Cu sau fara prințipuri ?

Stim despre Caragiale ca este mai viu, mai autentic, mai actual si mai profund ca oricand.
Imi aduc aminte de personajul sau, venerabilul Trahanache incornoratul, sotul lui Zoe, un tip calm, linistit, imperturbabil, cu gandire plata si un temperament formal, dar viclean, care stie sa disimuleze si sa manevreze cu abilitate intrigi politice. Este personajul cu al lui „ai putintica rabdare!” si a carui replica mi-a starnit mancarimea de degete. Auzi tu:
A! ce coruptă soțietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul…”
Ah, dar mai bine a spus-o fiu-su: „Tatițo, unde nu e moral, acolo e corupție, și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are!…”
Nu am sa vorbesc nici despre Caragiale, nici despre soțietate. Azi am sa vorbesc despre prințipuri.
Daca cele naturale, universale, exista si unii oameni le-au identificat si au realizat ca fara ele Natura nu ar exista, cum este de exemplu principiul al doilea al termodinamicii, stiti chestia aceia cu entropia, cele omenesti pot fie exista fie lipsi din bagajul de valori culturale sau morale al indiferent carui individ.
Dar ce este un principiu? DEX-ul din 2009 il defineate ca:

1. Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc. 2. Element primordial, cauză primară sau punct de plecare a ceva; spec. element primordial considerat în trecut drept origine a lumii fizice. 3. Convingere intimă, punct de vedere propriu. – Om de (sau fără) principii = om cu (sau fără) păreri sau convingeri (morale) ferme.

Dintre toate persoanajele lui Caragiale singurul cu principii morale dar si acestea diluate, pare a fi cetateanul turmentat, care are idei putine dar fixe. Pentru ca fusese postas, atunci cand gaseste scrisoarea de amor pe care o pierduse Zoe Trahanache, are are in gand intentia lui este de a duce „andrisantului”, dar desigur, nu inainte de a o citi sub felinar.
Stim de exemplu ca nu este bine sa minti si acesta este un principiu de necontestat insa iata cum raspunde Avva Alonios, in Pateric, intrebarii pusa de catre Avva Agathon: „Cum să-mi stăpânesc limba, ca să nu mai spună minciuni?”.
Avva Alonios ii raspunde:
„Dacă nu vei spune minciuni, multe păcate ai să faci”. „Cum adică?“, întreabă celălalt. Bătrânul îi zice: „Doi oameni au omorât în faţa ta, şi unul dintre dânşii a fugit în chilia ta. Dregătorul îl caută şi te întreabă: «În faţa ta s-au întâmplat acestea?». Dacă nu minţi, îl trimiţi pe om la moarte. Mai bine-l laşi în faţa lui Dumnezeu, cu mâinile dezlegate, căci El le ştie pe toate”.

Vedeti ce greu este sa traiesti in curatenie sufleteasca?
La urma urmei ce sunt aceste principiile decat niste reguli autoimpuse sub puterea carora actionam, sau de care ne impiedicam, atunci cand care vasazica le avem. Si atunci o intrebare: Cum e mai bine sa traim? Cu sau fara prințipuri, mon cher?
Si o sugestie, asa… pentru de dimineata: filmul „Doubt” (2008) cu Meryl Streep in rolul principal.

Amy Adams si Meryl Streep in Doubt

Amy Adams si Meryl Streep in filmul „Doubt”

.


  1. E mai bine să ne mai turmentăm uneori, pentru a nu uita de principii! 😉

  2. Mulțumesc pentru sugestie! Cât despre Caragiale, e veșnic contemporan. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: