Arta manipularii prin dezinformare

„Astăzi, graţie dezvoltării fără precedent a mijloacelor de informareîn masă, în masă, a capacităţilor noilor tehnici de comunicare, a relativ recentului vector informaţional aflat în plină expansiune – Internetul -, informaţia se răspândeşte şi este receptată mai rapid ca oricând pe întreaga planetă. Aşteptarea, asimilarea şi utilizarea ei curentă au devenit la fel de presante precum satisfacerea celorlalte trebuinţe umane – biofiziologice şi psihosociale.
………………..
Consumul zilnic de informaţie, cu diferenţele inerente, cantitativeşi calitative, de la un individ la altul, de la o comunitate naţională la alta, reprezintă o obişnuinţă, o necesitate de la sine înţeleasă şi a cărei ignorare generează inevitabil frustrare, nemulţumire şi chiar nesiguranţă. Ziarele, revistele, radioul, televiziunea şi mai nou Internetul sunt canale prin care se influenţează, orientează şi dirijează opinia publică, interesele şi motivaţiile oamenilor, conştiinţele,. chiar dincolo degraniţele propriilor voinţe şi simţuri. Suntem tot mai dependenţi deaceastă reţea globală pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume. Am văzut la televizor, am auzit la radio, am citit în ziar sunt afirmaţiicare se invocă adesea pentru a argumenta un punct de vedere sau a justifica o anume atitudine sau conduită.”

Acestea sunt cuvintele cu care dr. Gheorghe Aradavoaice, prefateaza lucrarea lui Vladimir Volkoff – „Tratat de dezinformare” o lucrare care poate fi cumparata in forma tiparita sau poate fi citita in format pdf.
Nu este nimic nou sub soare. Inca din cele mai vechi timpuri unii au castigat impotriva celorlalti prin abilitatea lor innascuta sau dobandita in timp, a artei manipularii prin cuvant. Asa s-au format si destramat imperii, asa s-au format si desfacut aliante, asa s-au castigat si pierdut razboaie, procese, teritorii…
Cuvantul fie spus fie scris, poate fi asimilat unei arme perfecte care sminteste mintea si imbolnaveste sufletul dar mai mult, loveste adanc in inima fara ca sa se vada sangerarea in afara si.. nu are remediu.
Multe dintre lucrurile amintite in amintita lucrare nu ne sunt cunoscute si ar putea fi un tovaras bun de calatorie pe drumul nostru prin viata. Dar aici fac o pauza si imi aduc aminte de vorbele cuiva: „Pacat ca tineretea este data tinerilor. Ei nu stiu ce sa faca cu ea.”

P.S. Textul acesta este prea nevinovat pentru a se putea trata in acelasi mod, dar insasi postscriptum-ul asta ar putea fi o manipulare. Depinde doar de tine.

Reclame

 1. Dacă ținem cont de sensul real al termenului „manipulare”, atunci și postscriptumul tău, dar și comentariul meu pot fi considerate manipulatorii, căci încearcă să-i ducă pe cititori la o concluzie pregătită de noi în prealabil, la o anumită percepție asupra „realității” prezentate.
  Pe de altă parte, va trebui să ținem cont de sensul pozitiv sau negativ al manipulărilor.
  Dar, dacă toate sistemele și tehnicile de manipulare ne-ar fi cunoscute tuturor și le-am deturna, oarre nu ar fi descoperite/căutate altele care să ducă la rezultatul scontat?

  Dacă trăiam vremurile acestea pe la 18-20 de ani, nu cred că simțeam toată manipularea care ne agresează din toate părțile. Mai ales cea negativă.

  • Manipularea a existat dintotdeauna. Nu sunt tehnici noi sau „modernizate”. Un singur lucru ar fi de spus aici: unii sunt constienti si altii nu de existenta si modul ei perfid de manifestare. Asta face si diferenta intre manipulatori si manipulati. Asta face diferenta intre stapani si sclavi, intre conducatori si condusi. Varsta sau educatia primita poate sa fi avut vreun rol, insa unul secundar atat pentru unii cat si pentru ceilalti.
   Da, am scris postscriptum-ul tocmai pentru a atrage atentia oricaruia, asupra existentei manipularii in orice si oriunde. Mai ales cand trecem prin vremuri atat de tulburi.

 2. Toată lumea ne manipulează. Comercianții, nevestele, soacrele, mass-media și s-ar părea că și politicienii ar încerca. 🙂

 3. CE FACE DIASPORA ?
  Romanii de pretutindeni sunt mai multi decat va imaginati. Numai in Europa traiesc 3.400.000 de romani. Au o organizare de comuna primitiva,sunt manipulati atat de stapanii din tarile unde lucreaza cat si de politicienii romani in tot felul de scopuri meschine. Iar ei se lasa dusi mai rau decat isi imagineaza cineva,mai rau decat o turma. Spre a intelege exact sa ne intoarcem in dec.2014 la alegerile prezidentiale.Atunci s-a rasturnat orice logica,orice statistica si a aparut imposibilul. Ponta care detinea un avans de 2 mil.de voturi fata de Iohanis,dupa primul tur, a pierdut totul pentru ca in al doilea tur Iohanis a obtinut 3 mil.de voturi in plus. Si nu pe votul diasporei ci pe voturile din tara. Iar acest lucru s-a intamplat pe baza telefoniei mobile. Conform datelor principalelor operatori de telefonie mobila ,in Romania s-au primit Sambata si Dumineca(ziua turului II),2.800.000 de SMS-uri din strainatate de la rude si prieteni ,aproximativ cu acelasi continut: „Mergeti la vot.Votati Iohanis presedinte.Mobilizati-va neamurile,vecinii,prietenii. Altfel astia ne dau afara de la munca si ne trimit acasa!”.Acum este clar !? Cine a mobilizat,cine a facut toata manevra…iar romanii din strainatate cum s-au lasat manevrati ?. Acest lucru a fost confirmat pe un post t.v. de insasi Iohannis, care a sus cam asa: „Nu voua va datorez voturile ci romanilor care muncesc in strainatate”{ sursa : atentie: Sunteţi aici: Home >Demascarea Masoneriei >Despre perversa manipulare masonică > Noam Chomsky: 10 strategii de manipulare a populației aplicate zi de zi de «elite»)

  • Pe data de 9 mai 1939 este publicat in „Monitorul Oficial” nr.106 bis, decretul-lege asupra reformei electorale.
   Legea electorala preciza ca aveau drept de vot numai stiutorii de carte.
   Ce oameni rai…

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: