Analiza la inceput de an

The garden of Eden-Wenzel-Peter

V-ati intrebat vreodata cine mai locuieste pe langa noi pe acest pamant. Raspunsurile de genul sotia, sotul , porcul de Craciun, vaca de lapte, calul sau cainele, sunt… incomplete.
Se apreciaza ca exista 8,7 milioane de specii de toate felurile, dintre care 7, 77 milioane de specii de animale, si 298.000 de specii de plante, dintre care doar aproximativ 1,25 milioane de specii au fost descoperite si clasificate in zilele noastre , iar restul de 7,5 milioane urmeaza a fi descoperite abia in urmatorul mileniu, catalogarea lor putand dura mai mult de 1.000 de ani. (Statistica a fost bazata pe sistemul taxonomic, dezvoltat de biologul suedez Carl Linnaeus, in 1758.)
Din numarul acestora, oamenii de stiinta afirma ca 86% traiesc pe pamant si restul in apa.
Cei satui de statistici pot sari pasajele urmatoare, care tin pana la linia punctata. 🙂
Asadar printre noi locuiesc pe aceasta planeta Albastra, un numar de 7,77 milioane de animale, fungi in numar de 0.61 milioane de specii, plantele in numar de 0,3 milioane, fungi in numar de 0,61 milioane, 73000 de tipuri de paianjenim, microorganisme eucariote circa 0,04 milioane, nu trebuie sa uitam algele in numar de 0,03 milioane specii, nici cele 9000 de specii de pasari si 6000 de specii de reptile. Cu un numar de 4600 de specii, mamiferele reprezinta doar 0,3% din numarul total de animale care au cam 3000 de specii de paduchi si circa 200 miloane de insecte de cap de persoana .
Dar pana la identificarea si studierea in amanunt a tuturor speciilor existente, multe dintre ele dispar deja. In fiecare zi, de pe pamant dispar specii de plante si animale, unele pentru totdeauna. Cam trei specii asa, pe ora…
Monitorizarea a 59,508 de specii, de catre Uniunea internationala pentru conservarea naturii si a resurselor naturale a stabilit ca 19,625 dintre ele sunt sunt amenintate cu disparitia. Cum dispar nu face obiectul studiului dar nu putem sa remarcam ca nu cred ca asta a fost in planul lui Dumnezeu cu Creatia Lui stiind un lucru stim sigur:
In ziua a sasea:
A zis Dumnezeu: „Sa scoata pamantul fiinte vii, dupa felul lor: animale, taratoare si fiare salbatice dupa felul lor”. Si a fost asa.
A facut Dumnezeu fiarele salbatice dupa felul lor, si animalele domestice dupa felul lor, si toate taratoarele pamantului dupa felul lor. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
Si a zis Dumnezeu: „Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!”
Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie.
Si Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: „Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l supuneti; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toate animalele, peste toate vietatile ce se misca pe pamant si peste tot pamantul!”
Apoi a zis Dumnezeu: „Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra.
Iar tuturor fiarelor pamantului si tuturor pasarilor cerului si tuturor vietatilor ce se misca pe pamant, care au in ele suflare de viata, le dau toata iarba verde spre hrana. Si a fost asa.
Si a privit Dumnezeu toate cate a facut si iata erau bune foarte.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ma gandesc la cat de mult de munca a avut mai ales in week-end. Va imaginati la cate schite, la cate modele experimentale, la cate variante constructive, la cate tuburi de vopsea si sticlute cu arome a recurs pana a reusit sa dea fiecarui Element al Creatiei sale o identitate proprie? Atat de multe parfumuri unice, atat de multe combinatii de forme si culori…
Pentru oameni nu si-a rezervat insa suficient de mult timp. Uite o uitase de exemplu pe Eva. Sa nu mai vorbim de metoda neortodoxa folosita pentru a o construi. Ma rog, trebuie sa recunosc ca nu i-a reusit deloc rau in cazul unora dintre exemplare …

 1. La mulţi ani, Gi! Am citit după linia punctată… şi am un comentariu: Eva a fost un upgrade la „proto-tipul” ăsta de Adam… 😆 cu tot respectul!

  • Sa nu exageram. Cu totii stim ca un upgrade se face pentru a imbunatati utilitatea si calitatea a ceva. Acum stii si tu ca pana la versiunea finala au existat „versiuni beta” ale Evei cu plusuri dar si cu minusuri pe ici pe colo si ca tocmai acestea au constituit factorul hotarator pentru un Adam decident. Cu tot respectul! 🙂

 2. Gi, simt nevoia să citez definiţia : „Versiunea Beta este considerata versiunea completa, care inca nu este pregatita pentru utilizatorul final din cauza lipsei de teste in conditii reale si erorilor necorectate”. Deeeci…cred că vreo 4 mii de ani de „teste în condiţii reale” au fost suficiente pentru a fi considerată „produsul finit”, lansat demult pe piaţă. Cu acelaşi respect! Eva 😆

  • Consider ca definitia de mai sus poate fi considerata corecta dar in acelasi timp departe de a fi exhaustiva. Ea cuprinde in fapt o reclama ascunsa, bine pusa la punct, o strategie de marketing care vrea sa faca mai mult decat calitatea produsului oferit doritorilor insa care impresioneaza doar pe cei neavizati. Cu toata prietenia, ca sa zic asa! 🙂

   • Mdaaa? Să înţeleg că pe bieţii neavizaţi îi cheamă Adam? Pe tooooţi? 😆
    Prieteni forever!!! 🙂

   • Vreau sa iti spun ca simt capcana in care vrei sa ma atragi, dar nu iti voi da satisfactie, spunandu-ti ca inca din timpuri stravechi oferta a fost intotdeauna mai mare decat cererea, asa ca numai acel Adam esuat aflat pe o insula, putea fi nevoit sa decida asupra unei oferte de upgrade unice si depusa in plic inchis.

 3. Gi, despre ce capcană faci tu vorbire aici? 🙂 Se numeşte capitularea într-o luptă inegală 😉 Aşa este, sîntem întotdeauna în avantaj numeric şi cu modestie spun că argumentele sînt greu de combătut 🙂 Haide, am întins mîna, rămîne aşa cum spui tu, întotdeauna versiunea Alfa! 😆 🙂

  • Ma bucur ca am dezbataut inca un subiect important pe marginea continutului postului de mai sus
   si ca am ajuns la un acord. Iti accept capitularea, pentru ca in acest fel putem sa dam pacii o sansa! Prieteni forever da?

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: