Imbogatiti-va

Imbogatiti-va fara prejudecati, proclama liberalii. Fiti curati si munciti cinstit, proclama socialistii.
Framantati de dorinta, si unii si ceilalti dintre cei care au imbratisat, constient sau nu una din aceste doua doctrine, incearca sa se descurce cum poate in aceasta democratie originala, pentru ca fiecare a crezut ca odata cu aceasta vor exista sanse egale pentru fiecare de a ajunge la obiectul nazuintelor sale: luxul.
Asa a fost de cand lumea. Oamenii au vrut dintotdeauna sa se diferentieze unii de ceilalti. Asa ca unii si-au bagat bete in nas cu mult timp inainte de a-si fi inventat chilotii. Un televizor mai color, o masina mai rapida, un telefon cu ecran cat mai mare pe care sa se scrie sms-uri, toate constituie dezideratele fiecarei generatii.
Daca ar fi sa definim luxul ne-ar fi greu, tocmai datorita relativitatii definitiei. Pentru unii a avea o furculita poate insemna un lux, lucru care pentru altii reprezinta un obiect indispensabil de care se serveste atunci cand mananca. Pana de curand un televizor color reprezenta un lux. Astazi acesta este primul lucru ce este achizitionat de catre membrii unei tinere familii.
Atunci cand cineva spunea ca democratia este o proasta intelegere a egalitatii nu a gresit. Fiecare crede ca are libertatea de a lua cat mai mult si fiecare o face dupa posibilitati. Morala, puterea, pozitia sociala, pot fi atat catalizatorul cat si moderatorul reactiei de imbogatire.
Dar care este limita acesteia? Nu exista. Imbogatirea incepe cu luatul unora de la ceilalti si apoi procesul va continua in avalansa pana cand unul singur va lua TOTUL de la ceilalti. Nu exista nicaieri o egala distributie a averii comune. Au incercat comunistii si au sfarsit lamentabil.

Publicitate

  1. Astăzi e un lux și a te întoarce la un trai simplu, fără tehnologie.

  2. Încheierea e… parcă ruptă din SF, dar, poate, nu prea departe de ceea ce poate fi un viitor posibil.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: