Cutia Pandorei – Brexit, Nexit, Frexit, Swexit

Cutia Pandorei s-a deschs. Brexit, Nexit, Frexit si cu Swexit zburda liberi.
Dupa rezultatele Referendumului din iuchei, inca cel puțin opt tari i-ar putea urma exemplul.
Ca in acest moment nu se mai poate vorbi despre decizia UK ci doar a Angliei, ceilalti membri UK fiind impotriva sau neutri iesirii, este alta problema. Sau poate fi o mare problema pentru Regatul Unit.
Revenind la referendum putem spune ca studiile facute constatau ca aproape 40 la suta dintre austrieci doresc propriul lor referendum. Stim ca in Austria peste 260000 austrieci au semnat o petitie pentru iesirea din UE. Liderul francez Marine Le Pen a subliniat ca si Franta ar trebui sa aiba un „Frexit” stiindu-se faptul ca 53 la suta dintre francezi sunt in favoarea unui referendum privind parasirea UE. 29 la suta dintre germani doresc parasirea UE. In Olanda, 53 la suta dintre cetateni olandezi doresc un”Nexit”. Ar putea urma si un posibil „Swexit” chiar daca numai 36 la suta dintre suedezi ar dori iesirea din UE.
Miscari de opinie au aparut si in Republica Ceha, Italia Ungaria. Despre Roxit nimic. Doar o pabusire a lirei sterline si crestere peste noapte a cotatiei leului.
S-a scris mult despre despre infiintarea Uniunii Europene la 25 martie 1957, cand Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos au semnat, la Roma, tratatele de infiintare a Comunitatii Economice Europene, dorita ca un spatiu de pace si stabilitate intr-o Europa pasnica, unita si prospera.
Ce anume s-a intamplat bine sau rau intre timp, nu cunoastem prea multe. Sunt desigur motive suficiente si pro si contra existentei UE. Anglia a resimtit unele consecinte si asa cum este democratic, multi au iesit in strada din proprie initiativa fie manipulati de catre unii lideri.
Iesirea din Uniune insemna in final renuntarea la idealurile celor care acum 59 de ani ani semnat actele de infiintare. Inseamna de fapt un act de egoism a natiunii care a subjugat intereselor economice proprii, atatea teritorii cu tot ce era pe ele, dar si lipsa de sprijin pentru dezvoltarea economica si a altor natiuni care poate nu a au avut sansa unei astfel de dezvoltari datorita multor alte motive de-a lungul istoriei.
Dupa aderarea Romaniei la UE din 1 ianuarie 2007 am scris si eu despre aceasta. Sper ca nimeni nu isi doreste sa se scrie vreodata despre desfiintarea UE.

brexit

Reclame

  1. 9

    Aaa si sa vezi ce misto vor sa se rupa scotienii de UK. Vor sa ramana in UE, cu un nou referendum. 😉

    • Intradevar iesirea UK din UE poate pune intradevar in pericol unitatea Marii Britanii prin ruperea Irlandei de Nord
      si a Scotiei care isi doresc ramanerea alaturi de tarile din UE. Ar parea ca este o problema locala insa daca consideram UE ca un organism viu, atunci vom intelege ca dezvoltarea locala a unei afectiuni maligne poate afecta incetul cu incetul intreg corpul care isi pierde imunitatea impotriva factorilor externi patogeni. Unitatea da greutate si putere! Au inteles asta pana si cei care au format ginta ca prima forma de organizare in Comuna Primitiva.

  2. Mojoritatea tinerilor au votat pentru rămânerea în Uniune, iar mulți dintre cei care au ales separarea, nici nu prea știau ce consecințe aduce. De unde se vede că și în Occident se pot manipula ușor masele, cu lozinci patriotice și promisiuni demagogice.

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: