Romanii si politica

politica

Dupa `89 diversitatea partidelor pe scena politica romaneasca, a bulversat pe omul de rand, obisnuit pana atunci cu politica facuta de un partid unic, la obiectivele caruia si indeplinirea carora populatia era doar simplu privitor si executant. Astazi cu totii ne simtim indreptatiti sa ne dam pe buna dreptate cu parerea despre politica sau partidele politice.  Unii stim altii nu, ca un partid politic este caracterizat printr-o fundamentare doctrinar-politica ce tine de liberalism, neoliberalism, conservatorism, neoconservatorism, social-democratie, etc.
Poate este important sa stim cateva lucruri despre politica si partide:

Partidele  reprezinta reflectia directa a diversitatii intereselor grupurilor sociale pe care acestea le reprezinta, acest lucru datorandu-se existentei in societate a unei mari diversitati de opinii, idei si solutii in realizarea lor, in organizarea si conducerea vietii sociale.
Este deci de la sine inteles ca fiecare partid politic isi desfasoara astfel activitatea pe baza unui program politic care dupa cum spuneam se fundamenteaza pe o anumita doctrina care contine exprimarea intereselor si aspiratiile clasei sau grupului social al carui produs este respectivul partid.

Desigur  ca obiectivul fundamental al activitatii oricarui partid politic il constituie problema puterii, in toate ipostazele sale, a cuceririi, ale detinerii si exercitarii ei. De aceea, intr-un stat democratic lupta pentru putere devine o lupta intre partide, intre doctrinele si programele politice promovate de acestea, si ca urmare castiga partidul cu reprezentarea cea mai mare in randul populatiei. Trebuie sa ne impacam cu idea ca nu pot fi toate partidele castigatoare.

Mai trebuie spus ca partidele politice romanesti fac parte la randul lor din una sau alta dintre marile familii europene ca  S&D, PPE, ALDE, European Green si acest lucru face ca si programele lor sa reflecte obiectivele acestor familii politice si interesele lor in tarile Europei. Membrii Parlamentul European reflecta aceasta distributie politica si deciziile luate acolo sunt influentate de apartenenta politica a membrilor lui. Asadar unele lucruri se explica.

Transcriu mai jos liniile generale ale doua dintre cele mai importante  doctrine existente pe scena politica romaneasca: cea social-democrata si cea libera.

Socialistii europeni promit:
-crearea de locuri de munca
-cresterea economica
-lupta impotriva somajului in randul tinerilor.
-mentinerea salariului minim pe economie.
-egalitatea de sanse intre femei si barbati pe piata muncii, dar si in familie
-lupta impotriva oricaror forme de discriminare
-combaterea politicilor de austeritate
-relansarea economiei pentru reindustrializarea Europei
-investitiile in inovare si cercetare
-protectia consumatorilor si garantarea unei hrane sanatoasa
-protectia datelor personale
-investirea in economia verde, in energii regenerabile si in tehnologii inteligente

Familia politica de centru-dreapta, PPE:
-sustine politici favorabile dezvoltarii IMM-urilor prin finantarea cercetarii si dezvoltarii, a investitiilor private si prin accesul mai usor la creditare
-moneda euro fiind un avantaj al Europei in economia mondiala, impune sa existe reguli comune pentru toate bancile cat si o reglementare internationala a pietelor financiare
-accentul pe antreprenoriat si avanseaza ideea unui program pentru tinerii antreprenori, pe modelul Erasmus, prin care sa aiba loc in Europa 10.000 de schimburi pe an, astfel incat o noua generatie de tineri antreprenori sa descopere beneficiile pietei unice. -integrarea educatiei antreprenoriale in curricula scolara
-continuarea consolidarii fiscale
-se pronunta impotriva suplimentarii datoriilor publice si a deficitului bugetar
-la nivel international, se angajeaza sa sprijine negocierile Tratatului transtlantic privind comertul si investitiile
-in domeniul justitiei si afacerilor interne, intarirea Frontex, pentru protejarea granitei comune a Uniunii, pentru a combate criminalitatea si infractionalitatea cibernetica
-colaborare mai buna cu tarile terte pentru a impiedica imigratia clandestina
-in favoarea unei „extinderi judicioase” a UE, nu doar criterii politice si economice, ci trebuie ci si capacitatea UE de a functiona asa cum trebuie

Aceste cateva randuri ne pot lamuri de care parte a politicii ne aflam fiecare dintre noi.
Si mai trebuie sa stim ca nimeni nu poate sta cu un picior intr-o barca si cu celalalt in alta. Acest lucru fiind cauza tuturor neintelegerilor din societatea romaneasca, din care profita intotdeauna… altii.

 1. Pe baza doctrinelor ar trebui să se facă de fiecare dată campaniile electorale, nu pe atacuri și denigrări la adresa celorlalte partide. De aceea, mulți dintre alegători, habar nu au ce program are partidul pe care-l votează.

  • Da Petru, ai perfecta dreptate in ceea ce spui.
   Este uimitor insa faptul ca si cei care au asemenea atitudini in campaniile electorale, au votantii lor… Asta ma duce cu gandul la vorba aceea romaneasca: „Spune-mi cu cine te intovarasesti ca sa iti spun cine esti”.

  • mason333

   Pai cam asta s-a cerut pana acum ceva timp. Oamenii de asta se lasau cuceriti. De circ si barosaneala. Altfel mai iesea Basescu Presedinte?

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: