Confortul termic

Stim cu totii ce inseamna confortul termic. Inseamna sa stai asa, pe plaja, la soare, cu un pahar cu suc natural fresh rece in mana, si sa privesti la siluetele delfinelor ce se zbenguie in valurile marii.
Stiu ca este prematur sa vorbesc cititorilor mei despre zilele toride din vara acestui an sau din verile acelea, in care efectul de sera, va determina migratia a mii de cohorte din populatiile intregului continent african, pe teritoriile unei Europe tot mai aglomerate, in pofida tuturor interdictiilor ridicate la granite. Da bine, stiu, dar eu nu ma las!
Dupa principiul pe baza caruia omul gospodar isi face vara sanie si iarna o pune pe foc, voi incerca sa va pregatesc sufleteste pentru lesinatura de la vara.
Stiti ca acum in urma cu cateva saptamani, cand zaceam izolat de lume cu zapada de un metru la usa, asteptand sa vina primavara, am scris un articol despre punctul de roua.

Acum dupa ce treburile au intrat in normalitate, trebuie sa discutam despre ce va sa vina.
Tot omu`civilizat cunoaste ca e mai suportabil in desert unde este cald si uscat, decat la tropice unde este cald si… umed. Vorbesc despre Tropice aici! Putem sa ne concentram putin?
Oamenii de stiinta englezi… ca totdeauna se face apel la ei de ma apuca nervii, au facut studii peste studii, oare noi mai avem vreun Institut de Cercetare in tara asta? Ce ziceam? Aha…
Studiul ala se refera la confortul termic.
Asa cum ii spune si numele, confortul termic este definit desigur de American Society of Heating, Refrigeration and Air-Conditioning Engineers, ca fiind senzatia generala de satisfactie a persoanelor fata de mediul ambiant.
Confortul termic apare atunci cand cantitatea de caldura generata in interiorul corpului datorata proceselor metabolice, poate fi evacuata catre mediul inconjurator. In acest mod se poate pastra o temperatura constanta in organism.
In functie de temperatura si umiditate, raspunsul corpului omenesc este diferit, putand sa aiba uneori semnificatii medicale. Sa luam un exemplu:
Va aduceti aminte ca atunci cand este cald si umed, transpiratia este impiedicata sa se evapore. Aerul nu mai poate absorbi umiditatea. Aceasta ar fi avut rolul de a racori corpul pana la o limita normala dar acum acest lucru nu mai este posibil. Daca nu se intreprinde ceva, pot aparea afectiuni din cele mai neplacute, mergand pana la atacuri ce pun in pericol chiar viata posesorului corpului respectiv.
Cu aceasta ocazie ii raspund si lui mcooper801 care astepta un rapuns la intrebarea de ce transpiram intr-o sala de asteptare.
Acest lucru inseamna ca trebuie sa se acorde o mare atentie factorilor de caldura si umiditate, pentru a evita supraincalzirea, deshidratarea si alte alea.
Nu uitati de hidratarea inaintea dar si in timpul oricarei activitati desfasurate in soare pe caldura.
Persoanele cu anumite afectiuni medicale, incluzand obezitatea, diabetul zaharat, boli de inima, etc, etc, au un risc mult mai mare de supraincalzire si deshidratare.
Pentru informarea si confortul dumneavoastra, berea-i buna doar pe o terasa, la umbra.

Pentru persoanele sensibile, in zilele toride de vara este de preferat sa isi petreaca mai mult timp in interior, sau la umbra. Aerul conditionat din mall-uri, supermarketuri, acasa sau masina, nu este la fel de indicat, datorita filtrelor in care se pot dezvolta numeroase bacterii. Dar fiecare isi plateste in felul lui cotizatia la mandrie, domnie sau prostie.
Este mult mai indicat sa aveti un aparat sau un ceas, care sa afiseze umiditatea relativa din casa dar mai ales de afara.
Un grafic al interdependentei celor doi factori se poate vedea mai jos. Acesta spune, de exemplu, ca la o temperatura de 33grade Celsius si o umiditate de 85% unii pot ajunge in „vesnicele plaiuri ale vanatoarei” unde exista un confort termic perfect. Asta daca nu ajung cumva altundeva. Deh, fiecare dupa pacatele lui.

temperaturi

  1. Bine, Gi, m-am lămurit acum. Berea neapărat pe terasa la umbră, nu altfel 🙂

  2. Încă un ceas de pus pe perete? Dacă tu ai așa ceva, îmi iau și eu! 🙄

    • Un astfel de seas este util mai ales vara, pentru situatii in care nu este cazul chiar sa parasim temperatura camerei pentru cea de afara.
      Exista acum ceasuri care afiseaza, pe doua cadrane mai mici si aceste marimi, alaturi de acele care indica ora. Ani de-a randul am ignorat cu totii influenta acestor factori de mediu asupra sanatatii noastre, dar eram si cu 20 de ani mai tineri…

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: