Banii si vanzatorii

Teoria spune ca vanzarea este rezultatul unei interactiuni dintre cel care furnizeaza un bun sau un serviciu si cel care il achizitioneaza. Mai pe romaneste intre un hot si un prost. Nimic ilegal in asta ci poate doar imoral insa asta nu deranjeaza pe nimeni, atata timp cat procesul este liber consimtit de ambele parti.

Si este, fir-ar sa fie, o vorba veche romaneasca spune ca prostului nu trebuie sa ii lasi banii in buzunar care isi are cumva echivalentul intr-o alta, ceva mai noua,  care spune ca  prost nu este cine cere, ci cel care da. Dar prostia e veche de cand lumea si mama prostilor este mereu gravida, ca sa ramanem in acelasi registru al proverbelor si zicatorilor.

Este drept ca cu singurele exceptii in care ti se fura sau  ti se iau banii cu forta, toti facem cumparaturi visand la ce este in ambalaj si la cat de multumiti vom fi dupa ultima achizitie pe care o vom face, motivandu-ne asta printr-o nevoie clara si precisa si care desigur nu mai suporta amanari.

Din momentul in care vedem ceva interesant, o nevoie organica pune stapanire pe noi si nu mai avem liniste pana in momentul in care il sau o avem, orice ar fi si bineinteles daca ne putem permite suma. Altfel suferim profund si ni se pare ca viata este foarte nedreapta cu noi.

Sa nu intelegeti cumva ca vreau sa ne intoarcem la practica trocului doar si pentru ca banii au fost fara doar si poate motorul progresului. Nu sunt foarte sigur al carui progres dar acest lucru este adevarat, daca vorbim in termeni generali. Uite cel mai bun exemplu:  Stim ca sistemul capitalist se invarte in jurul banilor iar America este un exemplu graitor. Tara noastra era acum 25 de ani in urma o tara saraca dar iata ca astazi este una foarte bogata in care numarul banilor depaseste cu mult posibilitatile acesteia de a-i depozita, fiind necesar ajutor din exterior pentru a fi depozitati.  Si retinti, asta au realizat romanii, in doar intr-un sfert de secol , lucru care nu s-a intamplat in doua milenii de existenta comunista  pe aceste meleaguri. La calcul am scazut desigur, perioada interbelica in care Bucurestiul era Micul Paris si mon sher nu era inca mai darlig, iar furculisionul nu era destinat consumului de hodog.

 1. Tot din exterior ne-au venit nu numai sugestii de depozitare, ci și idei despre cum și pe ce să îi cheltuim…. sau mai degrabă impuneri ? 🙂 Un fel de ”eu te împrumut cu bani pentru ca tu să poți să cumperi de la mine, iar dobânda e convenabilă, desigur” 🙂
  Ei, fruntea sus, mai mult ca sigur în următorii 25 de ani o să fie mult mai bine, oamenii învață din greșeli și nu le mai repetă 🙂

  PS M-am lăsat complet de grăit sau comentat, dar acum îmi dau seama că mi-a fost dor de o astfel de interacțiune pe aici…. poate o mai repetăm în curând, cine știe… 🙂
  O săptămână cu spor să ai.

  • Ah ce imi mai plac comentariile. As putea chiar parafraza: Comentezi, deci existi! Dar uite asa mi se intampla intotdeauna. Tot ce e bun pe lumea asta ori e imoral, ori ilegal ori ingrasa. Ca rasul ingrasa.
   Cred ca ma bucur ca nu ai parasit barca, chiar daca merge in deriva precum Arca lui Noe. 🙂
   O saptamana cu spor sa avem!

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: