Preocupari

In timp ce atentia romanilor este distrasa de arestari si degete in nas, la Minsk au loc negocieri diplomatice intre Putin, Porosenko, Merkel si Francois Holland, pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei care a devenit un adevarat razboi intre Ucraina si Rusia, pentru ca au murit pana acum 5400 de oameni.

Imediat dupa inceperea acestiu conflict, s-a pus problema organizarii a sase comandamente mici in tari ca Polonia, cele trei State Baltice, Romania si Bulgaria, acestea fiind compuse din cate 40 de militari, cu misiunea ca, in caz de atac al Rusiei, sa pregateasca in timp foarte scurt sosirea marilor unitati ale NATO, pentru a face fata agresiunii. La summit-ul de anul trecut, s-a decis crearea unui Comandament pentru estul Europei, in Polonia.

Ben Hodges, comandantul trupelor SUA in Europa avertiza ca rusii se mobilizeaza pentru un razboi care ar putea avea loc peste cinci sau sase ani.
Presedintele american a declarat ca nu a decis inca daca sa trimita sau nu armament si echipament fortelor ucrainene, insistand ca doreste o solutionare pe cale diplomatica a crizei dar si ca este posibil ca:
„Daca Rusia isi continua actiunea agresiva in Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament si finantarea separatistilor, costurile pentru Rusia vor creşte”
Presedintele Obama, propune in proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea actiunilor agresive ale Rusiei in Ucraina si 51 de milioane de dolari pentru blocarea activitatilor destabilizatoare contra Republicii Moldova si Georgiei.

Marea Britanie prin vocea ministrului britanic al Apararii, Michael Fallonse gandeste sa trimita 1.000 de militari si patru avioane de vanatoare de tip Typhoon in comandamentele regionale ale NATO din Romania si Polonia, ca masura pentru a descuraja amenintarile Rusiei in tarile baltice, iar David a anuntat ca e dispus sa contribuie si cu 3.500 de soldaţi.
Cum Fortele multinationale NATO se pot mobiliza in 2-5 zile, Seful Aliantei, Anders Fogh Rasmussen aprecia ca:
„Am luat la cunostinta ca tarile baltice, Polonia si Romania sunt gata sa gazduiasca comandamente NATO”.

Asa este. In urma negocierilor purtate la Bruxelles „Romania a obtinut infiintarea unui comandament de tip NFIU, care se realizeaza in sase state: tarile baltice, Polonia, Romania si Bulgaria, dar si a unui comandament de divizie, la fel ca si in Polonia.

NFIU este definit ca un comandament de comanda-control care asigura planificarea si operationalizarea misiunilor ca, atunci cand este nevoie, cand e o situatie de criza, fortele de interventie rapida aprobate sa poata interveni in 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin sa poata fi pregatit de aceste comandamente.
Ministrul Apararii, Mircea Duşa, a anuntat ca isi doreste ca primul comandament NATO sa fie operational in luna iunie, in timp ce al doilea comandament, de divizie, sa fie operational in doi ani.

La aceste pregatiri emisarul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, considera ca “deschiderea unor centre militare suplimentare la granitele noastre nu este altceva decat o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei” si a adaugat ca „raspunsul Moscovei va fi unul „adecvat”.

Analistul militar Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare de la Moscova a apreciat si el ca:
„Pe teritoriul Crimeei, in prezent se formeaza o grupare de forte armate terestre bine pregatita si de sine statatoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile sa neutralizeze toate amenintarile posibile. Din pacate, daca Romania se va lasa antrenata într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din Romania sa nu fie trecute pe lista acelor tinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. Dupa evaluarile militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmeaza sa fie amenajate in Romania pot fi lansate nu numai dispozitive antiracheta. Rusia este foarte ingrijorata ca de acolo pot fi lansate si rachete de croaziera sau alte dipozitive de genul asta. Rusia va fi obligata sa reactioneze nu numai la aparitia centrelor de comanda, dar şi la depozitele de armament sau alta infrastructura militara. Stim ca in Romania se poate crea si potential ofensiv, de aceea vom cauta si mijloace de a anihila flota militara romaneasca. Cred ca va creste confruntarea dintre tarile noastre si din pacate avem motive sa credem asta”

S-a decis deci infiintarea a doua comandamente NATO, permanente, pe teritoriul Romaniei.
Un comandament de tip NFIU  dar si un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO.
De unde vor veni acesti bani acum cand Romania are nevoie urgent de bani in alte domenii, Klaus Iohannis a raspuns: „Nu exista o alta cale. In imediata apropiere a unui conflict armat al carui rezultat nu este sigur, nu poti pur si simplu sa stai si sa te uiti. Apartenenta la NATO este foarte valorosa, dar intr-o situatie exceptionala, speram ca ea sa nu se intample, trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam noi insine tara. Si pentru asta trebuie sa avem o armata bine pregatita si echipata”.

Si avem 7 avioane Spartan, piloti care se antreneaza in Portugalia dintre cei care vor zbura pe pe avioanele de vanatoare F16 , se modernizarea fregatele cu echipament electronic si un contingent de 40 mii militari.

In timp ce Romania devine punct strategic important pe harta NATO si o tinta imediata, bancherii isi fraca mainile de placere iar romanii continua sa priveasca cu ochi lacomi la pozele cu Daniela Crudu, Simona Trasca, Madalina Pamfile si „Stramba lui Dodel” care umplu ziarele si emisiunile de stiri.

.


Reclame

 1. Cum i-ar răspunde Sf. Petru lui Păcală la întrebarea:
  -Ce-ai în traistă, Păcală?
  – Grâu, Sfinția Ta.
  – Grâu ai zis? Grâu să găsești în traistă. 🙂

 2. Subiecte și spectacole pentru toate gusturile și buzunarele. Cele mioritice au trecere mai mare și clientelă mai sigură, până ce războiul nu bate mai tare la ușa.

 3. Bun materialul si analiza. Estul Europei arde si romanii se distreaza ieftin. Credeam ca umbrela NATO e beton, dar se vede si se intrevede ca o ploaie cu grindina o poate perfora. Daca e adevarat ce am auzit ca un comandament va fi in Dobrogea, va trebuie sa-mi schimb locatia pentru vacanta din vara asta, de la Mamaia in … Caraibe!

 4. Un razboi peste 5-6 ani? Cat optimism pe unii!…
  Una din previziunile despre razboi spune ca acesta va incepe la sfarsitul unei ierni blande. Eu parca as vrea un ger napraznic si nameti, da’ uite ce cald e…
  Si, ca de obicei, unii fac razboaie pe cheltuiala, pamantul si carnea de tun a altora.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: