viu, intreg si nevatamat dar tot se pare ca nu intereseaza pe nimeni, fiind subiectul unor necontenite santaje 🙂

 3. Pingback: Lasă-mă să-ţi fiu… | Drumul racului

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: