O ora de vara

Conceptul ora de vara a fost pus in discutie pentru prima data de un entomolog (adica un tip care se ocupa cu studiul insectelor).
Este vorba despre neo-zeelandezul George Vernon Hudson, care in anul 1895 isi justifica initiativa prin faptul ca folosirea luminii soarelui pe o perioada cat mai lunga din zi, multe dintre activitati se pot desfasura cat mai mult pe lumina naturala, si in acest fel se poate economisi energia electrica necesara iluminatului. Din studiile sale pe insecte, el a constatat ca spre deosebire de lumina artificiala, cea a soarelui stimuleaza tonusul fizic si psihic.
Introducerea orei de vara s-a nascut ca o necesitate pe timpul primului razboi mondial atunci cand Germania si Austro-Ungaria au introdus acest sistem, in scopul economisirii rezervelor de carbune necesare producției de razboi, la 30 aprilie 1916.
Dupa modelul de mai sus, un mai tarziu si Romania, a adoptat aceasta reglementare.
Practica trecerii la ora de vara a fost suspendata in 1943, dar din fericire fost reintrodusa in Romania incepand cu anul 1979.
Avantajele sunt immense! Cu doi de “m” ca sa fie imensitatea mai mare. Acum nu ne mai trezim pe lumina ci trebuie sa aprindem becurile prin casa pentru ablutiunile de dimineata, micul dejun si alte chestiuni care se deruleaza pe perioada a unei ore si ceva. Deci economie canci. Rezervele de carbune pot respira linistite in fundul pamantului. O fabrica dintr-un oras din Romania anilor Epocii de aur, consuma tot atata energie electrica cat toti locuitorii acelui oras.
Noi am rezolvat-o cu consumul pe vreo 2000 de ani, pentru ca industria respira acum linistita precum carbunii. Si tot acolo. Un pas inainte s-a facut prin introducerea becurilor chioare, scumpe dar cu consum redus, care te obliga sa faci economie.
Cu stimularea tonusului fizic si psihic, asta da. Aici au nimerit-o.
Probabil ca fara stimularea asta, romanii nu ar mai fi dat apa la vite, nu mai fi mers la munca, nu ar mai fi mai urcat pe deal la cosit faneata ci probabil ca ar fi stat in pat pana cand era soarele de trei coti pe cer, asteptand pensia.
Ce iti e si cu reglementarile astea. Ar trebui cat mai multe propuneri de acest gen. Sa spunem, prima luna cu ceasul dat in urma cu o ora, in luna urmatoare cu doua ore, apoi cu trei si asa mai departe pana in 23 septembrie, cand ora sa se modifice in sens invers, dar in progresie geometrica. O alta propunere ar fi reinfiintarea centrelor de vanzare a gazului lampant si oferirea unui premiu constand intr-un fitil de lampa, celor care fac economie. Lista este deschisa si pentru alte propuneri in context.

  1. Mă ucide ea…mă ucide ea…oraaaaa aia de dimineaţă… 🙂

  2. Ce mai economie cu becurile moderne! Trebuie să aprind cinci în loc de unu, să se vadă ca lumea. 😦

    • O simpla eruptie a unui vulcan produce tot atata caldura cat miliarde de becuri din astea economice. Planeta seaca de resurse datorita nevoii de bani, care aduc omenirii atat evolutia cat si declinul.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: