Generatia Urmatoare – Ciclul generatiilor II

(urmarea primei parti)

Generatia Mareata(1900-1920)
Sa incepem cu „Mareata Generatie” generatia interbelica ce ii include veteranii din Primul Razboi Mondial.
Cei nascuti prin anii 1900 aveau sa lupte in ultimii ani ai primului razboi mondial, in anii 1917-1918, ca apoi, toata tineretea lor sa traverseze perioada Marii Depresiuni din 1929.
La varsta de 30 de ani, multi europeni nascuti in 1900 aveau sa asiste la ascensiunea regimurilor totalitare, iar la 40 de ani aveau sa infrunte realitatile crunte ale celui de-al doilea razboi mondial, ar cei nascuti in 1920 aveau sa indure de la varste fragede efectele Marii Depresiuni, iar la varsta majoratului aveau sa participe ca recruti in al doilea razboi mondial.
Tinerii acestei generatii au participat cu entuziasm la ridicarea zgarie-norilor si extinderea oraselor.
Energici, soldiari in lucrul in echipa, moralisti, avand standarde inalte privind binele si raul.
Simteau ca au o datorie civica de a lua parte la viata politica. Erau traditionalisti privind familia, divortul fiind de neacceptat. Erau loiali unei vieti comunitare de pe bancile scolii la locurile lor de munca. Nu credeau in conceptul de pensionare pana la sfarsitul vietii. Economiseau si evitau sa se indatoreze. Ascultau radioul, asistau la primele spectacole si demonstratii aeriene , foloseau pentru prima data frigiderele si alte electrocasnice.

Generatia Tacuta(1920-1940)
Generatia Tacuta este generatia celor nascuti in anii crizei: 1920-1940.
Cei nascuti in 1920 au luat parte la Al Doilea Razboi Mondial luptand in Pacific sau Coreea.
Cei nascuti in 1940 aveau sa vada scenele de razboi la televizor inca de la varsta de cinci ani.
Este generatia care a infruntat efectele marii depresiuni , a fost generatia in care tinerii aveau sa fie sufocati de joburi, locuinte in suburbii, televiziune, Rock ‘n Roll, automobile si revista Playboy. Femeile erau la fel de traditionaliste ca si cele din generatiile anterioare, stand acasa sa creasca copii.
Barbatii considerau ca odata ce obtineau un loc de munca, il aveau pe viata, precum si mariajul.
Fiind generatia cea mai bogata, a fost si cea mai cheltuitoare. Este generatia care a avut prima data televiziunea, dar citeau frecvent ziarele si cartile, sau ascultau radioul. Pensionarea insemna o perioada pasnica si linistita pe care sa si-o petreaca pe un balansoar. A fost generatia disciplinata, prudenta, dispusa sa se sacrifice pentru tara.

Generatia Baby-Boomers (1940-1960)

Baby-Boomers este generatia care include pe cei nascuti in ultimii ani ai celui de-al doilea razboi mondial precum si in anii razboiului rece. Cei nascuti in aceasta perioada au acum varste cuprinse intre 57 si 70 de ani.
A fost considerata generatia cea mai bogata, mai activa si mai dinamica. Beneficiau de un nivel de trai mai crescut: alimentatie mai buna, programe de ajutor social, pensionare, vestimentatie imbunatatita, electrocasnice, acces mai larg la informartii, fiind prima generatie cu adevarat consumerista. Multi dintre indivizii acestei geneatii au devenit in anii ’80 mult mai conservatori.
A fost o generatie mai putin religioasa si traditionalista, ci mai degraba liberala si deschisa unor legi precum cea privind avortul sau homosexualitatea.
Este generatia care in anii 60-70’ a participat in Razboiul din Vietnam, dar si cea care a protestat impotriva acestui razboi. A fost generatia “hippie”, a festivalul de la Woodstock, a muzicii Rock’n Roll, a celor care ascultau Elvis Presley si The Beatles. A fost generatia care petrecea mai mult timp in fata televizorului si cea care a vizionat primele filme color la cinematografie. Este generatia care a asistat la momentele critice ale razboiului rece, criza rachetelor, miscarea pentru drepturile civile, la aselenizare a pe Luna a misiunii Apollo 11 si la scandalul Watergate.
Generatia Baby-Boomers este cea care a militat pentru libertatea sexuala, legalizarea drogurilor, protejarea mediului si drepturile femeilor. A fost o generatie mai individualista si libera, dar mai putin optimista si cinica, fiind prima generatie care si-a pierdut increderea in politicieni, manifestandu-si nemultumirea prin proteste si manifestari non-violente A fost generatia cheltuitoare ce a recurs la credite. Femeile au inceput sa se emancipeze, iar mama nu mai era omniprezenta in viata copiilor . Este prima generatie in care rata divorturilor a crescut.

Generatia X (1960-1980)
Gen X este generatia care cuprinde indivizi care s-au nascut in anii 1960-1980. Este generatia care a combatut coruptia, dictatura, abuzul, bolile cu transmitere sexuala, cautand libertatea individuala, iubirea, stabilitatea, toleranta si drepturile. Cei nascuti in anii 60’ au asistat la criza petrolului din anii 70’ , reformele economice ale lui Reagan si Thatcher din anii 80’ si disparitia amenintarii comuniste din est. Generatia X este Generatia MTV, a primelor clipuri muzicale, a rockului alternativ si a hip-hop-ului.
Este prima generatie de tineri care s-a concentrat mai mult pe dezvoltare personala si cariera decat pe intemeierea unei familii. Multi copii au trait in familii monoparentale. Este o generatie de antreprenori individualisti, pentru care guvernul si politica prezenta un interes scazut. Se simteau gresit intelesi de generatiile anterioare. Este prima generatie care utilizeaza calculatorul personal. Copii au experimentat primele jocuri video. Tinerii nu doreau sa lucreze toata viatala aceeasi companie. Desi avea o libertate sexuala mai mare, este prima generatie ce foloseste anticonceptionale la scara mare . Tinerii sunt mai obsedati de drepturile individuale decat de binele comun. Multi recurg la imprumuturi, stau cu chirie si se casatoresc tarziu. Tinerii sunt mai sceptici, prudenti, apatici, mai putin obedienti.
(continuarea in partea a treia)

Un comentariu

  1. Pingback: Generatia Urmatoare – Ciclul generatiilor | Calea spre succes

***********************************************************************************************************************************************

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: