Imigranti sirieni

Asistam de cateva zile la o tot mai mare crestere a numarului de imigranti care isi pot permite sa plateasca banii pentru a fi imbarcati pe o nava care le promite un drum catre Europa.
Insula greceasca Kos s-a confruntat invazia a peste 1.500 de imigranti ilegali din Siria si Afganistan care sosesc dinspre coasta Turciei.
In aceeasi situatie se afla si insulele grecesti Lesbos si Chios, unde in primele sapte luni ale anului 2015 au sosit cel putin 124 de mii de persoane, venite din zone devastate ale Siriei, tara care a intrat in al cincilea al unui razboi in care au fost ucisi peste 210.000 de civili.
Atena a cerut ajutorul UE pentru gestionarea problemei refugiatilor pentru a imparti povara imigratiei din Grecia, unde numai in luna iulie au sosit peste 50.000 de imigranti.
Alte sute de imigranti si refugiati, au ajuns in Macedonia dupa ce au strapuns si au reusit sa treaca de gardurile din sarma ghimpata, sfidand fortele de ordine, care au recurs la bastoane si gaze lacrimogene.
Refugiatii spera sa ajunga in Europa Occidentala, o Europa care pare sa nu fie pregatita pentru o asemenea situatie.
Exista legi internationale privin imigratia si acordarea dreptului de azil. Imigrantilor trebuie sa le fie asigurata macar apa, hrana, cazarea, puncte sanitare si desigur toalete.
Ungaria construieste un gard dublu pe distanta de 170 km pe granita cu Serbia, din ratiuni de securitate, adica mai pe direct, impotriva migratiei ilegale.
Activisti ai organizatiei Amnesty International au manifestat la Bruxelles pentru a atrage atentia asupra respectarea drepturilor omului in ceea ce-i priveste pe imigrantii care doresc să ajunga pe continent, stiindu-se faptul ca acestia sunt adesea repatriati cu forta, iar in tarile lor de origine sunt arestati si torturati.
Imigrantii ajunsi in Europa se intreaba retoric: unde sunt drepturile omului, aceasta este democratia?
Ce poti sa le spui, ce poti sa le faci acestor mii de oameni care au lasat totul in urma si cu copii in brate isi asuma riscul unui drum la capatul caruia isi pot pierde nu numai libertatea ci si viata. Ce s-ar intampla daca nu doar 250 de mii ci toata populatia unei astfel de tari ar trece granita Uniunii Europene in cautarea unei vieti mai bune…


Reclame

 1. E un fel de exod, iar un Moise neștiut, ocult, îi mână dincolo de mări și zări…

  • La Fee, cred ca acel conducator se numeste „dorinta de a trai”. Dar ce este mai interesant de urmarit este faptul daca acesti imigranti se vor mai intoarce vreodata in tara lor. Toti viseaza la Olanda, Austria. Trebuie ca se simt onorati cetatenii acelor tari.

 2. july

  G., de ce nu lupta pentru tara lor?

  • July, ca sa ne reamintim: Pe fondul marilor demonstratii antiguvernamentale care au cuprins tarile arabe, sirienii au prins si ei momentul de a cere prin demonstratii, libertate politica, reducerea somajului, indepartarea coruptiei si a regimului dictatorial impus de Hafez si Bashir al-Assad.
   Manifestatiilor impotriva regimului li s-au raspuns cu focuri de arma si bombardamente in localitatile rebele. De aici totul a degenerat in razboi.
   Daca in `89 Ceausescu nu ar fi fost prins ci ar fi continuat lupta folosinduu-se de armata, ar fi fost la fel. Cum ai fi putut sa iti aperi tara?

 3. Eu compătimesc și națiunile care vor fi nevoite să le acorde azil, pentru că acei care azi cer ajutor, mâine s-ar putea să-și impună punctele de vedere cu forța, fiind din ce în ce mai numeroși.

  • Acesta este primul efect al migratiei populatiei dintr-o zona in alta a globului. Cei care isi parasesc teritoriul lor nu cred ca vor dori sa se reintoarca pentru ca nu mai au la ce. Probabil tarile catre care doresc ei sa se indrepte si aici se numara Germania, Franta, tarile nordice, se vor confrunta cu mari probleme sociale peste catva timp. Imigrantii nu vor avea niciodata aceleasi drepturi si le vor revendica. De aici nimeni nu mai poate spune ce va fi.

 4. 9

  Situaţia e scăpată de sub control. Mi-e milă de acei oameni care ajung să ia calea pribegiei nu pentru că-şi doresc o viaţă mai bună ci pentru că le este încălcat dreptul fundamental, la viaţă. Ce poţi să faci în asemenea situaţii? Nu ştiu. Pentru că neacordîndu-le azil, ajungi să fii părtaş la crimă, iar dacă acorzi azil atunci înrăutăţeşti probabil situaţia economică şi aşa precară a ţării tale. E greu, foarte greu…

  • In acest punct am vrut sa ajung si eu cu acest articol. Raspunsul este infinit de greu de dat. La fel de greu este si sa incercam o judecata corecta a situatiei. Lumea se confrunta cu situatii noi la care nu are inca solutii. Iti multumesc pentru comentariu.

 5. Toti comentatorii dinaintea mea au dreptate, toata lumea are dreptate… Ar trebui cumva doar sa se duca de aici , din Europa adica, trupe care sa faca ordine in tarile lor, sa le faca locuibile si normale. Ca altfel partial Asia si Africa raman continente pustii, iar dincoace supra-populare. Dar cum sa te duci acolo cu armata fara sa fie asta invazie si atac nejustificat ? Tot ei trebuie sa isi caute interesul, din interior, dar nu pot daca nu-s ajutati din afara…. ceea ce iar e nefiresc, cum o dai e rau. O sa vedem la ce se va ajunge, deocamdata ma uitam ieri la stiri ca Ungaria are gard zdravan din valatuci de sarma ghimpata…. daca nu trec de ei, nu ajung la noi. Si bulgarii si-au luat masuri suplimentare, deci aici nu ajung, cred. Dar daca ajung, ce sa le faci, cum sa-i trimiti inapoi, la gloante sigure ? Ciudate vremuri 😦
  Mai auzeam aseara ca in balamucul ala se pierd frecvent copiii mici de parinti si nu se mai regasesc… de fapt cred ca ii fac „pierduti” ca sa aiba garantia ca ii duce macar pe ei cineva la un adapost temporar si apoi ii pastreaza definitiv in tara aia. Ce drame or fi acolo, Dumnezeu stie.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: