Constiinta de sine si evolutia

De-a lungul istoriei omul a suferit doar cateva mici modificari. Lasand la o parte modificarile fizionomice sau de comportament care sa recunoastem, nu sunt prea substantiale, aceste trasaturi pastrandu-se chiar pana in zilele acestea, ne vom referi doar la acea unica modificare care face diferenta intre cei de acum si cei de acum. Nu, nu am scris gresit.
Sa privim ecranul Masinii Timpului si vom intelege despre ce este vorba:
Un individ fugareste un strut preistoric. Un altul vede agitatia si se lanseaza si el in aceasta competitie. Primul loveste strutul si ia copanele. Celalalt ajunge mai tarziu dar cum este si normal, are pretentie si el la o bucata. Cum se rezolva diferendumul? Dupa cateva sunete guturale si ragaituri, cel mai iute de mana sau mai puternic de brat, il doboara pe celalalt si-si duce linistit copanele la pestera.
Mai tarziu apar filozofii. Cel care s-a simtit nedreptatit de faptul ca i sa smuls din maini punga cu boabe incepe sa se intrebe daca este corect sau nu. Nu isi asteapta ca mintea sa-i dea un raspuns, ci pune mana pe sapa, coasa sau furca si cu urlete de imbarbatare se arunca asupra asupritorului, care respinge atacul cu… tunul.
Timpul se scurge si cel care desfasoara o activitate legala intr-un colectiv oarecare, afla ca noul coleg de la biroul de alaturi, primeste ca salariu, o suma de bani de trei ori mai mare decat el, doar pentru ca vine la serviciu.
Diferendumul nu se mai rezolva nici prin forta pumnului si nici prin cea a argumentelor. Pur si simplu nu se rezolva, pentru ca respectivul riposteaza fara agresivitate ci cu puterea pe care o are in spatele lui.
In fiecare din aceste secvente observam ca omul sufera o singura transformare si anume aceea la nivelul Constiintei de Sine.
Ma rog, unii sufera mult mai mult sau mai multe, dar asta tine doar de nivelul atins de fiecare.
Deasupra tuturor se afla cel a carui Constiinta de Sine ii confera Echilibrul.
El este cel care hotaraste pentru cei de dedesubt. El face regulile si ia deciziile cu privire la ceilalti.
Cum a ajuns acolo? Chestiune de evolutie. Chiar nu pot vrede ca va asteptati sa va spun totul intr-o jumatate de pagina.
Pentru inceput intreaba-te doar cam pe unde te afli pe scara evolutiei tale si mai retine un fapt:

Constiinta de Sine poate sa apara sau nu, poate sa se dezvolte sau nu dar ce e mai grav, poate sa dispara.

.


  1. 9

    Incerc sa ajung la un…echilibru.

  2. Și unde e Mașina Timpului despre care vorbeai? Că vreau să văd omenirea peste 1000 de ani. Dacă va mai exista.

    • Fiecare avem o Masina a timpului, in mintea noastra. Dupa cat de perfectionata este ea putem cunoaste fie trecutul fie viitorul. Despre prezentul intotdeauna efemer nu este interesat nimeni, chiar daca fara el nu ar mai exista nici trecut si nici viitor, lipsind elementul de referinta.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: