Insula Lesbos

Prin vizita sa in insula Lesbos, Suveranul Pontif incearca sa aduca un mesaj de incredere si de mangaiere miilor de migranti care au transformat vechea insula greceasca din una turistica in una a voluntarilor, jurnalistilor si politicienilor veniti aici datorita valului de migranti ajunsi la tarmul grecesc si care au devenuit o povara pentru societate.
Numele insulei mi-a adus aminte de legenda potrivit careia insula Lesbos a fost patria poetei antice Sappho, undeva intre anii 630-570 i. Hr.
Chiar daca mitologia clasica greaca realateaza despre zeul Lesbos, ca fiind vechiul patron al insulei, totusi pentru noi oamenii de rand, numele acestei insule ne duce cu gandul imediat la personajul in jurul caruia s-a edificat conceptul de iubire safica cunoscuta mai ales sub denumirea de lesbianism, deoarece poeta cu pricina se spune ca a fost prima lesbiana din istorie. Preferintele sale erotice pentru femei a dus la lansarea termenilor de „lesbianism” si „safism”, cu referire stricta la relatiile intime intre femei, asa ca Dex-ul a definit termenul de lesbian ca fiind o persoana originara sau locuitor din insula Lesbos sau care apartine Lesbosului sau o femeie care practica lesbianismul.
Datorita conotatiilor numelui, populatia de pe mica insula din Marea Egee au cerut interzicerea termenului de lesbiana care face trimitere la comportamentul sexual in cauza, pe motivul ca acest termen defaimeaza si insulta pe locuitorii insulei, mai ales ca se mandresc cu istoria acesteia care aminteste de faptul ca aici Arion a dezvoltat ritmul ditirambic folosit in tragediile grecesti de mai tarziu, iar Terpander, poetul grec care a trait candva in secolul 7 I.Hr. supranumit parintele muzicii grecesti, a pus bazele celor sapte note muzicale care alcatuiesc gama muzicala.

sapho

Reclame

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: