Cresteri salariale

Cand ne hotaram sa vorbim despre bani si salarii mai bine ne retinem. Intotdeauna avem sansa maxima de a ne urca pe cap interlocutorul pe buna dreptate, pentru ca nimeni nu este dispus sa abordeze acest subiect mai ales in ceea ce-l priveste. Se stie ca banul a fost dintotdeauna subiect de discordie, dusa adesea pana la pierderea de vieti omenesti.
Ne bucuram ca traim intr-o tara in care fiecare isi face legea pentru el insusi, iar cei mai curajosi isi revendica drepturi la randul lor sub amenintarea grevelor. Ca intotdeauna cei care nu fac parte din nici una din aceste clase socio-profesionale, raman cu buzele umflate.
In august 2009 magistratii au obtinut prin hotarari judeecatoresti irevocabile un spor de 50% la salarii, ca o compensare pentru pentru solicitare neuropsihica. Asta in acelasi timp ce profesorilor li se taiau salariile.
Anul 2015 vine cu un alt val de cresteri salariale: Senatorii si deputatii au aprobat in luna iunie in Parlament, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Cu 303 voturi „pentru” si 124 „impotriva” veniturile senatorilor si deputatilor pensionari au crescut cu pana la 4.400 de lei pe luna, de fapt pe pamant.
Au urmat solicitari de marire a salariului pentru si mai marii demnitari. Adica noile salarii presedintelui, premierului si sefilor camerelor din Parlament se vor ridica la 21.540 lei brut, incapand cu intai august. Vicepremierul va avea 20.000 lei, iar ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut. Adica cu 190 de milioane de lei vechi, cum ar veni.
Medicii s-au infuriat la randul lor si cer si ei cresteri salariale ba chiar si “legalizarea atentiilor” primite de la pacienti. Mai greu ar accepta insa sa-si declare averea si sumele de bani primite zilnic in plic.
Toate bune si frumoase mai ales ca speriati de amploarea revendicarilor, guvernantii au luat decizia precum ca da. Salariile angajatilor din sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie, prin noua lege a salarizarii. Dar au uitat ceva:
Politistii solicita si ei cresterea salariului cu 25% pe motivul intemeiat ca scaderea TVA-ului la alimente le scade din valoarea indemnizatiei lunare pentru hrana.
Profesorii si-au ridicat si ei in mod indreptatit glasul pentru cresteri salariale, dupa ce atata timp nu le-au fost crescute salariile. Asteptam sa se ridice si functionarii publici pentru ca tabloul sa fie complet.
Poate ca legea cadru nr 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice care a luat in considerare importanta pentru societate a activitatii desfasurate, raspunderea, complexitatea si riscurile functiei respective, si care stabileste coeficentii de erarhizare, nu a fost foarte corecta, lasand multe lucruri nerezolvate. Daca intrebam cine plateste, aflam ca tot cei care produc.
Ideea de stat social este perimata. Desigur ca la aceasta contribuie si restrangerile pe fondul unor crize economice. Statul „asistenţial” sau „social” fusese propus hat demult, pe vremea lui Bismark. Ideea de asistenta si protecţie sociala ca si concept este tot mai perimata. Conform unor ganditori, statul asistenţial inseamna „haos in economie datorita redistribuirii de bunastare. Cum bunastarea fiecaruia nu mai are limite, de unde sa mai dai si altora. Mult prea complicat. Cine sa isi bata capul? Scapa cine poate.
Acum ca  mi te-am urcat si pe tine in cap, spune-ti parerea 😀

ploaie de bani

.


Anunțuri

 1. Parerea mea e ca te-ai facut glumet: „…au crescut cu pana la 4.400 de lei pe luna, de fapt pe pamant.” 😀
  In rest ai dreptate, dar ce mai e de facut, cand toate sunt legate intre ele si nimic nu e bun de la cap la coada ? Sau coerent. Chiar nu stiu, sanatosi sa fim 🙄

 2. july

  Mi se pare jignitor faptul ca maririrle din sistemul bugetar sunt vazute ca fiind electorale chiar daca cei care dau acesta le-a fost scopul, dar cei care le-au primit, sunt la limita supravietuirii. Pe cand triplarea indemnizatiilor demnitarilor este vazuta ca necesitate sa-i fereasca de a fi corupti. Tara lui Monta si a lui Puie.

  • Stii tu cum e cu jigneala asta. Pana vom ajunge sa avem nivelul de trai asemanator celor din UE, pot sa ne jigneasca cat vor ei de mult cu salarii cat mai mari. In mod normal o crestere a bugetului trebuie sa aduca cu ea printre altele si cresteri salariale in mod implicit, si echilibrat. Numai ca acesti bani sunt impartiti intre ei doar celor care ii numara, celor care au gura mare sau celor care stiu ce stiu.
   Ca sa o spunem pe sleau, pana la urma nevoia de bani este ca si treaba aia. Cu cat ai mai multi, cu atat nu ai suficienti.

 3. Firește că-i inevitabil un tăvălug de măriri salariale, dar mă tem că și inflația va fi pe măsură.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: