Pledoarie prost inspirata

Moto:” Un nebun arunca piatra si zece intelepti se chinuie sa o scoata”

A fost indeajuns ca cineva sa spuna ca scoala romaneasca scoate tampiti si fenomenul respingerii invatamantului a devenit pandemic.
Zilele trecute o vedetuta de pe la teve, isi expunea parerea ca nu isi va trimite copilul la scoala ci si-l va educa ea singura acasa. Zece minute de motivatii si justificari in favoarea deciziei luate de aceasta, au constituit tema reportajului unei televiziuni si in acelasi timp zece minute din viata noastra ca sa privim consternati cu cata fervoare isi sustinea mamicuta, teoria.
Probabil ca tot mai multi parinti proaspat europenizati imbratiseaza teoria potrivit careia invatamantul, asa cum este el, dupa alfabetizarea fortata facuta de comunisti, le indeparteaza tinerele vlastare de la drumul lor sacru si luminos, considerand ca este mult mai importanta scoala vietii, care ii invata pe cei destepti cum sa puna la munca in folosul lor, pe altii multi si cu multa scoala, dar prosti.
Poate ca au dreptate. Dar nu putem sa uitam ca scoala ne-a invatat alfabetul, literele scrise caligrafic, cu penita pe caiete cu linii oblice ajutatoare, istoria neamurilor, geografia fiecarui colt din lume, teoremele matematice si calculele cu numere imaginare, despre Euclid, Thales din Milet, si Pitagora, despre difractia luminii albe si elementele chimice ale tabelului lui Mendeleev, despre Ohm si Kirkoff, despre viata si celule, despre silabe, antonime, despre propozitii coordonate juxtapuse si game majore sau minore.
Lumea este in schimbare si paradoxal contribuim cu totii la aceasta prin negarea evidentei.
Lumea nu va pieri din atata tot insa ar putea suferi un regres prin superficialitatea cu care intelegem sa judecam rostul nostru in aceasta poate unica viata pe care o avem.
Internetul ne-a preluat viata si judeca pentru noi, ne spune ce sa imbracam, ce sa bem, ce sa mancam, ce sa facem daca da, sau daca nu, cat de buni, frumosi si destepti suntem dupa numarul de like-uri pe care le primim.
Dar ce se va intampla daca cumva, uite cade naibii curentul ?!
Probabil va trebui sa scormonim pe undeva prin vreun cufar prafuit de prin pod, dupa ceva ce seamana cu asta…

fila abecedar

Reclame

 1. cel mai bun manual…. așa comunist cum era el m-a ajutat să învăț românește. deși am început școala în 1990 metehnele didactice “comuniste“ m-au ajutat să fac ceea ce fac azi… și să am un blog literar. problema educației nu stă neapărat în profesori și în elevi… că nu suntem neapărat o țară de retardați… prea multe și prea dese schimbări… la nivel politic. ehhh… iar despre cei ce studiază acasă… asta e fiță. copilul se va afla la vârsta adolescenței în situația de a fi un inapt social.

  • Ca este posibil ca ceva sa nu fie in regula in invatamantul romanesc poate fi adevarat. Dar asa cum este, inca mai poate sa aduca educatie unor tineri, care incepand cu varsta majoratului, li se da dreptul la un vot responsabil, vot de care poate atarna vietile a milioane de concetateni.

   • la ce… vot te referi?

   • La ala cu stampila pe care scrie ” VOTAT ” 🙂

   • păi acum să-ți spun drept… ți se pare corect ca o persoană a cărui cultură și nivel de educație se rezumă la : ”ce sărbătorim de crăciun? răspuns: tăierea porcului… ” să aibe drept de vot? din păcate cea mai mare parte a masei care iese la vot e la nivelul critic al inteligenței… habar n-are ce votează. și din păcate, cei ce conștientizează necesitatea și puterea votului, conștientizează că n-au cu cine… și atunci stau acasă preferând să rumege pop corn la tv

   • Sunt convins ca a fost o intrebare retorica. 🙂

   • eu unul mi-aș dori ca în învățământul românesc să nu mai existe reformă de fiecare dată când apare un ministru nou, dacă privești în urmă, fiecare ministru a schimbat din temelii. eu mi-aș dori ca odată implementat un sistem nou, să nu se mai umble la el în mod radical 10 ani. după 10 ani, două generații îți poți da seama dacă e bun sau rău… dar la noi e un haos total….și de aici rezultatele.

   • Chiar daca me repet, trebuie sa recunoastem cu totii ca lumea este in schimbare si ca nivelul de cunoastere de la care pornesc copii in primul an de scoala este mult mai ridicat decat acum 50 de ani in urma. Asta nu inseamna ca trebuie aruncate cartile si creioanele sau ca pot fi optionale unele discipline de invatamant. Copii trebuie pregatiti complet iar drumul pe care vor merge mai tarziu este o alegere potrivit inclinatiei spre ceva sau altceva.

   • Multumesc Mishuk.

 2. Minunat articol! Mi-e că vom trăi în Idiocrație!

 3. Pingback: Zanarkand | Calea spre succes

 4. Idiocracy se vrea comedie, dar te uiți că deja se întâmplă cam ce se petrecea acolo, cel puțin la nivelul mamei proștilor care e mereu gravidă… iar restul situațiilor poate că vor urma (deși era aberant rău de tot pe alocuri !). Noi nu cred că apucăm, dar e posibil ca peste mai puțin de 100 de ani să fie jale pe planetă. Uite de-aia nu m-aș duce eu în viitor dacă aș avea posibilitatea. În trecut, da, cu mare drag și curiozitate 🙂

  • Comedie ca comedie 🙂 dar asta este viitorul daca tanara generatie va renunta la educatie si cultura sau o vor capata din binging nelimitat. 🙂

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: