Legea entropiei

Intr-unul din comentariile mele de azi am adus vorba despre entropie si chiar nu vreau sa las lucrurile neterminate.
Am sa iau in consideratie a treia definitie pe care o da DEX-ul si anume ca aceasta reprezinta  “masura care indica gradul de organizare a unui sistem”.
Sau cum s-ar spune, daca pentru constructia unui lucru se depune un mare efort individual sau colectiv si esential, ca urmare a existentei unui plan si a unei organizari, pentru distrugerea lui este suficient ca acesta sa fie lasat in voia sortii.
Aici actioneaza acea lege fundamentala care guverneaza intreaga  noastra existenta- a doua lege a termodinamicii  sau Legea entropiei, care spune ca toate sistemele fizice lasate liber tind sa devina dezordonate.
Totul se supune acestei legi: corpul nostru, gandurile noastre, oamenii, tarile, natiunile, intreaga Natura.
Ca sa conchidem… Intotdeauna o turma are nevoie de un pastor. Lasate liber, oile mor de foame sau in dintii lupilor.

Si acum intrebarea: unde are apa entropie mai mare?  Cand se afla sub forma de cuburi de gheata sparta sau cand se afla linistita, intr-un pahar?

Publicitate

 1. Doar două opțiuni? Aș zice că atunci când se află în stare de vapori.

  • Partial ai dreptate Petru. Dar legea a doua a termodinamicii se refera la sisteme izolate iar pentru ca apa sa se transforme in vapori este necesar un aport mare de caldura, lucru care nu este valabil intr-un astfel de sistem.
   In principiu se poate spune ca apa aflata in repaus intr-un pahar este mai „dezorganizata” decat atunci cand se afla sub forma de cristale de gheata. Daca este sa apreciem gradul de entropie a apei aflate in starea de vapori atunci asa este, dar se incalca legea, care presupune ca lucrurile sa fie lasate intr-o evolutie libera, adica fara nici o actiune asupra lor.
   Tot despre astea se poate spune ca in cristalele de gheata moleculele sunt aranjate intr-o anumita forma pe cand in paharul cu apa acestea se pot aranja in configuratii infinite, de unde si maximumul entropiei
   Pare poate plictisitor subiectul dar are aplicabilitate universala deci ma bucur ca ai acceptat provocarea si de aceea iti multumesc pentru comentariu.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: